FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 12,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 18. studenoga 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati:

MANILA - Bivša filipinska predsjednica Gloria Arroyo optužena je za izbornu prevaru i protiv nje izdan uhidbeni nalog, samo nekoliko sati prije nego što je trebala otputovati u inozemstvo na liječenje, objavile su filipinske vlasti. Ukoliko joj krivnja bude dokazana, Arroyo (64) bi mogla dobiti višegodišnju zatvorsku kaznu. Od početka tjedna Arroyo, koja je bila na vlasti do 2001. do 2010. godine, pokušava otići iz zemlje, tvrdeći da hitno mora na liječenje rijetke bolesti leđne moždne. Ona se trenutačno nalazi u privatnoj bolnici u Manili i zasad nije poznato kada će joj policija uručiti nalog. Bivša je predsjednica je sredinom tjedna pokušala napustiti zemlju i otići u Singapur na liječenje, ali ju je vlada zaustavila u zračnoj luci, vjerujući da pokušava izbjeći istragu i progon, te joj izdala zabranu napuštanja zemlja. Ustavni sud je u međuvremenu tu zabranu proglasio neustavnom jer protiv nje tada nije bilo nikakve optužnice. "Uhidbeni nalog je prava pobjeda pravde", rekla je ministrica pravosuđa Leila de Lima, čija vlada već dugo sumnjiči Arroyo za korupciju tijekom obnašanja dužnosti, iako je nikada nije formalno optužila.

YANGON - Glavna mianmarska oporbena stranka predvođena dobitnicom Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Kyi objavila je u petak da će sudjelovati na sljedećim izborima. Nacionalna liga za demokraciju (NLD) bojkotirala je opće izbore prošle godine, na kojima je vojna hunta zamijenjena provojnom civilnom vladom. "Jednoglasno smo odlučili da će se Nacionalna liga za demokraciju (NLD) registrirati u skladu s novim zakonom te ćemo sudjelovati na sljedećim izborima", priopćila je stranka nakon sastanka središnjeg odbora. Datum djelomičnih izbora za popunu mjesta u mianmarskom parlamentu još nije objavljen, ali se očekuje da bi oni mogli biti do kraja godine. Dobitnica Nobelove nagrade za mir pozvala je stranku da prijavi kandidate u "svim okruzima", ne navodeći hoće li i sama u njima sudjelovati. NLD je uvjerljivom većinom pobijedio na parlamentarnim izborima 1990. godine, ali je vojna hunta odbila predati vlast i u sljedećih 20 godina sustavno je gušila rad stranke, a mnogi njezini čelnici, uključujući Suu Kyi završili su po zatvorima. Na koncu je stranka stavljena izvan zakona. Odluka NLD-a još je jedan znak popuštanja pritiska nove vlade i početaka demokratizacije zemlje. Američka državna tajnica Hillary Clinton će u prosincu posjetiti Mianmar, što će nakon 50 godina biti prvi posjet jednog šefa američke diplomacije toj zemlji, bivšoj Burmi, objavio je u petak američki predsjednik Barack Obama i rekao da je u njoj ostvaren "tračak napretka".

NUSA DUA - Kineski premijer Wen Jiabao izjavio je u petak da "vanjske sile" nemaju ispriku za miješanje u složeni teritorijalni spor oko Južnog kineskog mora i na taj način je upozorio SAD i druge zemlje da se ne petljaju u to osjetljivo pitanje. Međutim, Wen je također ponudio 10 milijardi dolara zajmova jugoistočnoj Aziji i rekao je na summitu Saveza zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) na indonezijskom otoku Baliju da Kina samo želi biti prijatelj zemljama u regiji. Kina polaže pravo na veliki dio Južnog kineskog mora kojim prolaze ključne brodske rute i koje je vjerojatno bogato energetskim izvorima. Vijetnam, Filipini, Tajvan, Malezija i Brunej također polažu pravo na dijelove mora i zajedno sa SAD-om i Japanom vrše pritisak na Peking da pokuša naći neki način za rješavanje pitanja suvereniteta. "Spor koji postoji među relevantnim zemljama u ovoj regiji oko Južnog kineskog mora je pitanje koje se razvija već nekoliko godina", rekao je Wen čelnicima ASEAN-a. "To se mora riješiti kroz prijateljske konzultacije i rasprave zemalja koje su izravno uključne. Vanjske sile ne smiju se miješati ni pod kojom izlikom", kazao je. Američki predsjednik Barack Obama najavio je u četvrtak u Canberri da će američka vojska proširiti svoju ulogu u azijsko-pacifičkom području unatoč proračunskim rezovima. Nova de facto američka vojna baza u Australiji proširit će izravnu američku vojnu nazočnost u jugoistočnoj Aziji mnogo dalje od Japana i Južne Koreje, u području kojeg Kina smatra svojom zonom utjecaja. Američku će vojsku također bitno približiti Južnokineskom moru.

TOKIO - Japanski ministar za okoliš Goshi Hosono objavio u petak da se odriče svoje plaće mjesečne tijekom cijelog mandata nakon što su njegovi podređeni bacili zemlju koju je jedan stanovnik Fukushime poslao ministarstvu na testiranje. Goshi Hosono, zvijezda u usponu svoje demokratske stranke, rekao je da se zbog greške podređenih odriče svoje plaće koja u protuvrijednosti iznosi oko 112 tisuća kuna. Jedan stanovnik Fukushime, koji živi 60-ak km od nuklearne centrale Fukushima Daiichi teško oštećene u potresu i tsunamiju u ožujku, uputio je prošlog tjedna na analizu ministarstvu okoliša paket zemlje iz njegovog dvorišta.Nakon diskusije što poduzeti s paketom, jedan djelatnik ministarstva predložio je da se njegov sadržaja istrese izvan Tokija. U tome mu je pomoglo još nekoliko kolega, a upleteni su bili i njihovi neposredni šefovi. Svi su kažnjeni, smanjenjem plaća i opomenama pred otkaz i premještajima. Ministar je sebi zbog cijelog slučaja odlučio uskratiti plaću. "Kao prvi čovjek toga ministarstva nosim tešku odgovornost", rekao je.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙