FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ulagači na Wall Streetu razočarani, nema napretka u europskim pregovorima

Autor: neba
NEW YORK, 20. listopada 2011. (Hina/Reuters) - U srijedu su na Wall Streetu cijene dionica pale jer nije postignut napredak u pregovorima o rješavanju europske dužničke krize, a loše je na raspoloženje ulagača utjecao i podbačaj kvartalnih poslovnih rezultata Applea.

Dow Jones indeks oslabio je 0,65 posto, na 11.501 bod, dok je S&P 500 pao 1,28 posto, na 1.209 bodova, a Nasdaq indeks 2,05 posto, na 2.603 boda.

Pad cijena dionica posljedica je izjave francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozya da se Njemačka i Francuska ne slažu po pitanju kako povećati europski fond za financijsku stabilizaciju (EFSF).

Dan prije burzovni su indeksi snažno porasli upravo zahvaljujući glasinama da je dogovoreno povećanje tog fonda s 440 na 2.000 milijardi eura.

No, jučerašnji sastanak između lidera Njemačke, Francuske, Međunarodnog monetarnog fonda i Europske središnje banke, kako bi se dogovorila platforma za summit Europske unije predstojećeg vikenda, pokazao je da do dogovora o načinima suzbijanja dužničke krize predstoji još dug put.

Francuska smatra da bi najučinkovitiji način za povećanje fonda za financijsku stabilizaciju bilo njegovo pretvaranje u banku koja bi mogla dobivati kredite od ECB-a, no njemačka vlada i ECB protive se toj ideji.

Sve je čvršće uvjerenje na tržištu da Grčkoj predstoji neka vrsta bankrota ili restrukturiranja njezinih dugova. A ako taj proces izmakne kontroli, europske banke koje u svojim portfeljima drže grčke obveznice pretrpjele bi goleme gubitke, pa bi im bio otežan pristup novim kreditima. To bi moglo dovesti do financijske krize, slične onoj iz 2008. godine, što bi uvelo Europu u novu recesiju.

U fokusu ulagača bila su jučer i kvartalna poslovna izvješća. Po prvi puta nakon niza godina, rezultati Applea bili su slabiji od očekivanja, pa je cijena dionice najveće svjetske tehnološke kompanije potonula 5,6 posto.

To je loše utjecalo na cjelokupni tehnološki sektor, zbog čega je Nasdaq indeks, koji je pun tehnoloških dionica, zabilježio i najveći pad među vodećim indeksima.

Na europskim su burzama, pak, cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE ojačao je 0,74 posto, na 5.450 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,61 posto, na 5.913 bodova, a pariški CAC 0,52 posto, na 3.157 bodova.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙