FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Wall Streetu ulagači oprezni uoči summita EU-a

Autor: neba
NEW YORK, 21. listopada 2011. (Hina/Reuters) - U četvrtak su na Wall Streetu cijene dionica blago porasle, a trgovalo se vrlo nesigurno u očekivanju odluka europskih lidera o rješavanju dužničke krize.

Dow Jones ojačao je 0,32 posto, na 11.541 bod, a S&P 500 indeks 0,46 posto, na 1.215 bodova. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,21 posto, na 2.598 bodova.

Na summitu Europske unije u nedjelju ne očekuju se konačna rješenja za suzbijanje dužničke krize jer su jučer u zajedničkom priopćenju njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy najavili još jedan summit, koji će se održati najkasnije do sljedeće srijede.

Francuska i Njemačka poručuju da će svi elementi odgovora na dužničku krizu biti razmotreni na summitu u nedjelju, kako bi definitivno mogli biti prihvaćeni najkasnije do iduće srijede.

Očito je, kažu analitičari, da europski čelnici još nisu usuglasili odgovore na tri glavna pitanja – o jačanju europskog fonda za financijsku stabilizaciju, o dokapitalizaciji banaka i o ulozi privatnih banaka u drugom paketu pomoći Grčkoj, odnosno koliko će grčkog duga biti otpisano na štetu tih banaka.

I dok se čekaju rješenja za dužničku krizu, ulagače su jučer ohrabrili relativno dobri makroekonomski podaci. Broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima u SAD-u pao je prošloga tjedna za 6.000, na 403.000.

Podružnica Feda u Philadelphiji izvijestila je, pak, da se poslovna aktivnost u središnjem dijelu SAD-a u listopadu znatno oporavila.

No, prodaja postojećih kuća pala je u rujnu za 3 posto, što pokazuje da se američko tržište nekretnina još uvijek ne oporavlja.

Nastavljen je i niz boljih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih izvješća. Prema podacima Reutersa, od 109 kompanija iz S&P 500 indeksa koje su dosad objavile izvješća, njih 70 posto nadmašilo je očekivanja analitičara.

Na europskim su burzama, pak, cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE oslabio je 1,21 posto, na 5.384 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,49 posto, na 5.766 bodova, a pariški CAC 2,32 posto, na 3.084 boda.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙