FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske burze i dalje pod pritiskom dužničke krize

Autor: neba
LONDON, 17. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros oslabile, prateći jučerašnji pad na Wall Streetu, nakon što je agencija Fitch upozorila da bi širenje dužničke krize moglo znatno utjecati na američke banke.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica oslabio je do 9,30 sati 0,2 posto, na 969 bodova, nakon što je jučer ojačao 0,3 posto.

Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati u minusu između 0,3 i 0,9 posto.

Fitch Ratings upozorio je jučer da bi mogao sniziti 'stabilan' rejting najvećih američkih banaka zbog njihove izloženosti u europskim bankama.

Zbog toga su jučer cijene dionica američkih banaka oštro pale, a jutros su pod pritiskom i europske banke. STOXX Europe 600 indeks bankarskog sektora skliznuo je 0,7 posto.

Ulagače sve više zabrinjava i neodlučnost europskih lidera u vezi rješavanja dužničke krize.

„Svi oni govore kako bi nešto trebalo učiniti, no ne poduzimaju praktično ništa. To traje već tjednima i to jednostavno više ne može tako“, kaže Justin Urquhart Stewart, direktor u tvrtki Seven Investment Management.

U fokusu ulagača i dalje su prinosi na europske obveznice, koji već danima rastu zbog strahovanja ulagača od širenja dužničke krize.

Danas će se pažljivo pratiti aukcije obveznica Francuske i Španjolske, koje će pokazati kako ulagači procjenjuju trenutačnu situaciju, s obzirom na razlike u mišljenjima između lidera eurozone o tome kako riješiti krizu.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros ojačao 0,2 posto, na 8.479 bodova.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙