FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski ulagači ohrabreni novim vladama u Italiji i Grčkoj

Autor: neba
LONDON, 14. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros porasle, nastavljajući uspon od petka, jer se ulagači nadaju da će nove vlade u Italiji i Grčkoj provesti radikalne reforme kako bi suzbile dužničku krizu u tim članicama eurozone.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica ojačao je do 9,30 sati 0,5 posto, na 989 bodova, nakon što je u petak skočio 2,2 posto.

Londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati u plusu između 0,4 i 0,8 posto.

Predsjednik Italije zadužio je u nedjelju bivšeg europskog povjerenika Maria Montija za sastavljanje nove vlade, dok će nova grčka koalicijska vlada, na čelu s premijerom Lukasom Papademosom, u srijedu zatražiti povjerenje tamošnjeg parlamenta.

„Sada na čelu talijanske i grčke vlade imamo dva snažna karaktera koji će javni interes staviti ispred osobnog i koji imaju veliku podršku. Pred njima su veliki izazovi, moraju provesti mjere štednje i proračunske reforme. Važno je i da što je prije moguće vrate kredibilitet na tržištima, a prvi test za Italiju bit će današnja aukcija obveznica“, kaže Mike Lenhoff, strateg u tvrtki Brewin Dolphin.

Na današnjoj aukciji Italija će na prodaju ponuditi 3 milijarde eura vrijedne obveznice s rokom dospijeća od 5 godina. To će biti prvi test povjerenja ulagača u sposobnost Rima da odlučno krene u rješavanje dužničke krize, nakon što je u subotu premijer Silvio Berlusconi podnio ostavku.

Prošloga su tjedna prinosi na 10-godišnje obveznice Italije preskočili kritičnih 7 posto, razinu troškova financiranja koji se smatraju dugoročno neodrživima.

Među najvećim je dobitnicima jutros bankarski sektor, s rastom od 1,6 posto, nakon što je mjesecima bio pod snažnim pritiskom zbog izloženosti banaka državnim dugovima prezaduženih članica eurozone.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros porastao 1,1 posto, na 8.603 boda.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙