FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske burze pod pritiskom rasta prinosa na obveznice

Autor: neba
LONDON, 15. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros pale, drugi dan zaredom, zbog strahovanja ulagača od produbljivanja dužničke krize, s obzirom na stalni rast prinosa na obveznice niza članica eurozone.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica oslabio je do 9,30 sati 0,6 posto, na 969 bodova, nakon što je jučer pao 0,9 posto.

Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati u minusu između 0,1 i 0,5 posto.

Jučer su prinosi na talijanske obveznice dosegnuli rekordne razine od uvođenja eura, a rastu i prinosi na španjolske te francuske obveznice, što tim, ali i drugim članicama eurozone otežava otplatu dugova.

„Prinosi su ovih dana glavni pokretači tržišta. Tržište trenutno testira sposobnost Španjolske da se nosi sa svojim dugovima. No, sve veća razlika između prinosa na španjolske, francuske i talijanske obveznice u odnosu na njemačke djelomice je posljedica i pada prinosa na njemačke obveznice“, kaže Frederick Rozier, portfelj menadžer u fondu Meeschaert Wealth Management.

Ulagače nisu utješili ni nešto bolji nego što se očekivalo podaci o rastu bruto domaćeg proizvoda Njemačke i Francuske u trećem tromjesečju.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros oslabio 0,7 posto, na 8.541 bod.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙