FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske burze i dalje pod pritiskom krize u Italiji

Autor: neba
LONDON, 10. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Na europskim je burzama jutros nastavljen oštar pad cijena dionica, jer se ulagači plaše da će dužnička kriza zahvatiti i Italiju, nakon što su jučer prinosi na obveznice te članice eurozone preskočili kritičnu razinu od 7 posto.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica pao je do 9,30 sati 1,2 posto, na 954 boda, nakon što je jučer potonuo 1,8 posto.

Pariški CAC, londonski FTSE i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati u minusu između 1 i 1,7 posto.

Najava talijanskog premijera Silvija Berlusconija da će podnijeti ostavku nakon što parlament prihvati mjere proračunske štednje, koje traži Europska unija, nije uvjerila ulagače da je Rim doista spreman odlučnije krenuti u rješavanje dužničkih problema.

Zbog toga su jučer, unatoč kupnji od strane Europske središnje banke, prinosi na talijanske obveznice dosegnuli novu najvišu razinu od uvođenja eura.

Prinosi od 7 posto smatraju se dugoročno neodrživim troškom financiranja, stoga će i danas aukcija talijanskih obveznica biti u fokusu ulagača.

I dok su cijene dionica širom Europe pale, u Italiji su blago porasle, jer tamošnji mediji pišu da bi uskoro mogao biti poznat Berlusconijev nasljednik na mjestu premijera.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros potonuo 2,9 posto, na 8.500 bodova.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙