FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski ulagači nadaju se pozitivnom raspletu grčke krize

Autor: neba
LONDON, 4. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica i jutros porasle, drugi dan zaredom, jer se ulagači nadaju političkom konsenzusu u Grčkoj, kojim bi se izbjegao referendum o novoj pomoći Europske unije, no trguje se oprezno.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica ojačao je do 9,30 sati 0,2 posto, na 991 bod, nakon što je jučer skočio 1,9 posto.

Frankfurtski DAX, londonski FTSE i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati u plusu između 0,3 i 0,9 posto.

Pod pritiskom oporbe, ali i ministara iz vlastite stranke, grčki premijer George Papandreou navodno je pristao odstupiti i predati vlast dogovorenoj koalicijskoj vladi, ako mu pomognu da dobije na današnjem parlamentarnom glasanju o povjerenju vladi.

„Čini se da bi grčka drama mogla biti izbjegnuta jer postoje signali da će ideja o referendumu biti odbačena. No, situacija je i dalje nejasna, zbog mogućnosti pada vlade, što bi značilo da financijska pomoć neće stići još neko vrijeme. U tom bi slučaju došlo do dodatne nesigurnosti na tržištima“, kaže Koen De Leus, strateg u tvrtki KBC Securities.

Najveći je dobitnik jutros bankarski sektor, koji je u posljednje vrijeme bio pod najvećim pritiskom zbog izloženosti grčkim financijskim problemima. STOXX Europe 600 indeks tog sektora skočio je 1,6 posto.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros porastao 1,9 posto, na 8.801 bod. No, u cijelom ovom tjednu taj je indeks pao 2,8 posto.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙