FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske burze pod pritiskom grčke dužničke krize

Autor: neba
LONDON, 3. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros pale više od 1 posto, nakon što su Njemačka i Francuska poručile Ateni da neće dobiti novu pomoć dok ne prođe referendum, što je oživjelo strahovanja od bankrota Grčke i širenja dužničke krize na veće članice eurozone.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica pao je do 9,30 sati 1,4 posto, na 958 bodova.

Londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati u minusu između 0,9 i 1,8 posto.

Sinoć su predsjednik Francuske Nicolas Sarkozy i njemačka kancelarka Angela Merkel, nakon razgovora s grčkim premijerom Georgeom Papandreouom u Cannesu, poručili da Atena neće dobiti ni centa pomoći iz Europe dok ne prođe referendum u Grčkoj, koji bi mogao biti održan početkom prosinca.

Ako Grci, nezadovoljni mjerama proračunske štednje, na referendumu odbiju novu međunarodnu financijsku pomoć, Grčka bi mogla bankrotirati, što bi nanijelo goleme štete europskim bankama, koje su izložene u grčkim obveznicama.

Cijena dionice BNP Paribasa potonula je jutros više od 4 posto, nakon što je ta francuska banka izvijestila o gubitku na grčkim dužničkim vrijednosnim papirima od 2 milijarde eura.

„Na tržištu vlada velika nesigurnost. Izlazi li Grčka iz eurozone? I dosad smo bili zabrinuti u vezi gospodarskog rasta u Europi, a čini se da će situacija biti još lošija“, kaže Andrea Williams, portfelj menadžerica u fondu Royal London Asset Management.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros oštro pale. No, na Tokijskoj se burzi zbog blagdana nije radilo.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙