FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski ulagači zadovoljni najavom Berlusconijeve ostavke

Autor: neba
LONDON, 9. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros porasle, zahvaljujući najavi ostavke talijanskog premijera Silvija Berlusconija, što bi, nadaju se ulagači, moglo ubrzati reforme u Italiji i olakšati njezine dužničke probleme.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica ojačao je do 9,30 sati 0,9 posto, na 992 boda, nakon što je i jučer porastao 0,9 posto.

Londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati u plusu između 0,5 i 1,1 posto.

„Ulagači su odahnuli nakon što je Berlusconi najavio ostavku, no ne vjerujem da će uspon cijena dionica potrajati. Nema nikakvoga jamstva da će njegov nasljednik raditi bolje. Treba pratiti kretanje prinosa na talijanske obveznice“, kaže Christian Jimenez, portfelj menadžer u fondu Diamant Bleu Gestion.

Najveće su dobitnice jutros dionice banaka. Cijene Societe Generalea i UniCredita porasle su više od 3 posto.

Ojačale su i dionice u rudarskom sektoru, što je posljedica rasta cijena sirovina, nakon podatka o slabljenju inflacijskih pritisaka u Kini.

Zahvaljujući usporavanju rasta potrošačkih cijena, kineske bi vlasti mogle olabaviti monetarnu politiku, što bi potaknulo rast tamošnjeg gospodarstva i potražnje za sirovinama.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros porastao 1,2 posto, na 8.755 bodova.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙