FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 16. studenog 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

STRASBOURG - Europski parlament zatražio je ovoga tjedna na plenarnoj sjednici u Strasbourgu od Europske komisije da pripremi zakon o minimalnoj plaći u Europi kako bi se suzbilo siromaštvo kojim su pogođeni deseci milijuna europskih građana. "Godine 2010., siromaštvo je prijetilo 116 milijuna ljudi, što je više od 20 posto građana, a osam posto Europljana (42 milijuna) živjelo je u krajnjoj materijalnoj bijedi", rekao je belgijski socijalist Frederic Daerden, autor usvojenog izvješća. No sam rad više ne štiti od siromaštva, upozorava se u izvješću. "Da bi se borilo protiv siromaštva, nije dovoljno držati lijepe govore o rastu i konkurentnosti jer, s više od osam posto siromašnih radnika u EU-u, rad više ne štiti od bijede", kazala je francuskoj zastupnici Zelenih Karimi DelliDelli. "Ta situacija nije kompatibilna s europskim vrijednostima pravde i solidarnosti zapisanima u ugovorima", ocijenio je Daerden.

ZAGREB/LUXEMBOURG - Godišnja stopa inflacije u eurozoni zadržala se u listopadu na 3,0 posto, koliko je iznosila i u rujnu, objavio je europski ured za statistiku Eurostat. U cijeloj Europskoj uniji potrošačke cijene porasle su u listopadu na godišnjoj razini za 3,4 posto, nakon 3,3-postotnog rasta u rujnu. U prošlogodišnjem listopadu stopa inflacije iznosila je 1,9 posto u eurozoni, te 2,3 posto u 27-članoj Uniji. U odnosu na prethodni mjesec inflacija je u listopadu ubrzala za 0,3 posto i na području 17-člane zajednice zemalja koje koriste jedinstvenu europsku valutu i na području EU27, izračunali su u Eurostatu.

MILANO/LONDON - Agencija za dodjelu kreditnih rejtinga Moody's u srijedu je stavila kreditne rejtinge talijanskog bankovnog diva UniCredita 'A2/C-' na razmatranje radi mogućeg sniženja, ističući da su ih na takav potez potaknuli bančini rezultati poslovanja u trećem tromjesečju. Rezultati UniCredita objavljeni 14. studenoga pokazali su neto gubitak u trećem tromjesečju u visini 10,6 milijardi eura, navodi se u priopćenju Moody'sa. U banci glavnim razlogom gubitka u poslovanju navode otpis goodwilla i druge imovine u visini 10,2 milijarde eura. Smanjena joj je i operativna dobit zbog gubitaka od trgovanja i većih rezervacija za gubitke po nenaplativim zajmovima, navodi dalje agencija, pojašnjavajući razloge najnovije odluke. U Moody'su također napominju da su na razmatranje radi mogućeg sniženja stavljeni i rejtinzi ogranaka UniCredita. Na listi navedenih ogranaka nema Zagrebačke banke, inače članice UniCredit Grupe.

FRANKFURT - Italija se mora čvrsto obvezati da će u potpunosti podmiriti svoje obveze po obveznicama kako bi pomogla obnoviti povjerenje tržišta, kazao je financijski direktor njemačkog osiguravatelja Allianza. "Italija je ključna", kazao novinarima u Frankfurtu Oliver Baete, dodajući da nova vlada mora uvesti mjere kako bi srezala manjak i povećala produktivnost. "Idealno bi bilo da vlada jasno kaže da će uvijek podmirivati svoje obveze po obveznicama", kazao je na rubu jedne konferencije osiguravatelja. Regulatori načelno moraju poduzeti mjere kako bi obnovili povjerenje tržišta, a ne samo pričati tome, upozorio je. "Tržište je slomljeno a nitko ne čini ništa kako bi ga popravio", zaključio je Baete.

RIM - Italija neće objaviti preliminarne podatke o bruto domaćem proizvodu (BDP) u trećem tromjesečju pa će njezina gospodarska izvedba biti poznata tek kod objave konačnih podataka 21. prosinca, objavio je tamošnji statistički ured Istat. Ured obično objavljuje preliminarne procjene rasta najmanje mjesec dana prije objave konačnih podataka. U Istatu pojašnjavaju da su prijašnji podaci bili podvrgnuti brojnim revizijama, što je onemogućilo izračun uobičajenih preliminarnih procjena za treće tromjesečje. Očekuje se da će treće najveće gospodarstvo eurozone bilježiti pad BDP-a u trećem tromjesečju a pad bi se trebao nastaviti i u četvrtom. To bi moglo dodatno potaknuti rasprodaje na tržištu državnih obveznica koje su već Italiju gurnule na korak do zahtjeva za međunarodnom pomoći. Statistički ured Europske unije Eurostat u utorak je u preliminarnim procjenama objavio da je rast u 17-članoj eurozoni u trećem tromjesečju iznosio mršavih 0,2 posto u odnosu na prethodno tromjesečje. Njemačka i Francuska ostvarili su rast po stopama od 0,5 i 0,4 posto. Pritom nisu objavljeni podaci za Italiju, kao ni za mnoge druge članice.

LONDON - Švicarska bankovna grupa UBS sprema se upoznati svoje investitore s detaljima strateškog plana kojim će bilanca njezine investicijske banke biti prepolovljena, objavio je Financial Times. Upućeni izvori kazali su za FT da bi UBS na sastanku s ulagačima u četvrtak trebao objaviti i ciljanu razinu povrata od uloženog vlastitog kapitala. Očekuje se da će se odgovarajuća stopa kretati u rasponu od 13 do 14 posto, što znači da će biti osjetno niža nego do sada, napominje utjecajni financijski dnevnik. Grupa će na sastanku skicirati strategiju smanjenja poslova investicijskog bankarstva i preusmjeriti resurse na temeljne poslove upravljanja imovinom. Predstavit će i detaljne planove o prodaji oko polovine rizične imovine u investicijskoj banci. Taj se potez nadovezuje na imenovanje Sergia Ermottija novim izvršnim direktorom grupe u utorak. Ermotti je privremeno preuzeo dužnost prije dva mjeseca, nakon skandala s neovlaštenim trgovinskim transakcijama u iznosu 2,3 milijarde dolara.

BRUXELLES - Zabrinuti zbog sve većeg mortaliteta pčela, europski zastupnici glasovali su u utorak za rezoluciju koja poziva EU da osigura više novca za pčelarstvo. Europski parlament glasovao je za potporu istraživanjima i razvoju u veterini kako bi se spasilo pčelinju populaciju koja se sve više smanjuje, te provelo zakone o smrtonosnim pesticidima. "Pčelarstvo je ključno za naše društvo jer oprašivanje ima ključnu ulogu u očuvanju bioraznolikosti, održive poljoprivrede i prehrambene sigurnosti", rekao je mađarski socijalist Csaba Tabajdi, autor rezolucije. O oprašivanju pčelama ovisi 76 posto europske poljoprivrede.

ZAGREB/BRUXELLES - Europska unija odobrila je u srijedu 19 milijuna eura za sufinanciranje programa u sedam država članica koji imaju za cilj suzbijanje organizama štetnih za biljke i sprečavanje njihova širenja, priopćeno je iz Bruxellesa. Države članice odobrile su na sastanku Stalnog odbora za zdravlje biljaka dva prijedloga Europske komisije o sufinanciranju vrijedne 15 odnosno 4 milijuna eura za već poduzete mjere ili one planirane za iduću godinu. "Važnost zdravlja biljaka u našem svakodnevnom životu se potcjenjuje. Imajući na umu potencijalne katastrofalne posljedice za naše građane, kao u Irskoj u 19. stoljeću, kada je krumpir, tada osnovna hrana stanovništva, bio gotovo u potpunosti uništen u invaziji jedne gljivice iz Središnje Amerike, ključno je riješiti te probleme u najranijoj fazi", rekao je europski povjerenik za zdravlje i zaštitu potrošača John Dalli. "Imajući u vidu sadašnja proračunska ograničenja, pomoć će biti fokusirana tamo gdje je najpotrebnija", dodao je. Novac će dobiti Cipar, Njemačka, Italija, Malta, Nizozemska, Portugal i Španjolska. Odobreni iznos najveći je godišnji doprinos Unije u te svrhe od uvođenja sustava sufinanciranja projekata za zdravlje biljaka 1997.

PEKING - Izravna inozemna ulaganja u Kinu porasla su u desetomjesečnom razdoblju zaključno s krajem listopada gotovo 16 posto, zahvaljujući azijskim ulagačima, budući da se zapadne zemlje bore s gospodarskim teškoćama. Kina je privukla ukupno 95,01 milijardu dolara izravnih inozemnih ulaganja u razdoblju od siječnja do kraja listopada, što je 15,86 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. U prva tri tromjesečja stopa njihova rasta iznosila je 16,6 posto. U listopadu vrijednost ulaganja iznosila je 8,33 milijarde dolara, što je 8,75 posto više nego u prošlogodišnjem listopadu, kazao je novinarima glasnogovornik ministarstva trgovine Shen Danyang. U rujnu njihova vrijednosti iznosila je 9,05 milijardi dolara. Očekuje se da će kineski trgovinski višak ove godine iznositi oko 150 milijardi dolara, što bi bilo 30 milijardi dolara manje nego prošle godine, rekao je.

CANBERRA - Američki predsjednik Barack Obama izrazio je tijekom boravka u Australiji "duboku zabrinutost" zbog turbulencija u eurozoni. Europske sile moraju "podržati europski projekt", dodao je on na konferenciji za tisak. "Dok ne uvedemo konkretan plan i strukturu koje šalju jasnu poruku tržištima o Europi, koja odlučno podržava euro i radi što mora raditi, i dalje ćemo biti svjedoci turbulencijama koje smo dosad doživljavali", izjavio je američki predsjednik. Priznao je da njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy imaju realnu volju da izvuku Europu iz krize, ali je ocijenio da Europa pati od komplicirane strukture.

EW YORK - Sudac je potvrdio pravo grada New Yorka da iz parka ukloni prosvjednike pokreta Occupy Wall Street nakon što je policija u utorak rastjerala dva mjeseca duge prosvjede protiv gospodarske nejednakosti. Prosvjednicima koji su otjerani u iznenadnoj akciji pred zoru, 16 sati kasnije dopušteno je da se vrate ali im je zabranjeno da donose šatore i vreće za spavanje kojima su posljednja dva mjeseca park u blizini Wall Streeta pretvorili u urbani logor. Sudac newyorškog vrhovnog suda Michael Stallman utvrdio je da grad ima pravo provesti zabranu spavanja u parku Zuccotti napomenuvši da nova pravila još uvijek štite pravo prosvjednika na slobodu govora po prvom amandmanu ustava SAD-a. Nakon presude policija je uklonila barikade na dvije točke i dopustila ljudima da se vrate jedan po jedan.

BRUXELLES - Prodaja novih vozila pala je u Europi u listopadu nakon što je potražnja naglo usporila na najvećem tržištu, onom njemačkom, pokazali su industrijski podaci.Prošlog je mjeseca u Europskoj uniji ukupno registrirano 1.005.976 novih automobila, što je 1,8 posto manje u odnosu na listopad 2010., objavilo je Europsko udruženje proizvođača automobila (ACEA). U rujnu prodaja je na godišnjoj razini porasla za 0,7 posto. Podaci za Maltu i Cipar nisu uključeni. U razdoblju od siječnja do kraja listopada broj registriranih novih automobila smanjio se u EU za 1,2 posto u usporedbi s istim 10-mjesečnim razdobljem prošle godine.

LONDON - Cijena barela sirove nafte pala je u Londonu ispod razine od 112 dolara, pogođena nastavljenom zabrinutošću u kojoj su mjeri Italija i Grčka sposobne nositi svoje dužničke terete. Tijesna ponuda ipak je spriječila značajnije klizanje cijena. Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu pala je za 23 centa, na 111,95 dolara. Barel je na američkom tržištu prodavan po 43 centa nižoj cijeni, od 98,94 dolara. Tržišta nafte pritišću strahovanja od širenja dužničke krize izvan Europe, što bi zakočilo gospodarski rast, kao i potražnju za naftom. "Žarište je pozornosti na prinosima na državne obveznice, oni još uvijek zabrinjavaju i stoga određuju trendove", kazao je Olivier Jakob iz švicarskog Petromatrixa. U fokusu pozornosti tržišta sada je Francuska, nakon naglog skoka njezinih troškova zaduživanja što je zabrinulo tržišta da bi i drugo po veličini gospodarstvo eurozone mogao usisati vir dužničke krize. Značajniji pad cijena nafte ipak je zakočila tijesna ponuda. Tržište je tijesno opskrbljeno i visoke cijene nafte već nagrizaju rast gospodarstava u razvoju i dovode u opasnost i eventualne naznake gospodarskog oporavka u Europi, izjavio je u čelnik Međunarodne agencija za energiju (IEA).

TOKYO - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, dok je tečaj eura prema dolaru zaronio na najnižu razinu u pet tjedana, jer se ulagači plaše širenja dužničke krize u eurozoni. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros oslabio 0,9 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Singapuru, Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu potonule između 0,8 i 2,4 posto. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je na gubitku 1,3 posto. „Ulagači ne vjeruju da je kriza riješena samo promjenama vlasti u Italiji i Grčkoj. Tim više što dužnički problemi nisu izolirani na samo te dvije članice eurozone. Europske su se vlade previše zaduživale u posljednjih 12 godina, pa ti problemi ne mogu biti riješeni u jednom danu. Ulagače zabrinjavaju i moguće posljedice nove recesije u Europi, pa mislim da će zbog toga tržište neko vrijeme biti pod pritiskom“, kaže Francis Lun, direktor u tvrtki Lyncean Holdings.

NEW YORK - Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica blago porasle, zahvaljujući dobrim signalima iz američkog gospodarstva, no trgovalo se oprezno jer se ulagači plaše da bi rast prinosa na europske obveznice mogao produbiti dužničku krizu. Dow Jones indeks ojačao je 17 bodova, ili 0,14 posto, na 12.096 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,48 posto, na 1.257 bodova, a Nasdaq indeks 1,09 posto, na 2.686 bodova. Najviše su jučer porasle cijene dionica u sektorima koji su najosjetljiviji na kretanja u gospodarstvu jer potrošnja u SAD-u raste snažnije nego što se očekivalo. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo samo 6,3 milijarde dionica, znatno ispod prosječnog dnevnog obujma u ovoj godini od 8 milijardi. Pritom je na NYSE odnos između dionica koje su dobile i onih koje su izgubile na vrijednosti iznosio 8 naprema 5.

(Hina) xggoj ymkuz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙