FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 11. studenog 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

DARUVAR - Koncern Agrokor najavio je danas ulaganje u projekt izgradnje turističko-rekreacijskog wellness centra u Daruvaru, vrijedno ukupno 100 milijuna eura, koje će provesti u više faza, za što je danas u Daruvaru potpisano i Pismo namjere. U prisustvu ministra turizma Damira Bajsa, pismo namjere potpisali su predsjednik Agrokora Ivica Todorić, te čelni ljudi Bjelovarsko-bilogorske županije, Grada Daruvara i Daruvarskih toplica, pri čemu su svi izrazili svu moguću podršku takvom projektu. Bajs je istaknuto kako je to jedno od najvećih ulaganja u kontinentalni turizam u Hrvatskoj i jedna od najvećih greenfiled investicija u hrvatskom turizmu općenito te najvrednija investicija u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u zadnjih 30-ak godina. Agrokor je odlučio uložiti dio svog kapitala u izgradnju turističko-rekreacijskog wellness centra u Daruvaru, koji bi bio podrška postojećoj infrastrukturi Daruvarskih toplica, specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju, a predstavljao bi novu ponudu hrvatskog turizma, istaknuo je Todorić.

ZAGREB - U Hrvatskoj je u prvih devet mjeseci ove godine zabilježeno 10,6 milijuna dolazaka turista u svim komercijalnim smještajnim objektima, koji su ostvarili 58 milijuna noćenja, što je 8,1 posto više dolazaka i 6,8 posto više noćenja nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, objavio je danas Državni zavod za statistiku. I domaćih i stranih turista u devet mjeseci ove godine u Hrvatskoj je bilo više nego lani, pri čemu su kao i obično strani činili većinu dolazaka i noćenja. Dolaskom stranih 9,35 milijuna turista i njihovih 53 milijuna noćenja u hrvatskom su turizmu u devet mjeseci ove godine zabilježeni porasti od 8,9 u dolascima i 7,2 posto u noćenjima. Domaćih turista bilo je 1,25 milijuna ili 2,4 posto više, dok su nešto veći porast, od 3 posto, ostvarili s gotovo pet milijuna noćenja. Među stranim turistima najviše su noćenja, 22,6 posto, ostvarili turisti iz Njemačke. S udjelom od 11,8 posto u stranim noćenjima slijede ih Slovenci, a Talijani su na trećem mjestu s udjelom od 9,2 posto.

ZAGREB - U hrvatskim zračnim lukama tijekom prvih deset mjeseci ove godine ostvaren je promet od 5,2 milijuna putnika, što je 9,8 posto više u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, a robe je prevezeno 2,8 posto manje, odnosno 7,7 tisuća tona, objavila je Agencija za civilno zrakoplovstvo. Najviše putnika i robe u prvih deset mjeseci bilo je u Zračnoj luci Zagreb - 2,02 milijuna putnika i 6,7 tisuća tona robe. Broj putnika pritom je povećan za 13,6 posto, a robe je prevezeno 3,4 posto manje. Po putničkom prometu slijedi Zračna luka Dubrovnik sa 1,28 milijuna putnika, što je rast za 6,9 posto. Zračna luka Split na trećem je mjestu po broju prevezenih putnika. Kroz tu zračnu luku prošlo je 1,22 milijuna putnika, što je porast putničkog prometa za 7,5 posto.

ZAGREB - Nastavlja se pad broja izdanih odobrenja za građenje u Hrvatskoj, u rujnu je izdano 838 odobrenja, što je za 8,4 posto manje u odnosu na rujan prošle godine, objavio je Državni zavod za statistiku. U prvih devet mjeseci ove godine izdano je 7.096 odobrenja za građenje odnosno 4,5 posto manje u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Ukupna vrijednost radova predviđenih odobrenjima za građenje izdanim u prvih devet mjeseci ove godine je 16,3 milijarde kuna i manja je u odnosu na isto lanjsko razdoblje za 18,2 posto. Ukupna vrijednost radova predviđenih odobrenjima za građenje izdanim u rujnu je 2,4 milijardi kuna, što je za 3,7 posto manje nego po odobrenjima izdanim u prošlogodišnjem rujnu. Prema dozvolama za građenje izdanim u rujnu predviđena je gradnja 1.641 stana s prosječnom površinom od 77,4 četvorna metra.

ZAGREB - Promet od trgovine na malo u Zagreb u rujnu je u odnosu na kolovoz bio nominalno veći za 6 posto, dok je u odnosu na rujan 2010. manji za 3,7 posto, objavio je Odjel za statistiku zagrebačkog Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada. Prema trgovačkim strukama s većim udjelom u ukupnoj zagrebačkoj maloprodaji, promet u nespecijaliziranim prodavaonicama pretežno živežnim namirnicama u rujnu je u odnosu na kolovoz porastao za 8,3 posto, dok je maloprodaja motornih goriva i maziva smanjena za 10,9 posto. Na godišnjoj razini, u odnosu na rujan prošle godine, u ovogodišnjem devetom mjesecu maloprodaja u nespecijaliziranim prodavaonicama pretežno živežnim namirnicama u Zagrebu porasla je za 7,6 posto, a motornih goriva i maziva za 8,2 posto, dok je prodaja odjeće, obuće i kože pala za 22,6 posto.

ZAGREB - Rast dioničkih indeksa i većine trgovanijih dionica te nizak redovni promet obilježili su današnji trgovinski dan na Zagrebačkoj burzi. Crobex je dan završio na 1.844,55 bodova, što je rast vrijednosti od 0,47 posto, a Crobex10 je porastao 0,74 posto, na 1.014,72 boda. Redovni promet iznosio je svega 6,1 milijun kuna, a samo je dionica HT-a ostvarila milijunski promet. Promet dionicom HT-a iznosio je 1,45 milijuna kuna, a cijena joj je blago porasla, za 0,04 posto, na 246 kuna. Po prometu slijedi dionica Leda koje je protrgovano za 812,9 tisuća kuna, uz rast cijene za 7,58 posto, na 5.595 kuna. Dionica Belja zabilježila je rast cijene za 1,08 posto, na 99,06 kuna, a promet tom dionicom iznosio je 390,8 tisuća kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙