FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ECB bi trebao uskoro okončati program otkupa obveznica - Stark

Autor: vmom
FRANKFURT, 4. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Dužnosnik Europske središnje banke (ECB) Juergen Stark pozvao je središnju banku eurozone da najavi skori završetak programa otkupa obveznica, ističući kako takav plan smatra privremenim usprkos zahtjevima prema ECB-u da učiniti upravo suprotno i poveća vrijednost programa kako bi pridonio rješavanju dužničke krize.

Kontroverzni program otkupa obveznica našao se u središtu pozornosti jer neizvjesna budućnost Grčke produbljuje krizu 17-članog bloka. Mnogi analitičari smatraju da su ECB-ov plan otkupa obveznica i instrumenti kojima raspolaže jedino rješenje.

Novi čelnik ECB-a Mario Draghi u četvrtak je kazao da je program privremen i ograničen, a to su izjave koje sugeriraju da želi održati pritisak na vlade čije zemlje potresa dužnička kriza da provedu reforme.

"Mario Draghi jasno je kazao da je riječ o privremenoj mjeri a nije nepoznato da nikad nisam bio osobiti zagovornik toga programa", kazao je Stark, član upravnog odbora ECB-a, u petak na tiskovnoj konferenciji u Frankfurtu.

"Očekujem da bismo trebali okončati ovaj program što je prije moguće, jer daje krive poruke zemljama članicama, njihovim vladama koje bi trebale srediti stanje svojih proračuna".

Stark ne vidi zašto su tržišta bila iznenađena odlukom ECB-a o snižavanju kamatnih stopa u četvrtak.

"Jučerašnja odluka nema nikakve veze s pragmatizmom", kazao je Stark, dodajući kako je on predložio smanjenje kamatnih stopa. "Svjedoci smo izrazitog usporavanja globalnog gospodarstva i onog eurozone".

Stark je nedavno najavio da će odstupiti sa svoje dužnosti krajem ove godine, a među razlozima odlaska, kako tumače izvori, navode se neslaganja s programom otkupa obveznica. Poput mnogih u ECB-u, Stark vjeruje da bi odgovornost trebala biti na krizom pogođenim zemljama da poduzmu gospodarske reforme, te strahuje da bi intervencija ECB-a na tržištima, koja može sniziti troškove zaduživanja, mogla smanjiti njihovu želju da to učine.

Poručio je zemljama eurozone da pomoć koju primaju od bogatijih partnera iskoriste za povratak na stabilne temelje, požurujući krizom pogođene zemlje da provedu gospodarske reforme.

"Solidarnost nije jednosmjerna ulica. Ona zahtijeva angažiranost obje strane, od onih koji pomoć daju i onih koji ju primaju. Financijska podrška od zemalja-davatelja pomaže zemljama u krizi da kupuju vrijeme za provedbu reformi", kazao je Stark.

Glavna gospodarstva eurozone i ECB požuruju Italiju da postigne napredak u provedbi dugoodgađanih reformi kako bi sredila stanje u gospodarstvu i spriječila da bude uvučena u središte krize u eurozoni.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙