FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oporavak europskih burzi nakon dvodnevnog oštrog pada

Autor: neba
LONDON, 2. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros porasle, nakon dva dana oštroga pada, jer je nada ulagača da će Fed signalizirati daljnje popuštanje monetarne politike prevladala nad strahovanjima od produbljivanja dužničke krize.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica ojačao je do 9,30 sati 0,9 posto, na 970 bodova, nakon što je u prethodna dva dana potonuo više od 5,5 posto.

Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati u plusu između 0,6 i 1,3 posto.

Rast cijena dionica zahvaljuje se nadi da će nakon dvodnevne sjednice čelnici američke središnje banke nagovijestiti daljnje labavljenje monetarne politike.

Nakon dva dana oštroga pada, jutros se ponešto oporavio bankarski sektor. Cijene dionica talijanskog UniCredita i francuske banke Societe Generale porasle su više od 3 posto.

Unatoč jutrošnjem rastu, ulagači su oprezni zbog dužničke krize u eurozoni. Ako Grci na referendumu odbiju drugi paket pomoći Europske unije, to bi srušilo cijeli plan europskih lidera za suzbijanje dužničke krize.

„Strahovanja za sudbinu banaka i dalje su visoka, jer je u pitanju ostanak Grčke u eurozoni. Bez drugog međunarodnog kredita, Grčka će bankrotirati“, kaže Sebastian Barthelemi, analitičar u tvrtki Louis Capital Market.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks jutros pao 2,2 posto, na 8.640 bodova.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙