FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 9,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 17. listopada 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

PARIZ - Francois Hollande bit će socijalistički kandidat na francuskim predsjedničkim izborima 2012., nakon nedjeljne premoćne pobjede na stranačkim predizborima, čime je dobio prigodu da socijaliste vrati u Elizejsku palaču nakon 17 godina. Nekadašnji vođa Socijalističke stranke, pripadnik umjerene socijaldemokratske struje, pobijedio je u drugom krugu stranačkih predizbora s 56 posto glasova nasuprot 44 posto koliko je dobila protukandidatkinja Martine Aubry. Bili su ovo prvi predizbori takve vrste u Francuskoj, organizirani po američkom obrascu, i privukli su gotovo tri milijuna simpatizere ljevice. "Večeras ste mi dali mandat koji me obvezuje da ljevicu vodim do pobjede. Tome ću posvetiti sve svoje snage, svu svoju energiju", obećao je Francois Hollande (57) pred pristašama u pariškom sjedištu Socijalističke stranke nakon proglašenja rezultata. Martine Aubry (61), koja ga je oštro napadala zadnjih dana nazivajući ga predstavnikom "mlake" i neodlučne ljevice, smjesta je priznala poraz. "Srdačno pozdravljam pobjedu Francoisa Hollandea, našeg kandidata za predsjednika", kazala je ona. Iako nikada nije imao dužnost u nacionalnoj vladi, i malo je poznat izvan Francuske, Hollande po postojećim anketama ima velike šanse protiv kandidata desnice na izborima. Gotovo je sigurno da će to biti aktualni predsjednik Nicolas Sarkozy, koji se bori s ekonomskom krizom i rekordno je nepopularan u zemlji.

SEUL - Južnokorejska vlada ponudila je odštetu od 500 wona (23 kune) obitelji vojnika poginulog tijekom Korejskog rata (1950.-1953.), što je povjerenstvo za zaštitu prava građana u ponedjeljak nazvalo "neshvatljivim". Zahtjev za odštetom podnijela je žena (63) čiji je stariji brat poginuo u tom ratu, u kojem je ona izgubila gotovo cijelu obitelj. Zahtjev je prvo poslala ministarstvu veterana koje ga je odbacilo argumentom da obitelji moraju podnijeti zahtjev u roku pet godina nakon smrti vojnika. Nakon žalbe, uz obrazloženje da je ona u vrijeme bratove pogibije imala samo dvije godine pa nije mogla reagirati na vrijeme, ministarstvo joj je ponudilo odštetu od 5000 wona (23 kune), iznos koji se u ono vrijeme isplaćivao obiteljima poginulih vojnika. Tu je ponudu povjerenstvo za zaštitu građanskih prava ocijenilo "neshvatljivim" jer je ministarstvo veterana propustilo uzeti u obzir inflaciju zadnjih 60 godina. Kad se ona se uzme u obzir, iznos se penje na 760 tisuća wona (3600 kuna), kazao je Bae Moon-Kyoo, dužnosnik povjerenstva. Povjerenstvo ima moć poništiti administrativne odluke te ministarstvo sada mora dati novu ponudu toj gospođi. Oko 138.000 južnokorejskih vojnika poginulo je tijekom Korejskog rata, kao i 40.000 vojnika savezničkih zemalja, među kojima 36.000 Amerikanca.

DUBAI - Televizijska postaja Arai sa sjedištem u Siriji, koja podržava svrgnutog libijskog vođu Moamera Gadafija, potvrdila je u ponedjeljak da je Gadafijev sin Hamis ubijen u borbi 29. kolovoza, jugoistočno od glavnog grada Tripolija. Vojni dužnosnici Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC) objavili su u kolovozu da je Hamis ubijen u Tarhouni i pokopan u Ben Validu ali dosad to nisu potvrdili izvori odani Gadafiju, čija je 42-godišnja vladavina okončana nakon ustanka. Arai je objavila je da su u borbi sa snagama NTC-a u gradu Tarhouna, udaljenom 90 kilometara od Tripolija ubijeni Hamis koji je zapovjedao elitnom vojnom brigadom i njegov nećak Abdulah Senusi koji je bio šef obavještajne službe. Televizijska postaja, koja je emitirala audio poruke Gadafija i njegovog glasnogovornika nakon što su snage NTC-a u kolovozu zauzele Tripoli, objavila je slike Hamisa i Senusija uz čitanje stihova Kurana, što je tradicionalni način oplakivanja.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙