FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21.00

Autor: sdje
ZAGREB, 12. studenog 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21.00:

RIM

Predsjednik talijanske vlade Silvio Berlusconi podnijet će ostavku na dosadašnju dužnost predsjedniku države Giorgiju Napolitanu u 20.30 po lokalnom vremenu , izvijestilo je u subotu talijansko predsjedništvo. Na ulicama glavnoga talijanskog grada već su se počeli okupljati prosvjednici, izvikujući "Ostavka, ostavka" i ističući talijanske zastave te transparente na kojima piše "Bye-bye Silvio" ili jednostavno "Nestani!" i "Konačno!". Najviše se prosvjednika okupilo ispred palače Chigi, sjedišta talijanske vlade, a dio ih se okupio ispred Quirinalea, sjedišta predsjedništva države. Neki su se prosvjednici okupili pred Cavaliereovom vilom Grazioli.

RIM

Donji dom talijanskog parlamenta u subotu je usvojio paket ekonomskih reformi koje je tražio EU, otvorivši na taj način put za ostavku premijera Silvija Berlusconija te za formiranje prijelazne vlade. Gornji dom parlamenta, Senat, to je napravio jučer, pa je na taj način izglasovan proračunski zakon koji sadrži reformske mjere. Berlusconi, koji nije uspio osigurati većinu tijekom ključnoga glasovanja održanog u utorak, obećao je da će se povući kada parlament usvoji ekonomske mjere, koje su od Talijana zatražili partneri iz EU-a kako bi se ponovno vratilo povjerenje tržišta u talijanske javne financije.

PARIZ

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i njemačka kancelarka Angela Merkel u subotu su u telefonskom razgovoru pozvali novoga grčkog premijera Lucasa Papademosa da "u potpunosti ispoštuje i provede sve obveze koje se odnose na reforme" na koje se Atena obvezala, stoji u priopćenju francuske vlade. "Isplata iduće tranše pomoći ne može se realizirati osim ako se ne napravi odlučan novi potez", stoji u priopćenju francuskog predsjedništva. Sarkozy je potom s kancelarkom Merkel telefonom razgovarao o razvoju u cijeloj eurozoni te o potezima koje je potrebno poduzeti da bi se ubrzala potpuna realizacija sporazuma sklopljenog 27. listopada. "Sarkozy i Merkel odlučni su u namjeri da obrane euro", stoji u priopćenju.

PRIŠTINA

Beograd i Priština postigli su dogovor o zajedničkom upravljanju carinskim prijelazima na sjeveru Kosova, javlja prištinski dnevnik Koha Ditore. Kosovska vlada, piše taj list u subotu, prihvatila je kompromisni prijedlog EU-a da granične prijelaze na sjeveru Kosova zajednički nadgledaju policajci i carnici Kosova, Srbije i Eulexa. List piše da je europski posrednik u razgovorima Beograda i Prištine Robert Cooper u petak u tajnosti boravio u Prištini i sastao se sa voditeljicom kosovskog pregovaračkog tima Editom Tahiri. Tahiri i čelnik beogradskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović trebaju se uskoro ponovo sastati u Bruxellesu. Mediji u Prištini navode da je Stefanović prošli mjesec zatražio da se prijedlog o integriranom upravljanju graničnim prijelazima primjenjuje samo na spornim prijelazima Jarinju i Brnjaku, ali je Cooper proširio plan na svih šest prijelaza između Kosova i Srbije. Beograd je ovim dogovorom uspio u želji da granični prijelazi postanu dio dijaloga Beograda i Prištine, čemu se kosovska vlada prije protivila. S druge strane, kosovski Srbi prije nekoliko dana iskazali su žestoko protivljenje prijedlogu da na graničnim prijelazima budu kosovski carinici i policajci.

LJUBLJANA

Aktualni slovenski premijer Borut Pahor ocijenio je u subotu na predizbornom skupu svoje stranke da su njegovi Socijalni demokrati (SD) najsigurniji izbor za birače koji na prijevremenim izborima 4. prosinca odlučuju o sastavu parlamenta i nove vlade. Pahorovoj stranci zadnje ankete najavljuju od 5 do 8 posto glasova, višestruko manje od rezultata na redovnim parlamentarnim izborima prije tri godine, kad je osvojila 28 posto glasova. Na prva tri mjesta i u kombinacijama za formiranje vlade su stranka nekadašnjeg premijera Janeza Janše, te dvije nove stranke, "centristička" Građanska lista Gregora Viranta, te Pozitivna Slovenija koju je osnovao ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković.

Ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković izjavio je u subotu u razgovoru za ljubljanski dnevni list "Dnevnik" da ga bez razloga optužuju za formiranje stranke za jednokratnu upotrebu čiji je cilj "uništiti ljevicu" jer prikuplja glasove tradicionalnih birača lijevog centra. Kazao je kako se on osobno osjeća socijaldemokratom, ali da za razliku od ostalih kandidata za premijerski položaj nije profesionalni političar i da se za izbore odlučio jer osjeća da je svojim menadžerskim sposobnostima u stanju pomoći državi u vrijeme krize.

DUBAI

Bahreinske vlasti objavile su u subotu da je razbijena ćelija koja je planirala napasti zgradu ministarstva unutarnjih poslova, saudijsko veleposlanstvo u Bahreinu i nasip sa cestom koji spaja tu otočku državu sa Saudijskom Arabijom, dodajući u priopćenju da su članovi ćelije uhićeni. Državna novinska agencija BNA prenijela je izjavu glasnogovornika ministarstva unutarnjih poslova da su četvoricu pripadnika ćelije iz Bahreina uhvatile vlasti u susjednom Kataru nakon što su u tu zemlju došli kopnom iz Saudijske Arabije. Glasnogovornik je rekao da su kod uhićenih pronađeni dokumenti i računalo s pojedinostima o ključnim instalacijama.

TOKIO

Novinarima je u subotu dupušten ulazak u nuklearnu elektranu Fukushimu, prvi puta otkako je teško oštećena u potresu i tsunamiju u ožujku ove godine, izvijestio je BBC. Tri reaktora u Fukushimi su se rastopila nakon što je tsunami u ožujku oštetio sustave za hlađenje, a obilazak je organiziran kako bi se pokazalo da stanje u postrojenje postupno stavlja pod nadzor. Vlasti su ranije odbijale zahtjeve novinara s obrazloženjem da su razine radioaktivnosti previsoke te da bi posjet mogao omesti operacije u rješavanju krize. Novinari su u subotu postrojenje obišli u potpunoj zaštitnoj odjeći.

ZAGREB

Arapska liga suspendirala je u subotu Siriju iz svoga članstva i pozvala njezinu vojsku da prestane ubijati civile u prodemokratskim prosvjedima, u iznenađujućem potezu koji pojačava pritisak na režim Bašara al-Asada. Arapska liga nametnut će političke i ekonomske sankcije Asadovu režimu i pozvala je sve članice organizacije da povuku svoje veleposlanike iz Sirije, objavio je katarski premijer šeik Hamed Bin Jasim al-Tani, čija zemlja u ovom mandatu predsjeda Ligom. Suspenzija Sirije iz članstva Arapske lige stupa na snagu 16. studenoga. Sirijski predstavnik u Ligi izjavio je da odluka o suspenziji krši povelju organizacije i da je ilegalna. "Arapska liga ovime pokazuje da samo služi zapadnim i američkim interesima", rekao je Jusuf Ahmed na sirijskoj državnoj televiziji. On tvrdi da odluka o suspenziji može biti donijeta samo konsenzusom svih članica i to samo na summitu organizacije. Za odluku je glasalo 18 od 22 članice Lige. Od početka narodnog ustanka sredinom ožujka, po podacima UN-a u Siriji je poginulo 3.500 ljudi u nasilnom oružanom gušenju prodemokratskih okupljanja. Al-Tani je takođe kazao da postoji mogućnost da Arapska liga, ukoliko nasilje i ubojstva i Siriji na prestanu, pozove u pomoć međunarodne udruge za zaštitu ljudskih prava, uključujući i UN.

xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙