FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 15,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 1. studenoga 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati:

ZAGREB - Najava grčkoga premijera da će o novome paketu EU-ove pomoći raspisati referendum razbjesnila je i domaću oporbu i partnere iz EU-a koji su se mjesecima dogovarali o spašavanju Grčke iz dužničke krize, a istodobno je izazvala pad na burzama i zabrinutost na tržištima diljem svijeta. Njemačka je izrazila bijes i razočaranost iznenadnom odlukom Georgea Papandreua da o najnovijem paketu pomoći raspiše referendum, a neki kažu kako bi ta odluka mogla gurnuti Grčku iz eurozone. Papandreu je svoju odluku objavio u ponedjeljak navečer, manje od tjedna nakon što su se europski čelnici uspjeli dogovoriti o drugome paketu pomoći za Grčku. "To je još jedan dokaz da je bila pogreška što Grčka nije odmah izbačena iz eurozone", rekao je Wolfgang Gerke, profesor bankarstva i predsjednik organizacije Bavarski financijski centar. Rainer Bruederle, predsjednik parlamentarnog kluba zastupnika njemačkih liberala koji su u vladajućoj koaliciji s demokršćanima Angele Merkel drži kako se Atena nastoji "izmigoljiti" iz dogovora teškog 130 milijarda eura koji zahtijeva i oštre rezove i teške mjere štednje. I čelnik grčke oporbe u utorak je odbacio zamisao premijera Georgea Papandreua da raspiše referendum i zatražio je umjesto toga raspisivanje prijevremenih izbora. "Izbori su nužni", rekao je konzervativni čelnik Antonis Samaras.

SARAJEVO - Glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Serge Brammertz izjavio je u utorak u Sarajevu da će haaško tužiteljstvo učiniti sve da se suđenje bivšem zapovjedniku vojske bosanskih Srba Ratku Mladiću maksimalno ubrza. "Za nas je izazov da taj predmet bude što prije procesuiran", kazao je Brammertz novinarima u Sarajevu gdje boravi u sklopu priprema za podnošenje redovitog izvješća Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda o suradnji država regije s ICTY-jem. Podsjetio je kako je tužiteljstvo tražilo dva odvojena suđenja u Mladićevu slučaju no suci su odlučili taj zahtjev odbaciti. "Sada istražujemo možemo li dalje smanjiti optužnicu i kako možemo više nego ranije koristiti pisane dokaze, jer ono što uzima najviše vremena su osobna svjedočenja", pojasnio je Brammertz. Istaknuo je kako će se inzistirati da ICTY prihvati što više ranije presuđenih činjenica. Brammertz nije mogao komentirati Mladićevo zdravstveno stanje, dodajući kako je to zadaća tajništva ICTY-a. "Mi nemamo informacija koje bi nas vodile zaključku da Mladić nije spreman za suđenje", kazao je glavni haaški tužitelj, odgovarajući na pitanje o spekulacijama da je Mladić teško bolestan.

ZAGREB - Hrvatska je bila suzdržana na glasovanju o ulasku Palestine u UNESCO, potvrdilo je u utorak hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI). Organizacija UN-a za obrazovanje, znanost i kulturu UNESCO u ponedjeljak je na sastanku u Parizu odlučila primiti Palestince u punopravno članstvo. Rezolucija je usvojena sa 107 glasova za, 52 suzdržana i 14 glasova protiv. "Ovo glasovanje omogućit će brisanje dijela nepravde učinjene palestinskom narodu", kazao je ministar vanjskih poslova Palestinske samouprave Rijad al-Malki. UNESCO je prva agencija UN-a za čije su se članstvo Palestinci prijavili pošto je palestinski predsjednik Mahmud Abas 23. rujna zatražio puno članstvo u Ujedinjenim narodima. SAD i Kanada glasovali su protiv palestinskog članstva, kao i pet članica Europske unije, među kojima i Njemačka. Italija i Velika Britanija bile su među jedanaest suzdržanih zemalja EU-a, a za palestinsko članstvo bilo je 11 zemalja Europske unije, među ostalima i Francuska.

SARAJEVO - Pravosudna tijela u Bosni i Hercegovini osposobljena su za procesuiranje predmeta ratnih zločina sukladno međunarodnim standardima, zaključak je izvješća misije OESS-a u BiH, objavljenog nakon petogodišnjeg praćenja i analiziranja sudskih postupaka u predmetima ratnih zločina. Nadziranje ovakvih slučajeva zadaća je koju je OESS-u prepustio Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u sklopu svoje izlazne strategije kojom je predviđeno da one slučajeve koje ICTY nije uspio procesuirati preuzmu pravosuđa država nastalih na području bivše Jugoslavije. U izvješću koje su u utorak u Sarajevu predstavili glavni tužitelj ICTY-a Serge Brammertz i voditelj misije OESS-a Fletcher Burton upozorava se, međutim, kako postoje i problemi koje bi valjalo otkloniti, a riječ je prije svega o zaštiti svjedoka, imovinsko-pravnim zahtjevima žrtava ratnih zločina te učinkovitom postupanju obrane. "Imamo stanovitih dvojbi i oko regionalne suradnje", izjavio je veleposlanik Burton, podsjetivši kako je jedan od osuđenih ratnih zločinaca Radovan Stanković još prije četiri godine pobjegao iz zatvora u BiH u Srbiju i još uvijek je tamo na slobodi.

PEKING - Slavni kineski umjetnik i politički disident Ai Weiwei objavio je u utorak da su ga kineske porezne vlasti službeno izvijestile kako zbog utaje poreza mora platiti kaznu od 15 milijuna juana (1,7 milijuna eura), te dodao kako smatra da je riječ o političkom pritisku koji bi ga trebao "ušutkati". "Uručili su mi danas pismeni nalog za plaćanje. Bez ikakvog objašnjenja. Pitali smo odakle ta brojka, nisu mi mogli dati jasan odgovor", objasnio je Ai Weiwei koji je nedavno držan na tajnom mjestu tijekom tri mjeseca, službeno zbog porezne pronevjere. "Upozorenje kaže da imam 15 dana za podmirenje duga", nastavio je on. "Ako ne platim, mogu me baciti u zatvor u trajanju do sedam godina". Po njemu je taj porez "nepravedan", a vlada ga na taj način želi "ušutkati". Ai je držan na nepoznatom mjestu od početka travnja do kraja lipnja, što je izazvalo val prosvjeda u svijetu. Otad živi pod nadzorom, te ne smije napustiti Peking. Ai je u svijetu poznat kao jedan od autora olimpijskog stadiona "Gnijezdo" u Pekingu, te otvorenoj kritici kineskih vlasti zbog njezina stava spram ljudskih prava. Časopis ArtReview proglasio ga je najmoćnijim umjetnikom na svijetu u 2011.

RIO DE JANEIRO - Papa Benedikt XVI. izrazio je zabrinutost za za zdravlje bivšeg brazilskog predsjednika Luiza Inacia Lula da Silve, koji je obolio od raka, i poručio da će moliti za njegov oporavak, objavljeno je u utorak. Brazilski veleposlanik pri Svetoj Stolici Almir Barbuda sastao se u ponedjeljak s Benediktom XVI. i vatikanskim državnim tajnikom Tarcisiom Bertoneom. "Rekli su mi da vam prenesem da će moliti za vaš brzo ozdravljenje i povratak u javni život", poručio veleposlanik Barbuda u poruci Luli, koju je potom objavio njegov ured. Bivši brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva, i dalje silno popularan u svojoj zemlji, stigao je u ponedjeljak u bolnicu u Sao Paulu na prvi ciklus kemoterapije za liječenje raka grla, koji mu je dijagnosticiran samo dva dana ranije. Brazil je najveća rimokatolička zemlja svijeta.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙