FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 2. studenog 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

OSIJEK - Predstavnici Osječko-baranjske županije i osječkog Sveučilišta potpisali su danas u Osijeku sporazum o sufinanciranju i provedbi znanstveno-istraživačkoga projekta "Centar izvrsnosti u proizvodnji hrane" koji to sveučilište namjerava osnovati. Sporazumom se definira zajednički interes za takvom ustanovom čiji se osnutak najavljuje za iduću godinu, za što je Osječko-baranjska županija osigurala početni iznos od 50.000 kuna. Rektorica osječkog Sveučilišta Gordana Kralik rekla je da će centar okupiti znanstveno-istraživačke skupine osječkoga Poljoprivrednoga i Prehrambeno-tehnološkog fakulteta i Poljoprivrednog instituta te iz Hrvatske agencije za hranu, a to bi trebao biti prvi centar znanstvene izvrsnosti u Hrvatskoj u skladu s odredbama Zakona o znanosti i visokom obrazovanju. Ocjenjujući kako je nedopustivo to što Hrvatska s prirodnim bogatstvima i znanstvenim kapacitetima uvozi goleme količine hrane, Kralik je rekla da se poljoprivreda tog područja više ne može temeljiti na proizvodnji žitarica i kukuruza jer su znanstvene spoznaje napredovale pa je tržištu potrebno ponuditi nešto što nije uobičajeno.

ZAGREB - Društvo za upravljanje investicijskim fondovima Quaestus Invest podnijelo je tužbu Upravnom sudu protiv rješenja Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) od 29. rujna ove godine kojim se Quaestus Investu privremeno na godinu dana oduzima dozvola za rad, objavio je danas Quaestus putem Zagrebačke burze. U obavijesti se navodi da je Quaestus tužbu podnio 31. listopada. Hanfa je 29. rujna Quaestus Investu, koji upravlja zatvorenim investicijskim fondom s javnom ponudom za ulaganje u nekretnine Quaestus Nekretnine, oduzela odobrenje za rad na razdoblje od jedne godine te je Nadzornom odboru Quaestus Nekretnina naložila da u roku od 60 dana od zaprimanja rješenja potpiše ugovor o upravljanju fondom s novim društvom za upravljanje. Hanfa je u obrazloženju navela da je u postupku izvanrednog nadzora nad Quaestus Investom i fondom Quaestus Nekretnine utvrdila da uprava društva i fonda dugotrajno, teško, učestalo i na različite načine krše odredbe Zakona o investicijskim fondovima i druge propise. U reakcijama na to rješenje iz Quaestus Investa su ocijenili da je rješenje Hanfe neopravdano i motivirano osobnim obračunom Hanfe s članovima uprave Quaestus Investa te najavili sudske tužbe protiv Hanfe.

ZAGREB - Žene na poslu traže ravnopravnost, a ne poseban tretman, pokazuje istraživanje koje je proveo portal MojPosao kako bi utvrdio što žene očekuju od svojega radnog mjesta i poslodavca, te što je za njih idealna tvrtka. U istraživanju je sudjelovalo više od 500 ispitanica i ispitanika, a dio je projekta "Žene biraju novu šansu - osnaživanja žena za aktivno sudjelovanje na tržištu rada" koji se provodi u sklopu EU-ova programa IPA IV. komponenta Razvoj ljudskih potencijala – Žene na tržištu rada. Najviše ispitanica željelo bi raditi u srednje velikoj tvrtki ili instituciji (od 20 do 200 zaposlenika) ili maloj tvrtki (do 20 zaposlenika). Velike tvrtke su prvi izbor za muške ispitanike. Najbitniji element radnog mjesta ženama i muškarcima je mogućnost osobnog razvoja i razvoja kompetencija. Na posljednjem mjestu za obje skupine ispitanika nalaze se bonusi i ostale materijalne beneficije i nagrade. Od pogodnosti na radnom mjestu i muškarcima i ženama je na prvom mjestu fleksibilno radno vrijeme te mogućnost korištenja pauze u terminima kada im to odgovara.

ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za kolovoz ove godine iznosila je 5.514 kuna, objavio je Državni zavod za statistiku. U odnosu na srpanj, prosječna neto plaća za kolovoz bila je nominalno viša za 2,8 posto ili za 149 kuna, a realno je porasla za 2,9 posto. Na godišnoj razini, u odnosu na prosječnu neto plaću za kolovoz prošle godine, prosječna neto plaća za osmi ovogodišnji mjesec bila je veća za 123 kune ili nominalno za 2,3 posto, a realno za 0,3 posto. Prema pojedinim djelatnostima, najvišu prosječnu neto plaću za kolovoz primili su zaposleni u zračnom prijevozu, u iznosu od 10.056 kuna. Najniže plaće istovremeno su imali zaposleni u proizvodnji odjeće - 2.920 kuna i u proizvodnji kože i srodnih proizvoda - 2.923 kune. Po podacima DZS-a, prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenom u pravnim osobama za kolovoz ove godine iznosila je 7.910 kuna, što je u odnosu na prosječan bruto za srpanj nominalno povećanja za oko 3 posto, a u odnosu na osmi mjesec prošle godine povećanje za 2,6 posto.

ZAGREB - Grupe Đuro Đaković u prvih devet mjeseci ove godine bilježi snažan rast prihoda, ukupni su prihodi u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje porasli za 211,6 posto, na 566 milijuna kuna, podaci su iz konsolidiranog financijskog izvješća Đure Đakovića. Ukupni rashodi Grupe povećani su za oko 161 posto, na 562,5 milijuna kuna. Konsolidirana dobit Grupe Đuro Đaković poslije oporezivanja u prvih devet mjeseci ove godine iznosila je 893 tisuće kuna za razliku od prošlogodišnjih prvih devet mjeseci kad je Grupa poslovala s gubitkom od 35 milijuna kuna.

ZAGREB - Dan nakon blagdana, na Zagrebačkoj burzi danas su intenzivirane prodaje dionica kao reakcija na jučerašnje rasprodaje na svjetskim burzama, pri čemu su Crobexi oko podneva bili u minusu oko dva posto. Crobex indeks u 12,00 sati bio je na gubitku 1,97 posto, na 1.806 bodova, a Crobex10 2,13 posto, na 988 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je gotovo 7 milijuna kuna, što je otprilike 4,5 milijuna više nego u ponedjeljak u ovo doba. "Domaće tržište odrađuje jučerašnje oštre gubitke na svjetskim burzama. Drhtavim rukama ulagači pritišću naloge za prodaju, baš kao što su to inozemni investitori činili jučer", kaže Stjepan Laća, glavni analitičar društva za upravljanje investicijskim fondovima ST Invest. Milijunski promet do podneva je ostvaren jedino dionicom HT-a, u visini od 1,93 milijuna kuna. Cijena joj je potonula 1,8 posto, na 243 kune. Slijedi dionica Zagrebačke banke sa 622.500 kuna prometa i padom cijene za 1,6 posto. Među likvidnijim izdanjima najveće gubitke bilježi dionica Luke Rijeka, kojoj je cijena potonula 4,87 posto, a slijede dionice IGH s padom za 3,96 posto, Petrokemije za 3,46 posto, te Dalekovoda, 3,42 posto.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke u odnosu na tečajnicu od ponedjeljka oslabila prema svim značajnijim valutama, prema euru za blagih 0,07 posto, a prema švicarskom franku za 0,33 posto. Srednji tečaj eura, na tečajnici HNB-a koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,492621 kunu, a franka 6,158150 kuna. Na vrijednosti je prema kuni danas najviše dobio američki dolar, za 1,84 posto, a ojačala je i britanska funta, za 1,53 posto. Srednji tečaj dolara na tečajnoj listi HNB-a iznosi 5,441660 kuna, a funte 8,693144 kune.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙