FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Snažan rast europskih burzi nakon dogovora o suzbijanju krize

Autor: neba
LONDON, 27. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros skočile na najviše razine od početka kolovoza, nakon što su europski lideri dogovorili povećanje fonda za financijsku stabilizaciju, a banke pristale na otpis 50 posto grčkih dugova.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica skočio je do 9,30 sati 2,6 posto, na 1.009 bodova, najvišu razinu od početka kolovoza.

Londonski FTSE indeks bio je u 9,30 sati u plusu 1,5 posto, dok su frankfurtski DAX i pariški CAC skočili više od 3 posto.

Predstavnici banaka na summitu eurozone pristali su rano jutros dobrovoljno otpisati velik dio svojih ulaganja u grčke obveznice, što će dug Atene smanjiti za 100 milijardi eura, dok će kapaciteti europskog fonda za financijsku stabilizaciju EFSF biti povećani 4 do 5 puta, na otprilike 1.000 milijardi eura.

Zahvaljujući dogovoru čelnika eurozone o cjelovitom planu za suzbijanje dužničke krize, koji uključuje i dokapitalizaciju banaka, na europskim burzama jutros vlada optimizam.

„Premda još ne znamo sve detalje, povećanjem EFSF-a i otpisom dijela grčkih dugova s tržišta je uklonjen velik dio nesigurnosti. Važno je uvjeriti tržište da je to dobar plan. Povratak povjerenja ulagača važan je korak prema ozdravljenju tržišta. No, vidjet ćemo stoji li ovaj oporavak tržišta na čvrstim nogama“, kaže Phillippe Gijsels, direktor u tvrtki BNP Paribas Fortis Global Markets.

Najveći je dobitnik jutros bankarski sektor. Indeks tog sektora skočio je 4,5 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks jutros porastao 2 posto, na 8.926 bodova.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙