FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: oprezno u novi čin grčke dužničke drame

Autor: neba
NEW YORK, 7. studenog 2011. (Hina/Reuters) - U fokusu ulagača na Wall Streetu bit će ovoga tjedna novi čin grčke dužničke drame u kojoj bi nova koalicijska vlada trebala započeti proces ratifikacije međunarodne pomoći od 130 milijardi eura.

Nakon četiri tjedna neprestanog rasta, Dow Jones indeks pao je prošloga tjedna 2 posto, na 11.983 boda, dok je S&P 500 potonuo 2,5 posto, na 1.253 boda, a Nasdaq indeks 1,9 posto, na 2.686 bodova.

Prošlotjedni pad cijena dionica posljedica je potresa na grčkoj političkoj sceni, nakon što je u ponedjeljak premijer George Papandreou najavio referendum o novoj međunarodnoj pomoći.

Kako bi negativan odgovor na referendumu značio bankrot Grčke i doveo u pitanje cijeli plan Europske unije za suzbijanje dužničke krize, Papandreou se našao pod pritiskom europskih dužnosnika i domaće oporbe, pa je odustao od referenduma.

No, njegova vlada našla se u krizi, pa je u nedjelju Papandreou s čelnikom oporbe Antonisom Samarasom dogovorio formiranje nove, koalicijske vlade koja bi trebala potvrditi novu međunarodnu financijsku pomoć Grčkoj i voditi zemlju do prijevremenih izbora 19. veljače iduće godine.

Na tržištima je ta vijest dočekana s oprezom.

„Mislim da je to razuman korak u pravom smjeru, no taj dogovor nije dovoljan da bi se riješili svi problemi“, kaže Jerry Webman, ekonomist u Oppenheimer Fundsu.

No, nije Grčka jedino žarište dužničke krize. Sve se više strahuje da bi nova žrtva dužničkih problema mogla biti Italija. Vlada Silvia Berlusconia pod pritiskom je europskih partnera da smanji proračunsku potrošnju, no zbog složene situacije na domaćoj političkoj sceni, ne uspijeva provesti reforme koje bi joj to omogućile.

Zbog toga rastu prinosi na talijanske obveznice, pa su u petak dosegnuli 6,4 posto, najvišu razinu od kada postoji euro.

Pozitivno na tržište djeluju, pak, dobri makroekonomski podaci u SAD-u. Premda je u petak objavljeno da je broj zaposlenih u listopadu porastao nešto manje nego što se očekivalo, situacija na tržištu rada ponešto se poboljšala. Stopa nezaposlenosti pala je s 9,1 na 9 posto, najnižu razinu u šest mjeseci.

I drugi makroekonomski podaci ukazuju na spor, ali ipak rast američkog gospodarstva, pa su otklonjena strahovanja od nove recesije.

„Unatoč problemima u Europi, svi posljednji podaci pokazuju da američkom gospodarstvu ide sasvim dobro. To potvrđuju i kvartalnim poslovni rezultati kompanija“, kaže Natalie Trunow, direktorica u fondu Calvert Investment Management.

Sezona objave poslovnih rezultata američkih kompanija u trećem tromjesečju iznad je očekivanja.

Prema podacima Reutersa, od 433 kompanije iz S&P 500 indeksa koje su dosad objavile izvješća, njih 70 posto svojim je rezultatima nadmašilo očekivanja analitičara. Ovoga će tjedna, među ostalim, financijska izvješća objaviti nekoliko trgovačkih lanaca, kao što je Macy's, od kojih se očekuju i prve procjene predstojeće blagdanske potrošnje.

Ipak, očekuje se oprezno trgovanje, na što ukazuje i VIX indeks Čikaške burze opcija. Prošloga je tjedna taj 'indeks straha' skočio gotovo 23 posto, na 30,16 bodova, što pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙