FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: ulagače pokolebalo smanjenje rejtinga Italiji i Španjolskoj

Autor: neba
NEW YORK, 8. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu su u petak cijene dionica pale, nakon tri dana rasta, jer je smanjenje kreditnog rejtinga Italiji i Španjolskoj podsjetilo ulagače na rizike od dužničke krize u eurozoni.

Dow Jones indeks oslabio je 20 bodova, ili 0,18 posto, na 11.103 boda, dok je S&P 500 pao 0,82 posto, na 1.155 bodova, a Nasdaq indeks 1,10 posto, na 2.479 bodova.

Trgovanje je jučer bilo vrlo nestabilno. Na samom otvaranju burze cijene su dionica porasle, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo podacima o zaposlenosti.

U rujnu je u SAD-u otvoreno 103.000 novih radnih mjesta, gotovo dvostruko više nego što se očekivalo, a povećane su i procjene rasta zaposlenosti u srpnju i kolovozu.

To je ublažilo strahovanja ulagača od nove recesije u američkom gospodarstvu, no nije bilo dovoljno da bi izazvalo pad stope nezaposlenosti, pa je ona ostala nepromijenjena na 9,1 posto.

No, cijene dionica naglo su pale nakon što je agencija Fitch smanjila kreditni rejting Italiji za jedan, a Španjolskoj za dva stupnja zbog fiskalnih rizika.

Početkom tjedna cijene su dionica snažno porasle, zahvaljujući vijestima o napretku u rješavanju dužničke krize u eurozoni. No, jučerašnji potez Fitcha podsjetio je ulagače da ta kriza neće biti riješena 'preko noći'.

„Podaci o zaposlenosti bili su relativno dobri, no europski problemi ponovno su isplivali na površinu. Čini se da ne možemo pobjeći od dužničke krize, da neće biti riješena tako brzo kao što smo se nadali“, kaže Thomas Villalta, portfelj menadžer u fondu Jones Villalta Asset Management.

Zbog toga su jučer najveće gubitnice bile dionice banaka. Nakon tri dana snažnog rasta, KBW indeks bankarskog sektora potonuo je 4,3 posto, pri čemu su dionice Morgan Stanleya i Bank of America pojeftinile više od 6 posto.

U cijelom ovom tjednu Dow Jones porastao je 1,7 posto, dok je S&P 500 skočio 2,1, a Nasdaq indeks 2,7 posto.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer blago porasle. Londonski FTSE ojačao je 0,23 posto, na 5.303 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,54 posto, na 5.675 bodova, a pariški CAC 0,66 posto, na 3.095 bodova.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙