FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BoE najavila nove poticaje gospodarstvu; ECB potvrdio važeće kamatne stope

Autor: vmom
LONDON, 6. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Britanska središnja banka Bank of England u četvrtak je objavila da ponovno pokreće program otkupa imovine vrijedan 75 milijardi funta kako bi zaštitila britansko gospodarstvo od dužničke krize u eurozoni dok je kamatne stope zadržala na važećoj razini, kao i Europska središnja banka.

Odluka o povećanju vrijednosti programa otkupa imovine, odnosno kvantitativno ublažavanje, na ukupno 275 milijardi funta naglašava ozbiljnost situacije u britanskom gospodarstvu, s obzirom na usporavanje rasta globalnog gospodarstva, danak koji uzimaju rezovi u državnoj potrošnji i veći porezi, te visoku inflaciju i spori rast plaća.

Središnja banka zadržala je ključnu kamatnu stopu na rekordno niskih 0,5 posto. Kamatne stope nije mijenjala u posljednje više od dvije i pol godine, što je najduže razdoblje njezina nedjelovanja po tom pitanju od Drugog svjetskog rata.

Ni Europska središnja banka (ECB) zasad ne poduzima ništa po tom pitanju, odlučivši ih zadržati na postojećoj rekordno niskoj razini od 1,5 posto, budući da je skok inflacije u rujnu gurnuo u drugi plan strahove od recesije, zbog čega se oduprijela pritiscima da snizi troškove pozajmljivanja u uvjetima intenzivirane dužničke krize.

Jean-Claude Trichet na tiskovnoj će konferenciji pojasniti odluku upravnog vijeća ECB-a s današnjeg redovnog zasjedanja, ujedno posljednjeg kojim je predsjedao prije isteka mandata krajem mjeseca, kada će dirigentsku palicu predati Mariju Draghiju.

U potrazi za smjernicama tržišta čekaju nagovještaj mogućeg smanjenja kamatnih stopa u studenome ili prosincu. Njihovo bi smanjenje označio zaokret u aktualnoj monetarnoj politici nakon što je u srpnju, a prije toga u travnju podigla kamatne stope i time postala prva među značajnijim središnjim bankama koja se odlučila na njihovo podizanje nakon produbljivanja financijske krize.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙