FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: slijedi oprezno trgovanje nakon snažnog skoka cijena

Autor: neba
NEW YORK, 31. listopada 2011. (Hina/Reuters) - S obzirom na snažan rast cijena dionica posljednjih tjedana, zbog čega je S&P 500 indeks na putu najvećeg mjesečnog skoka u gotovo 40 godina, na Wall Streetu se ovoga tjedna očekuje oprezno trgovanje jer bi se ulagači mogli odlučiti na dobitonosnu prodaju.

Dow Jones indeks ojačao je prošloga tjedna 3,6 posto, na 12.231 bod, probivši se po prvi puta od početka kolovoza iznad razine od 12.000 bodova.

S&P 500 skočio je, pak, 3,8 posto, na 1.285 bodova, a za toliko je porastao i Nasdaq indeks, dosegnuvši 2.737 bodova.

U posljednja četiri tjedna S&P 500 indeks porastao je više od 13 posto, zbog toga bi mogao zabilježiti najveći mjesečni rast još od listopada 1974. godine, kada je skočio 16,3 posto.

„Premda se ovoga tjedna može očekivati dobitonosna prodaja, jasnija slika rješenja dužničke krize u eurozoni mogla bi potaknuti fondove na ulaganje u rizičnije investicije“, kaže Robert Francello, direktor u hedge fondu Apex Capital.

Ističe da su mnogi fondovi ostali na 'krivoj nozi', propustivši snažan rast cijena dionica posljednjih tjedana.

Prema podacima tvrtke Hedge Fund Research, hedge fondovi, koji su među najjačim igračima na tržištu dionica, u prosjeku u ovoj godini bilježe gubitak od 8 posto. S&P 500 indeks na dobitku je, pak, od početka godine više od 2 posto.

Analitičari JPMorgana napisali su u bilješci klijentima, nakon 3-postotnog skoka cijena dionica prošloga četvrtka, kako su stvoreni čvrsti temelji za rast cijena do kraja godine, pa bi S&P 500 mogao godinu završiti između 1.400 i 1.475 bodova.

„Ako ste menadžer u hedge fondu i želite 'zavrtjeti' novac, čini se da biste sada trebali kupovati dionice, rizičnije investicije. Trenutačno je otklonjen rizik od širenja dužničke krize i nove recesije u SAD-u, pa se treba usmjeriti na pozitivne vijesti“, kaže Nicholas Colas, strateg u tvrtki ConvergEx Group.

Prošloga su tjedna lideri eurozone, nakon dugotrajnih pregovora, usuglasili cjelovit plan za suzbijanje dužničke krize, koja je mjesecima pritiskala tržišta. Premda još nisu poznati svi detalji tog plana, tržište je optimistično reagiralo na europski dogovor.

Zbog strahovanja od širenja dužničke krize u eurozoni, još prije mjesec dana S&P 500 indeksu prijetio je pad u 'tržište medvjeda', odnosno 20 posto ispod njegove najviše ovogodišnje razine. No, u posljednja četiri tjedna taj je indeks skočio više od 13 posto.

Ulagače su prošloga tjedna ohrabrili i dobri makroekonomski podaci, koji su otklonili strahovanja od nove recesije u američkom gospodarstvu.

U trećem je tromjesečju bruto domaći proizvod SAD-a porastao 2,5 posto na godišnjoj razini, što je najveći rast gospodarstva u godinu dana i gotovo dvostruko veći nego u prethodnom kvartalu, kada je iznosio 1,3 posto.

Ovoga će, pak, tjedna u fokusu ulagača biti izvješće o zaposlenosti u SAD-u, koje će biti objavljeno u petak i koje će pokazati poboljšava li se situacija na tržištu rada. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u listopadu otvoreno oko 95.000 novih radnih mjesta, nakon što je u rujnu broj zaposlenih porastao za 103.000.

Ovoga se tjedna nastavlja i sezona objave poslovnih izvješća za treće tromjesečje, a svoje rezultate objavit će više od 100 kompanija, čije su dionice u sastavu S&P 500 indeksa. Među ostalim, rezultate će objaviti Pfizer, Lowes i Kellogg.

Prema podacima Reutersa, od 315 kompanija iz S&P 500 indeksa koje su dosad objavile izvješća, njih 71 posto svojim je rezultatima nadmašilo očekivanja analitičara.

Ovoga se tjedna održava i sjednica čelnika američke središnje banke. I dok dio analitičara smatra da je moguća najava novih mjera kvantitativnog popuštanja monetarne politike, što bi pozitivno utjecalo na tržište dionica, drugi smatraju da Fed neće posezati za novim poticajnim mjerama, s obzirom da posljednji podaci pokazuju da američko gospodarstvo stabilno raste.

No, moguće je da će čelnici Europske središnje banke na sjednici u četvrtak nagovijestiti popuštanje monetarne stege u eurozoni, s obzirom da niz makroekonomskih podataka podržava stajališta da je eurozona na rubu recesije.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙