FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro ranjiv zbog neizvjesnosti u vezi summita EU-a

Autor: vmom
LONDON, 21. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Euro se u petak držao više-manje stabilno na međunarodnim tržištima, no osjetljiv je na daljnje slabljenje nakon što su europski dužnosnici prigušili očekivanja o napretku u donošenju rješenja za dužničku krizu u eurozoni na nedjeljnom summitu.

Euro je tako ostao nepromijenjen u odnosu na dolar, na 1,3780 dolara, nakon što se nakratko spustio na najnižu razinu u današnjem trgovanju od 1,3704 dolara. Ipak, na putu je da zabilježi svoj prvi tjedni gubitak u posljednja tri tjedna.

Prema jenu je pak euro oslabio 0,2 posto, na 105,66 jena, dok je u odnosu na švicarski franak bio na gubitku od 0,4 posto i njime se trgovalo po 1,2268 franaka.

Dolar je prema jenu oslabio 0,2 posto, na 76,68 jena.

Duboka neslaganja između Francuske i Njemačke u pogledu najboljeg modaliteta povećanja kreditnih kapaciteta postojećeg kriznog fonda eurozone glavni su razlozi slabljenja eura u odnosu na japanski jen i švicarski franak.

Izostanak dogovora o povećanju kreditih kapaciteta EFSF-a stvaranjem uvjeta za njegovo zaduživanje kod Europske središnje banke narušit će povjerenje u sposobnost eurozone da riješi dužničku krizu nakon što se gotovo dvije godine hrva s problemom koji je počeo u Grčkoj a sada je zaprijetio i velikim gospodarstvima, poput Italije, Španjolske, pa čak i Francuske.

Ulagači su se ponadali da će europski čelnici postići napredak na nedjeljnom summitu, no Francuska i Njemačke su poručile da čvrste odluke neće biti prije drugog summita koji će se održati u iduću srijedu, jačajući skepticizam ulagača u vezi sposobnosti političara da izbave eurozonu iz sve dublje krize.

"Euro podupiru kratkoročni tržišni sudionici, s tim da se dugoročni ulagači poput upravitelja imovinom drže postrani. Postoji jak pritisak međunarodne zajednice na čelnike eurozone da smisle rješenje. Ako se to dogodi, možemo očekivati uzlet eura", tumači Manuel Oliveri, valutni strateg at UBS-u.

Ulagači su zanemarili najnovije podatke njemačkog instituta Ifo o pogoršanju poslovne klime u Njemačkoj u listopadu četvrti mjesec zaredom, usprkos pojačanim bojaznima od mogućeg usporavanja njemačkog gospodarstva.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙