FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 26. listopada 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,20 sati:

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović posjetio je danas Polikliniku za zaštitu djece grada Zagreba, koja je nedavno preselila u novi, dvostruko veći i opremljeniji prostor u centru grada, čime joj je omogućen kvalitetniji rad i tretman zlostavljane djece. "Briga o djeci je jedna od temeljnih zadaća društva i ovde je vidimo u punoj mjeri. Drago mi je da ova institucija dobro napreduje, da je u stručnom smislu prepoznata na svjetskoj razini i da se stekla suradnja vladinog i nevladinog sektora, grada i države", izjavio je predsjednik Josipović nakon razgovora i obilaska poliklinike. Smatra kako je je njezinim preseljenjem došlo do velikog napretka u zaštiti djece jer je odlično opremljena i ima stručne ljude, među kojima i mnoštvo volontera koji svoje vrijeme i uslugu stavljaju na raspolaganje zlostavljanoj djeci. Ravnateljica Gordana Buljan Flander navela je da u Poliklinici rade 33 djelatnika i godišnje kroz nju prođe tisuću nove djece i članova njihovih obitelji, a značajan broj djece ostaje u tretmanu pa se taj broj dosad godišnje stalno povećavao. "Naša klinička iskustva pokazuju da imamo sve više djece koja prijavljuju vršnjačko nasilje nad sobom ili nasilje u obitelji. To može biti rezulat povećane javne svijesti, ali mi se čini da je nasilje mladih u porastu jer plaćamo cijenu što smo niz godina štedjeli na djeci", kazala je Buljan Flander.

ZAGREB - Zastupnici u Hrvatskom saboru jutros su raspravili prijedlog potvrđivanja Ugovora o jamstvu između Hrvatske i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) za dodatno financiranje "Projekta integracije trgovine i transporta" u luci Ploče. U cilju razvoja infrastrukture u toj luci, Lučka uprava Ploče je vlastitim i sredstvima državnog proračuna, kao i zajmovima IBRD-a (58,8 milijuna kuna) i EBRD-a (11,2 milijuna kuna) financirala izgradnju terminala za rasute terete, a ugovorila je i završila poslove u iznosu od 3,5 milijuna eura za pripremne radove na skladišnim površinama i izradu glavnog projekta terminala rasutih tereta. No, Lučkoj upravi potrebna su dodatna financijska sredstva u iznosu do 50 milijuna eura, koliki je i iznos predloženog zajma, za razdoblje od 2011. do 2013., pri čemu se iznosi iz državnog proračuna ne bi mijenjali (ostali bi na razini 21,1 milijuna eura), ne mijenja se ni razvojni cilj projekta, ali bi se povećali povezani ciljevi - očekivana poboljšanja u kvaliteti usluga i kapaciteta. Predloženi zajam za dodano financiranje u tom bi smislu pomogao u financiranju dodatnih troškova s obzirom na povećanje kapaciteta i financiranje nedostatnog kapitala za terminal za rasute terete koji se treba izgraditi u okviru projekta i financiranje nedostatnog kapitala za kontejnerski terminal koji je u okviru projekta već izgrađen.

VUKOVAR - Prigodnom svečanošću u krugu Opće županijske bolnice u Vukovaru označen je završetak obnove te zdravstvene ustanove u čijih je trinaest odjela dosad uloženo nešto manje od 200 milijuna kuna. Čestitajući djelatnicima vukovarske bolnice na boljim uvjetima rada, predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor posebice je zahvalila ratnoj i sadašnjoj ravnateljici te bolnice Vesni Bosanac na, kako je rekla, požrtvovnosti i brizi za svakog čovjeka. Također je podsjetila na razaranja vukovarske bolnice u Domovinskom ratu, ističući pritom zločin koji se dogodio tijekom okupacije Vukovara 1991. godine, kada je iz bolnice odveden 261 ranjenik, civil i medicinsko osoblje od kojih je 200 ubijeno na Ovčari, a za 61 osobom još se traga. "Te ratne godine daleko su iza nas, ali se moramo prisjetiti svih onih koji su najzaslužniji bili i ostaju za opstanak bolnice i u najtežim trenucima", rekla je premijerka Kosor i dodala kako je u 2011. godini, osim predviđenog ulaganja oko sedam milijuna kuna za daljnje opremanje bolnice, uloženo 8,3 milijuna kuna za nabavu uređaja za magnetsku rezonancu. Ravnateljica bolnice Vesna Bosanac zahvalila je vladi na pomoći u obnovi bolnice rekavši kako je po opremi kojom raspolaže vukovarska bolnica već sada u Europi.

ZAGREB - Dugogodišnja novinarka i urednica HTV-a Dijana Čuljak i HRT dogovorili su se o sporazumnom prestanku ugovora o radu 30. studenoga, priopćio je danas HRT. "Posao koji radim 20 godina na HRT-u je javan. Budući da u ovom trenutku nemam potporu dijela javnosti, nema više smisla da radim kao novinar na HRT-u. Zahvaljujem kući u kojoj sam naučila sve što znam o novinarstvu i upravo zato do krajnjih pravnih ishoda ne želim biti kamen oko vrata televiziji koja me profesionalno odgojila", prenosi HRT izjavu Dijane Čuljak u povodu njezina odlaska. Dogovori o sporazumnom prestanku ugovora o radu traju već neko vrijeme i danas je učinjen i zadnji korak. HRT zahvaljuje Dijani Čuljak na njezinu dosadašnjem radu, stoji u priopćenju. Dijana Čuljak bivša je supruga nedavno uhićenoga poduzetnika Vladimira Šelebaja kojega zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo sumnjiči za zloporabe povezane s tvrtkama "Core Media" i "Media spot", to jest da je uz pomoć petero suosumnjičenih fiktivnim ugovorima i računima izvukao šest milijuna kuna, a za više od tri milijuna kuna oštetio državni proračun na račun podizanja uračunatog PDV-a.

OSIJEK - Na osječkome Županijskom sudu danas je počelo suđenje bivšem direktoru osječkoga Gradskog prometnog poduzeća (GPP) Darku Markoviću i još sedam osoba te nekoliko trgovačkih društava koje se tereti da su davanjem u podzakup već zakupljenoga gradskog zemljišta u tzv. "slučaju kiosci" počinili više kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti, krvotvorenja službene isprave, prikrivanja protuzakonito stečenog novca te poticanja i pomaganja u tim kaznenim djelima. Osim Markovića, terete se bivši direktor osječke tvrtke "Media-Metro" Ivica Džalto, osječki poduzetnik Vladimir Čajo te Željko Babić, Danijel Paloš, Ivan Paloš, Nada Ereš, Renata Hirstein Goran Silađi te Đurica Pardon. Optužnicom se Markovića tereti da je zatražio i neposrednom pogodbom s osječkim Gradskim poglavarstvom ugovorio zakup zemljišta na 14 mjesta na javnim površinama u gradskome vlasništvu radi prodaje karata javnoga gradskog prijevoza po cijeni od 1810 kuna na mjesec, a zatim je, iako svjestan da ih ne smije davati u podzakup, s trgovačkim društvom koje zastupa optuženi Džalto sklopio ugovor o njihovu podzakupu po cijeni od 2000 kuna na mjesec. Okrivljenika Džaltu tereti se da je nakon toga zaključio ugovor o dodatnom podzakupu tih mjesta s trgovačkim društvom iz Zagreba po cijeni od 11.900 eura na mjesec. Tako su od lipnja 2007. do listopada 2008. protuzakonito pribavili imovinsku korist veću od 500.000 kuna.

RIJEKA - Pojava bakterije Escherichie coli u odgajateljica Dječjeg vrtića "Zlatna ribica" u Kostreni je pod punom kontrolom u suradnji s mjerodavnim Zavodom za javno zdravstvo, rekla je za Hinu ravnateljica vrtića Ingrid Lončarić. Trenutačno ne rade tri odgajateljice u kojih je pronađen štetan tip bakterije E. coli, a dvije, koje su također bile pozitivne na nalaz te bakterije, nakon kontrole su se vratile na posao, izvijestila je ravnateljica dodajući da nijedno dijete iz vrtića, po informacijama pedijatara, nije oboljelo. Prve zaraze vrtićkog osoblja tom bakterijom otkrivene su u rujnu redovitim godišnjim sanitarnim pregledima, a još nekoliko nalaza bakterije potvrđeno je ovog mjeseca. Odgajateljice u kojih je pronađena bakterija ostaju na bolovanju do kontrolnog pregleda. Ako se utvrdi da je bakterija nestala, vraćaju se na posao bez opasnosti od širenja zaraze. Preostale dvije zaražene odgajateljice kontrolni pregled obavit će u ponedjeljak, rekla je ravnateljica Lončarić. Istaknula je da se u vrtiću provode pojačane mjere dezinfekcije prostorija, predmeta i igračaka po uputama mjerodavnog zavoda.

PULA - Saborski zastupnik i potpredsjednik IDS-a Damir Kajin izjavio je danas da je osobno protiv MMF-a premda premijerka Jadranka Kosor "iza sebe ostavlja provaliju u koju će moguće uskočiti i MMF". "Kukuriku koalicija mora sve pokušati da do toga ne dođe te mora spasiti zemlju od grčkog sindroma", rekao je Kajin na konferenciji za novinare. Dodao je kako se upravo zato najslabijima ne smiju "rezati plaće, mirovine i socijalna davanja". Po njegovim riječima, premijerkini savjetnici poput Sandre Švaljek i Željka Lovrinčevića očito su svjesni stanja u zemlji kada tvrde da nova vlada "mora smanjiti proračun za deset milijarda kuna te da će, ne učini li to već u prvome mjesecu, pasti kreditni rejting zemlje pa će se morati pozvati MMF". "To znači da je sve što izjavljuje premijerka Kosor čista demagogija. Ona je svjesna kamo je dovela zemlju", istaknuo je Kajin i ponovio kako Hrvatsku treba istrijanizirati jer smatra da Hrvatska uopće ne bi imala problema kada bi svi u zemlji imali problema poput Istre iako ona ima silnih problema. Govoreći o izvješću DORH-a u Saboru, Kajin je istaknuo kako "nitko ne zna što HDZ može". "Nitko nije vjerovao da će oduzeti imunitet Jovanoviću pa su to učinili. Zašto onda ne bi razriješili i Bajića ako je istinita tvrdnja da diže optužnicu protiv HDZ-a?" upitao se Kajin.

ZAGREB - Plenum Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (FFZG) danas je ukinuo blokadu administrativne zgrade i najveće dvorane fakulteta, potvrdili su za Hinu sudionici plenuma. Predstavnici plenuma nisu željeli potvrditi je li postignut dogovor s dekanom Damirom Borasom i kakav. Studenti su u ponedjeljak 24. listopada blokirali studentske službe, upravu, dekanat i najveću fakultetsku dvoranu D7 tvrdeći da su prevareni jer unatoč ranijoj najavi dekana Borasa da studenti druge i treće godine preddiplomskog studija do izbora neće morati plaćati školarine, studentska referada po nalogu uprave svejedno tako upisanim studentima nije pristala izdavati potvrde koje su im potrebne radi ostvarivanja studentskih prava.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙