FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: nles
ZAGREB, 23. listopada 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Pozvavši još jednom članove HDZ-a na jedinstvo do pobjede na parlamentarnim izborima u prosincu, predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor kazala je danas na Saboru HDZ-a u Zagrebu kako su oni spremni ispričati se za koju suvišnu riječ ili gestu, ali da bi se oni iz oporbe koji 1991. nisu glasali za samostalnost Hrvatske trebali ispričati i njima i cijelom hrvatskom narodu. "Bilo bi vrijedno i važno da netko iz te suprotstavljene koalicije katkad iznađe hrabrosti i kaže - oprosti, ispričavam se", rekla je Kosor obraćajući se zagrebačkom članstvu svoje stranke u maloj dvorani Doma sportova. Napomenula je da HDZ nije ni očekivao njihovu ispriku, premda bi se, kaže, trebali ispričati i HDZ-u i hrvatskom narodu oni koji su 25. lipnja 1991. pobjegli iz Hrvatskog sabora prilikom izglasavanja Ustavne odluke o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske. Govoreći na Saboru HDZ-a za 1. izbornu jedinicu, Kosor je istaknula kako HDZ i danas donosi zakone i čini ono za što oporba nema hrabrosti, a posebno, istaknula je, u beskompromisnoj borbi protiv korupcije. "Mi smo se tu najviše izložili, mi tu najviše trpimo, imamo najveću štetu i nosimo najveći križ, ali to ćemo izdržati i nećemo odustati jer je to dobro za Hrvatsku", kazala je predsjednica HDZ-a i Vlade RH ponovivši kako će ustrajati da borba protiv korupcije dođe do svake političke stranke, do svakog pojedinca bez obzira na "prijetnje i britve". Napominjući da je ta borba stigla pred vrata mnogih, ali zasad ne i do onih iz oporbe, dometnula je kako se "čini kao da su od teflona - ništa ih se ne prima".

DUBROVNIK - U mjestu Doli u Dubrovačkom primorju danas je obilježena 20. obljetnica nestanka petorice pripadnika IV. gardijske brigade u ovom mjestu. Na današnji dan prije 20 godina tijekom srpsko-crnogorske agresije nestali su hrvatski branitelji Fernando Delucchi, Arnold Nožić, Alejandro Nestor Patron, Branko Andreas Pilsel i Miljenko Tadić, pripadnici IV. Gardijske brigade izvidničko-diverzantskog voda. Tim povodom župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić položio je vijenac i zapalio svijeću kod spomen-obilježja u Dolima. Komemoraciji su nazočili izaslanik hrvatskog predsjednika Ive Josipovića i ministra obrane Davora Božinovića zapovjednik gardijsko-motorizirane brigade Knin brigadni general Mladen Fuzul, izaslanik ministra obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislava Ivića Mijo Vukušić, članovi obitelji nestalih, pripadnici Hrvatske vojske, ratnih postrojbi, policije te suborci iz Domovinskog rata. "Nikad nećemo zaboraviti što se ovdje događalo, a na primjeru ovih hrabrih ljudi i svih hrvatskih branitelja učit ćemo našu djecu", kazao je župan Dobroslavić. S broda Danče u more su kod mjesta nestanka branitelja spušteni vijenci, a misu je održao mjesni župnik Tihomir Šakota.

ZAGREB - Na Zagrebačkom velesajmu (ZV) večeras je završen 38. međunarodni sajam namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije Ambientu, na kojem se od 19. listopada predstavljao 391 izlagač iz Hrvatske i 28 zemalja. Ambienta je vodeći sajam te vrste u ovom dijelu Europe, važno je mjesto susreta proizvođača i trgovaca namještajem, poslovnih ljudi, stručnjaka i medija. Niz godina, pored hrvatskog tržišta, Ambienta je važna i za tržišta Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije, te za talijansko, poljsko, mađarsko, austrijsko i njemačko tržište. Ovogodišnja Ambienta objedinila je tri osnovne tematske cjeline - namještaj, proizvode i opremu za unutarnje i vanjsko uređenje te repromaterijali i strojeve i alate za drvnu industriju. U suradnji sa Hrvatskom gospodarskom komorom (HGK) u sklopu Ambiente organizirano je predstavljanje hrvatskih proizvođača namještaja i unutarnjeg uređenja pod nazivom "Hrvatska drvna industrija".

ZAGREB - Svečanim koncertom Tamburaški orkestar HRT-a pod ravnanjem Siniše Leopolda obilježio je večeras u Hrvatskom narodnom kazalištu 70. obljetnicu djelovanja. Pokrovitelj svečanosti je Hrvatski sabor, a koncertu je nazočio i predsjednik Sabora Luka Bebić koji je u pozdravnoj riječi čestitao Tamburaškom orkestru na ovoj visokoj obljetnici. Rekao je da su tamburica, odnosno orkestar svojim nastupima otvorili mnoga srca Hrvata u svijetu u drugoj, trećoj, četvrtoj i petoj generaciji te na taj način pokazali kako se njeguje naša glazbena tradicija. Tamburaški orkestar HRT-a nastupio je diljem svijeta od Čilea do Kanade, Amerike, Afrike i Europe, pa ga s pravom možemo nazvati ambasadorom naše kulture i tradicije, rekao je Bebić. Naglasio je doprinos mnogih koji su bili na čelu orkestra kroz 70 godina, osobito Lovre pl. Matačića, Borisa Papandopula, Željka Brkanovića, Zlatka Černjula, Josipa Stojanovića te Siniše Leopolda koji je već dugi niz godina na čelu orkestra. Muzikologinja Erika Krpan u monografiji o ansamblu istaknula je da je prošao i na svojim leđima iskusio težinu cijele krivulje od maloga zabavljačkog sastava koji je služio da upotpuni vedre minute radijskoga emitiranja do pravog orkestra velikih umjetničkih mogućnosti i dometa koji se u početku nisu mogli ni naslutiti.

DUBROVNIIK - U Žitnici Rupe danas je otvorena izložba Ivane Orsoni Hladilo pod nazivom "1991-2011." Pheenix bag is back" - "Memorija forme jedne prošle umjetnosti u budućnosti". Riječ je o trećoj ovogodišnjoj gostujućoj izložbi i prvoj koja je postavljena u Etnografskom muzeju - Žitnici Rupe. "Memorija forme jedne prošle umjetnosti u budućnosti" ostvaruje se kroz dva povijesno važna kulturna centra Jadranskog mora: Venecije i Dubrovnika. Autorica uzima konavosku torbicu, jedino što je uspjela spasiti njezina baka iz kuće u Konavlima koja je tijekom 1991. u srbo-crnogorskoj agresiji do temelja spaljena, i ta ručno tkana torbica i danas živi kao dio tracionalnog kostima žene iz Konavala. Nova torbica "Peenix bag is back" u potpunosti poštuje ručnu tehniku tradicionalne izrade dok oblikom, materijalom i bojama daje novu verziju novog modela. Ova izložba najprije je bila postavljena u venecijanskom Povijesnom muzeju kostima Palazzo Mocenigo u svibnju ove godine, a dubrovačko predstavljanje otvorio je gradonačelnik Andro Vlahušić.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙