FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: mkov
ZAGREB, 21. listopada 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović iznimno štetnim ocijenio je danas prihvaćeni Zakon o ništetnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, bivše SFRJ i Srbije najavivši kako će Ustavnom sudu uputiti zahtjev da se ispita njegova ustavnost. "Zakon je iznimno štetan jer uskraćuje hrvatskim braniteljima pravo na efikasnu obranu kroz pravnu pomoć tijela Republike Hrvatske", rekao je predsjednik Josipović u izjavi novinarima u Uredu Predsjednika. Također, istaknuo je, Zakon je štetan jer, zatvarajući vrata dobroj suradnj koja je 'čistila' neosnovane optužnice - neodređeni broj hrvatskih građana izlaže mogućnosti da budu uhićeni u inozemstvu. Josipović smatra kako je Zakon u političkom smislu iznimno štetan za Republiku Hrvatsku jer se, istaknuo je, već o njegovoj nekvaliteti očitovala i međunarodna zajednica. Međunarodna zajednica smatra da Zakon "dovodi u sumnju našu predanost progonu ratnih zločina", rekao je. Ocijenio je i kako će taj zakon zapriječiti i međunarodnu suradnju koja već postoji, i koja je rezultirala većim brojem predmeta koji su sudovi u Republici Srbiji proveli protiv zločinaca, koji su djela počinili u Hrvatskoj.

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović rekao je kako ukidanje saborskog imuniteta SDP-ovcu Željku Jovanoviću nije dobra odluka koja će donijeti "priličan debalans u politički život". "Ne mogu se sjetiti da je ikada prije napravljen presedan, jer verbalne Jovanovićeve kvalifikacije, koje se nekome mogu ili ne moraju svidjeti, nisu zločin iz mržnje", rekao je Josipović u izjavi novinarima u Uredu predsjednika upitan kako komentira skidanje imuniteta SDP-ovcu Jovanoviću

ZAGREB - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Vladimr Šeks izjavio je večeras u Dnevniku HTV-a kako predsjednik Josipović nema pravo jer zagovara tezu da SDP ima pravo širiti govor mržnje te da se treba štititi s imunitetom. Šeks je to izjavio komentirajući izjavu predsjednika Republike Ive Josipovića da ukidanje saborskog imuniteta SDP-ovcu Željku Jovanoviću nije dobra odluka te će donijeti "priličan debalans u politički život". Osvrćući se na Josipovićevu izjavu kako se u ukidanju Jovanovićeva imuniteta radi o "novumu koji je donesen u istom trenutku kada je i jednom drugom zastupniku (Petru Mlinariću) uspostavljen imunitet za slično ili istovrsno kazneno djelo", Šeks je podsjetio da je u slučaju HDZ-ova zastupnika Mlinarića za klevetu tužio vukovarski gradonačelnik Željko Sabo. "Ali ga je tužio za izgovorenu riječ u sabornici, ne izvan nje", kazao je Šeks. Pokazavši na svoju knjigu "Delikt mišljenja", Šeks je rekao kako verbalni delikt ne znači kažnjavanje kritičkoga, već klevetničkog govora.

ZAGREB - Izjava čelnika SDP-a Zorana Milanovića da skidanje imuniteta zastupniku Željku Jovanoviću predstavlja mali ustavni udar spada "u sferu znanstvene fantastike", izjavio je danas novinarima potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks. "Uistinu, Milanović pokazuje da on ne poznaje ni abecedu ustavnog prava ni političkog sustava", rekao je Šeks dodajući da ako je Milanović doista rekao da je danas u sabornici izvršen ustavni udar, onda bi ga trebalo vratiti u prvi razred osnovne škole. Za Milanovićevu izjavu da je "sabor danas srušen, a njegova demokratska bit zatučena", Šeks je kazao da je to "nula, nula, nula, nula" dodavši da Milanović "krasno pokazuje vrlo visoki stupanj neznanja". Na pitanje zašto su se odlučili, prvi puta u 20 godišnjoj povijesti Sabora napraviti presedan u slučaju Jovanović i skinuti imunitet za izrečenu riječ, Šeks je rekao da je to zato što je Jovanović tužen za klevetu koja je, kako tvrdi Šeks, zločin iz mržnje. "To je kvalifikacija klevete – zločin iz mržnje. To je uvedeno novim kaznenim zakonodavstvom RH gdje se svako kazneno djelo koje je počinjeno iz mržnje kvalificira kao zločin iz mržnje. Zato je to odstupanje od dosadašnje prakse gdje se uvijek za kaznena djela klevete i uvrede nije skidao imunitet", rekao je Šeks dodavši da HDZ nije podnio tužbu protiv zastupnika Jovanovića za riječi i govor izrečen u Saboru, nego za klevete izrečene izvan sabornice.

ZAGREB - Potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić izjavila je večeras da će ta stranka, koristeći se svim pravnim mehanizmima, pokušati obezvrijediti saborsku odluku o skidanju imuniteta SDP-ovcu Željku Jovanoviću. "Ta odluka je udar na parlamentarizam, udar na demokraciju te je presedan, jer se u 20 godina nikad nije dogodilo da se nekom oduzima imunitet za izgovorenu riječ", rekla je Opačić za središnji Dnevnik HTV-a. Upitana hoće li podnositi ustavnu tužbu, potpredsjednica SDP-a odgovorila je da će o tome još razgovarati s pravnim stručnjacima, prvenstveno ustavnim. Istaknula je da će se vratiti u sabornicu kako bi se mogao izglasati zakon o privremenom financiranju te odluka o raspuštanju Sabora.

ZAGREB -Predsjednik Sabora Luka Bebić izjavio je danas, upitan misli li da je izglasavanje skidanja imuniteta Željku Jovanoviću u redu, kako je svoje stajalište o tome izrazio prilikom glasovanja u Saboru. "Ja sam svoje stajalište izrazio prilikom glasovanja", rekao je Bebić, koji je digao ruku za skidanje imuniteta, novinarima u Saboru dodavši da do toga ne bi došlo da se isti kriteriji i u javnosti i općenito, načelno štuju. "A to znači kad netko nekoga uvrijedi ili pojedinačno ili grupno kao u ovom slučaju i to onda neprestano ponavlja da bi se trebao ispričati, kao što je to učinio potpredsjednik Šeks i kao što je to učinila predsjednica HDZ-a i vlade", rekao je Bebić dodavši međutim, kako HDZ nikako da dočeka bilo kakvu ispriku.

ZAGREB - Saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac, koji nije nazočio današnjem glasovanju u Hrvatskom saboru, izjavio je novinarima kako je usvojeni Zakon o ništetnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, bivše SFRJ i Srbije štetan, što će, po njegovom mišljenju, najbolje osjetiti oni koji će postati taoci tog zakona. "To je štetan zakon, a to će najbolje osjetiti oni kojih se to tiče i oni koji će postati taoci tog zakona", ustvrdio je Pupovac.

ZAGREB - Hrvatski sabor danas je jednoglasno donio Kazneni zakon koji donosi brojne novine, osobito vezane u gospodarska kaznena djela, a za izglasavanje tog zakona bilo je potrebno 77 zastupnika, točno koliko ih je i bilo u sabornici. Po novom kaznenom zakonu, neisplata plaća, kao i dijela plaće, zbog neopravdanih razloga smatrat će se kaznenim djelom za koje je predviđena zatvorska kazna do tri godine. Tim je zakonom propisano i kazneno djelo sramoćenja i klevete. Jedan dan zatvora, odnosno jedan dnevni iznos kod novčane kazne zamjenjuje s četiri sata rada za opće dobro. Zastarni rokovi za najteža kaznena djela produženi su s 30 na 40 godina.

OSIJEK - HDSSB oštro je danas osudio odluku HDZ-a o oduzimanju imuniteta saborskome zastupniku zbog izrečene riječi, čime je, navodi, "prvi put od osnutka hrvatske države i Hrvatskoga sabora oduzet imunitet zbog verbalnog delikta". U priopćenju za javnost koje je poslao predsjednik stranke Vladimir Šišljagić ističe se kako se bit instituta imuniteta sastoji upravo u tome da zastupnici, neovisno o tome kojoj stranci pripadaju, "mogu slobodno govoriti bez ikakvog straha od posljedica, a ponajmanje od straha oduzimanja imuniteta zbog privatne tužbe za klevetu".

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić danas je izvijestio zastupnike da će zasjedanje potrajati do petka, 28. listopada, te ih pozvao da na saborskim odborima do srijede rasprave nove točke koje su danas uvrštene u dnevni red. U srijedu idemo u nastavak sjednice koja će najvjerojatnije, nadam se, završiti 28. listopada kada ćemo odlučiti o raspuštanju Sabora i o privremenom financiranju, kazao je Bebić na kraju ovotjednog saborskog zasjedanja.

VINKOVCI - HDZ-ov koordinator za V. izbornu jedinicu Petar Čobanković danas je u Vinkovcima uoči sastanka s 200 izbornih koordinatora HDZ-a u Vukovarsko-srijemskoj županiji rekao da se HDZ intenzivno priprema za izbore u koje uključuje širi krug ljudi, što je jedna od novina u stranci. Po njegovim riječima, rezultati dosadašnjega rada HDZ-a "u toj županiji daju stranci pravo da bude optimistična i na idućim izborima. HDZ je najjača stranka u Vukovarsko-srijemskoj županiji i moramo učiniti sve da tako i ostane.

PULA - Koordinator HDZ-a za VIII. izbornu jedinicu i ministar obrane Davor Božinović večeras je u Puli, predstavljajući stranački izborni program, ustvrdio kako HDZ vrlo optimistično ulazi u ovu kampanju jer, kako je rekao, "svoj izborni program gospodarskog oporavka provodi već dvije godine". "Za razliku od jedne Grčke ova je vlada uspjela u teškim uvjetima sačuvati gospodarsku i financijsku stabilnost zemlje te je okrenula trendove prema gospodarskom rastu", kazao je Božinović. Dodao je kako je završetak pregovora o članstvu u Europskoj uniji, slijedom kojih će Hrvatska 1. srpnja 2013. postati punopravna članica EU-a, najveći poratni doseg hrvatske države.

VUKOVAR - U Domovinskom ratu aktivno je sudjelovalo 23.080 žena ili pet posto od ukupna broja branitelja, izjavio je danas u Vukovaru državni tajnik u ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Zoran Komar na okruglom stolu o ulozi braniteljica u Domovinskom ratu. Po njegovim riječima, u Domovinskom ratu poginulo je 127 žena, a trajnih invalida je 1113. Samo u obrani u Vukovara sudjelovalo je oko 400 žena, rekao je Komar, dodavši da su nakon rata žene braniteljice ostvarile status kakav imaju i branitelji.

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio je danas izaslanstvo udruge "Žene u Domovinskom ratu" koje ga je informiralo o sporosti postupanja protiv počinitelja ratnih zločina silovanjem i drugim nečovječnim i okrutnim postupanjem, priopćio je Ured predsjednika RH.

DUGA RESA - Regionalni razvojni projekti bila je tema današnjeg susreta u Dugoj Resi potpredsjednika vlade i ministra regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva Božidara Pankretića s gradonačelnikom Ivanom Baršićem i općinskim načelnicima Barilovića, Bosiljeva, Plaškog i Žakanja. Osim 305 projekata u sustavima javne vodoopskrbe i obrane od poplava vlada iz programa gospodarskog oporavka izdvaja 31 infrastrukturni projekt od nacionalnog interesa ukupne vrijednosti 14 milijarda eura, priopćeno je danas iz ministarstva regionalnog razvoja. Usto se priprema projekt EIB III - "Integralni razvoj lokalne zajednice" u visini od 500 milijuna kuna koji je namijenjen izgradnji staračkih domova i dječjih vrtića.

RIJEKA - Policija je jučer, nakon proglašenja zimskih uvjeta, na području Gorskog kotara bez propisane zimske opreme zatekla 39 vozila, od kojih čak 32 teretna, doznaje se od primorsko-goranske Policijske uprave. Svi su vozači prekršajno kažnjeni, javila je policija. Na autocesti Rijeka-Zagreb u blizini Fužina poslijepodne su se dogodile dvije prometne nesreće, ali nije bilo ozlijeđenih.

RIJEKA - Sporazum između Sveučilišta u Rijeci i Berlage instituta iz Rotterdama, vodećeg europskog instituta za istraživanja u arhitekturi i urbanizmu te za razvoj novih modela arhitektonskih praksi, potpisan je danas u Rijeci. Sporazum su potpisali rektor riječkog Sveučilišta Pero Lučin i direktor Berlage instituta Vedran Mimica. Suradnjom se želi potaknuti istraživanje kroz međunarodni poslijediplomski studij koji bi se održavao u Rijeci, rekao je rektor Lučin, ističući da je ta suradnja u skladu s namjerom internacionalizacije sveučilišta te otvaranja novih smjerova razvoja. Kako bi se razvijao taj program, Sveučilište će se kandidirati za novac iz pretpristupnih europskih fondova, dodao je Lučin.

SPLIT/KOTOR - U Kotoru su rektor Sveučilišta u Splitu Ivan Pavić i rektor Sveučilišta Crne Gore iz Podgorice Predrag Miranović potpisali sporazum o suradnji tih dviju visokoškolskih ustanova, a u povodu proslave 50. obljetnice kotorskoga Instituta za biologiju mora, priopćio je danas ured za informiranje splitskog Sveučilišta. Tim ugovorom predviđena je razmjena studenata koja je već počela upućivanjem asistenata s crnogorskog sveučilišta na doktorski studij mora u Splitu.

RIJEKA - Zbog snijega koji je napadao jučer poslijepodne, u mnogim mjestima Gorskog kotara prekinuta je opskrba električnom energijom, a danas se intenzivno popravljaju kvarovi, doznaje se od dežurnih služba. Na terenu su sve raspoložive ekipe s područja Gorskog kotara, a u pomoć su im stigle i ekipe iz ostalih dijelova Primorsko-goranske županije. Dio naselja koji je jutros bio bez električne energije ponovno je spojen na mrežu, a u ostalim mjestima kvarovi se nastoje popraviti do kraja dana. Najviše problema bilo je na području Čabra i u u dolini Kupe.

(Hina) xmkov ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙