FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: ntod
ZAGREB, 17. listopada 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Na zagrebačkom Županijskom sudu u tijeku je ročište, zatvoreno za javnost, na kojemu će se odlučiti hoće li bivši premijer Ivo Sanader ostati u istražnom zatvoru u Remetincu ili će biti pušten da se brani sa slobode. Sanaderova obrana najavila je da će od suca istrage tražiti puštanje na slobodu jer smatraju da više nema razloga za njegovim zadržavanjem iza rešetaka. Za puštanje na slobodu najvjerojatnije će ponuditi jamčevinu, no nije poznato u kojem iznosu. Branitelj Ive Sanadera, odvjetnik Čedo Prodanović nije želio otkriti iznos jamčevine koju će obrana ponuditi, no prije ročišta na kojem se o tome odlučuje kazao je da će, ako Sanader bude pušten, "to biti vrlo velika jamčevina". Do sada je najveća jamčevina u Hrvatskoj 12 milijuna kuna, koliko je za obranu sa slobode ponudio varaždinski poduzetnik Davor Patafta, osumnjičen s bivšim varaždinskim gradonačelnikom Ivanom Čehokom za malverzacije sa gradskim zemljištem. Bivši premijer je u zatvoru od 18. srpnja kada je izručen iz Austrije, a istražni zatvor mu je određen još 9. prosinca prošle godine zbog opasnosti od bijega i utjecaja na svjedoke u slučaju Fimi medija. Tu je odluku donio sudac istrage Krešimir Devčić koji i danas o tome odlučuje.

ZAGREB - Državno izborno povjerenstvo (DIP) upozorilo je danas sve sudionike izbornog procesa na nove obveze vezane uz financiranje izborne kampanje, sukladno novom Zakonu o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe. DIP u priopćenju napominje da su političke stranke i nositelji nezavisnih lista dužni otvoriti jedan poseban račun, neovisno u koliko se izbornih jedinica kandidiraju, dok su kandidati za zastupnike nacionalnih manjina dužni otvoriti jedan poseban račun u izbornoj jedinici u kojoj se kandidiraju. DIP napominje i da ukupni iznos koji stranci, nezavisnoj listi ili manjinskom kandidatu može donirati fizička osoba ne smije prelaziti 30.000 kuna u kalendarskoj godini. Pravna osoba političkoj stranci ne smije donirati više od 200.000 kuna, a nezavisnoj listi ili kandidatu za zastupnika nacionalnih manjina ne više od 100.000 kuna u kalendarskoj godini. Kod računanja ukupnog iznosa donacija, bez obzira je li riječ o fizičkim ili pravnim osobama, uzimaju se u obzir sve donacije u kalendarskoj godini, dakle i one za redovni politički rad i one za financiranje kampanje.

ZAGREB - Suđenje bivšem potpredsjedniku vlade Damiru Polančecu i ostalima u slučaju "Spice" nastavit će se na zagrebačkom Županijskom sudu 7. studenoga kako bi se nova odvjetnica optuženog bivšeg direktora Podravke Zdravka Šestaka mogla upoznati s opsežnim sudskim spisom. Odvjetnicu po službenoj dužnosti, Lauru Valković, sud je Šestaku dodijelio nakon što je s dosadašnjim odvjetnikom prekinuo suradnju jer mu nije mogao plaćati troškove. Budući da je riječ o jednom od najopsežnijih spisa u povijesti hrvatskog pravosuđa nova odvjetnica zatražila je primjeren rok za upoznavanje s predmetom, pa je sudsko vijeće nastavak suđenja zakazalo za tri tjedna. Na sudu bi se tada trebao pojaviti i prvi USKOK-ov svjedok, bivši predsjednik uprave Podravke Zvonimir Majdančić, a nakon njega i bivši član nadzornog odbora te koprivničke prehrambene tvrtke Damir Felak. Sud je dosad prihvatio ispitati 115 USKOK-ovih svjedoka i 30-ak svjedoka obrane, među kojima i predsjednika HSS-a Josipa Friščića, SDP-ova koprivničkog gradonačelnika Zvonimira Mršića, bivšega glasnogovornika vlade Ratka Mačeka i predsjednika nadzornog odbora Podravke Ljubu Jurčića.

KNIN - Po prvim, još neslužbenim podatcima kninskog izbornog povjerenstva na izborima za dogradonačelnika grada Knina iz srpske nacionalne manjine najviše je glasova osvojio SDSS-ov kandidat Željko Džepina. Izborima se odazvalo 1182 birača od kojih je njih 740 ili 62,6 posto glasovalo za Džepinu, 156 za nezavisnog kandidata Đuru Rusića, nezavisnog Boška Kablara 154, a za Dalibora Čučka 82. Predsjednik SDSS-a za Šibensko-kninsku županiju i SDSS-ov dožupan Mirko Rašković za Hinu je kazao kako su izbori protekli mirno, no kako se i ove godine javio problem s "neopredijeljenim građanima" koji nisu mogli sudjelovati na izborima. Riječ je o građanima srpske nacionalnosti koji se iz nekog razloga nisu na vrijeme tako i očitovali pa su izbrisani s popisa na izborima za nacionalne manjine.

TROGIR - Dvoje je ljudi pronađeno mrtvo u stanu obiteljske kuće u Trogiru u kojoj je u prvim satima ponedjeljka izbio požar, izvijestila je jutros splitska policija. Prema prvim službenim podacima, noćas oko 2,30 sati u Budislavićevoj 1 u Trogiru izbio je požar u prizemnom stanu obiteljske kuće. Požar su ugasili vatrogasci, a kada su završili s gašenjem u stanu su pronašli dva mrtva tijela. Na mjestu događaja je policija i istražni sudac koji obavljaju očevid nakon čega bi se trebali znati uzroci požara kao i to tko je nastradao u stanu.

(Hina) xntod yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙