FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 19. listopada 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

BRUXELLES - Europska komisija u srijedu je potvrdila da je u ponedjeljak u Bruxellesu održan sastanak na stručno-tehničkoj razini s izaslanstvom hrvatske vlade o prijedlogu zakona po kojem nitko osim hrvatske države ne bi mogao imati više od 49 posto dionica Ine te dodala da o tom pitanju još nema konačnu ocjenu i očekuje dodatna hrvatska objašnjenja. "U ponedjeljak je održan sastanak na kojem su sudjelovali predstavnici Općih uprava Europske komisije za unutarnje tržište i za proširenje i predstavnici hrvatske vlade. Komisija još nije donijela konačnu ocjenu o prijedlogu zakona o Ini i od hrvatske vlade očekuje dodatna objašnjenja i dokumente", rečeno je Hini u Europskoj komisiji. Izvor iz Europske komisije nije htio govoriti o pojedinostima tog sastanka. Izmjene i dopune zakona o privatizaciji Ine predložene su na ograničeno vrijeme dok se ne završi sudski proces protiv bivšeg premijera Ive Sanadera, kojeg se sumnjiči za primanje mita od MOL-a.

WASHINGTON - Kina je smanjila svoj portfelj američkih državnih obveznica na najnižu razinu u posljednjih godinu dana, pokazuju najnoviji podaci američkog ministarstva financija. Kina je tako prodala 36,5 milijardi dolara američkih državnih obveznica, čime je u kolovozu njezin portfelj smanjen na 1.137 milijardi dolara, objavilo je američko ministarstvo. Peking je odlučio smanjiti portfelj nakon što je agencija za kreditne rejtinge Standard & Poor's snizila rejting Sjedinjenim Državama. U kolovozu je snizila američki kreditni rejting na 'AA+', s razine 'AAA', navodeći kao razlog zabrinutosti u vezi proračunskih manjkova. Kina je inače najveći inozemni kupac američkog državnog duga. Slične poteze poduzele su i druge zemlje u regiji, poput Hong Konga, Tajvana i Singapura, smanjivši u kolovozu također svoje udjele u američkim državnim obveznicama.

MADRID - Agencija Moody's Investors Service pridružila se nizu agencija koje su snizile kreditni rejting Španjolske, izmijenivši također njezinu prognozu u negativnu. Moody's je u utorak snizio španjolski rejting s 'Aa2' na 'A1', četiri dana nakon što je to učinio Standard & Poor's. Fitch je snizio španjolski rejting početkom mjeseca. Nakon gotovo dvije godine recesije španjolska nezaposlenost je visoka, krediti presušuju, bankovni je sektor slab a privatni u cijelosti ima velike dugove. Trenutna kriza u Europi dodatno otežava nastojanja Španjolske da riješi svoje probleme. Potez Moody'sa istodobno pojačava pritisak na europske čelnike da ubrzano rješavaju dužničku krizu jer će u protivnom troškovi zaduživanja postati nepodnošljivi. Španjolska je četvrto po veličini gospodarstvo eurozone.

BRUXELLES - Europska komisija izvijestila je da je provela nenajavljene inspekcije u nekoliko europskih banaka koje posluju u sektoru derivata zbog sumnje da su manipulirale Euriborom. Komisija je objavila da je pokrenula istragu radi utvrđivanja mogućeg kartelskog udruživanja europskih banaka u sektoru derivata vezanom za utvrđivanje Euribora, referentne kamatne stope koja se utvrđuje na europskom međubankarskom tržištu. Iz Bruxellesa u utorak nisu naveli imena banaka u kojima su proveli inspekciju. Vrijednost tržišta derivata koji se temelje na kretanju Euribora mjeri se u tisućama milijardi eura. Euribor utvrđuje skupina banaka a temelji se na kamatnim stopama koje zaračunavaju kod davanja zajmova drugim financijskim institucijama.

ZAGREB/LUXEMBOURG - Graditeljske aktivnosti u eurozoni u kolovozu su uvećane 0,2 posto na mjesečnoj razini, dok su u Europskoj uniji ostale na razini iz prethodnog mjeseca, pokazali su desezonirani podaci europskog ureda za statistitku Eurostata. Najnoviji podaci svjedoče o usporavanju graditeljskih aktivnosti na mjesečnoj razini u oba bloka, budući da je u srpnju njihov rast u eurozoni iznosio 1,8 posto a u EU 0,9 posto. Na godišnjoj razini aktivnosti u graditeljskom sektoru eurozone uvećane su u kolovozu 2,5 posto, dok je na razini 27-članog EU-a zabilježen njihov rast od 0,6 posto, pokazuju prve procjene Eurostata. Među zemljama članicama za koje su dostupni podaci, graditeljske aktivnosti porasle su u pet zemalja. Prema zasad raspoloživim podatcima, na godišnjoj razini rast u graditeljstvu zabilježen je u šest zemalja, dok je u njih osam zabilježen pad.

ZAGREB/BRUXELLES - Velike europske tvrtke prošle su godine znatno povećale ulaganja u inovacije, ali i dalje za konkurentima iz Sjedinjenih Država i Azije, priopćila je Europska komisija. Ovogodišnji podaci EK-a o industrijskim ulaganjima u istraživanje i razvoj pokazuju da su se ulaganja u ključnim europskim tvrtkama znatno povećala prošle godine, s postotkom rasta od 6,1 posto, nakon pada od 2,6 posto godinu prije. No podaci za 1.400 svjetskih kompanija pokazuju da europske tvrtke općenito zaostaju za ključnim konkurentima iz SAD-a i Azije glede rasta ulaganja u istraživanje i razvoj. U globalnih "Top 50" nalazi se 15 tvrtki iz EU-a, uz 18 američkih i 13 iz Japana. Više od dvije trećine ulaganja u istraživanje i razvoj zabilježeno je u tvrtkama sa sjedištem u tri najveće zemlje članice - u Njemačkoj bilježe rast od 8,1 posto, uglavnom zbog autoproizvođača (Daimler, Volkswagen i BMW), u Britaniji je rast 5,8 posto blizu europskog prosjeka, a u Francuskoj 3,8 posto. Dvije farmaceutske kompanije na vrhu su liste, švicarski Roche (7,2 milijarde eura) te drugi američki Pfizer (7 milijardi). Volkswagen (6,3 milijarde) je šesti, kao najveći ulagač u istraživanje i razvoj iz EU-a.

ZUERICH - Svjetsko bogatstvo moglo bi u idućih pet godina biti uvećano za 50 posto, na 345 tisuća milijardi dolara, zahvaljujući gotovo udvostručenju ukupnog bogatstva kućanstava u Kini i snažnom rastu u azijsko-pacifičkoj regiji, Latinskoj Americi i Africi, stoji u izvješću Credit Suissea. U Izvješću o svjetskom bogatstvu u 2011. Credit Suisse navodi da je ukupno svjetsko bogatstvo u razdoblju između siječnja 2010. i lipnja 2011. poraslo 14 posto, na 231 tisuću milijardi dolara, pri čemu na zemlje Azije i Pacifika otpada 54 posto tog povećanja. "Ovo su vremena jedinstvenih gospodarskih promjena i radikalnog prestrojavanja svjetskog ekonomskog poretka", rekao je glavni izvršni direktor Credit Suissea za azijsko-pacifičku regiju Osama Abbasi. Sa očekivanom 81 tisućom milijardi dolara, očekuje se da će Sjedinjene Države potvrditi vodeću poziciju u 2016. u kategoriji bogatstva kućanstava, dok bi Kina trebala istisnuti Japan s drugog mjesta, uz udvostručeno bogatstvo kućanstava, na 39 tisuća milijardi dolara. Odrasli u Švicarskoj, Australiji i Norveškoj najbogatiji su na svijetu, pri čemu Švicarci u prosjeku raspolažu bogatstvom od 540.010 dolara.

LONDON - Međunarodni pivarski div SABMiller objavio je u srijedu da će kupiti udio u turskoj grupi za proizvodnju piva Anadolu Efes u sklopu nastojanja dva poduzeća da povećaju prodaju u Rusiji i ostalim dijelovima nekadašnjeg Sovjetskog Saveza, te u Turskoj i na Bliskom istoku. Dogovorili su da će Efes prebaciti 24-postotni udio u poslovanju na SABMiller sa sjedištem u Velikoj Britaniji. Financijske pojedinosti sporazuma nisu objavljene. Efes je najveći proizvođač piva u Turskoj, a proizvodi i bezalkoholna pića. SAB-ovi brandovi piva uključuju Grolsch, Pilsner Urquell i Peroni. Prošlog mjeseca SAB je dogovorio kupnju australske pivarske grupe Foster's za 10 milijardi dolara. SABMiller je u srijedu objavio i priopćenje u kojem navodi da je njegova poslovna izvedba u prvoj polovini godine bila u skladu s očekivanjima tržišta. Prihodi grupe povećani su za šest posto na godišnjoj razini, poduprti 'selektivnim' povećanjem maloprodajnih cijena.

MILANO - Talijanske vlasti zaplijenile su 245 milijuna eura od Unicredita, talijanske najveće banke, na temelju sumnje u poreznu evaziju u 2007. i 2008., kazali su izvori iz banke i u pravosudnih krugova. Po njihovim navodima, u sklopu operacije 'Brontos' pokrenuta je istraga protiv čelnika Unicredita, uključujući bivšeg izvršnog direktora Alessandra Profuma, i britanske banke Barclays. Londonski The Financial Times piše da je porezna evazija povezana s poreznim prijavama za 2007. i 2008., a fokusirana je na primjenu složene financijske sheme, takozvanog 'projekta Brontos', koju je uspostavio Barclays a UniCredit se njime služio. Po milanskom sudu, UniCredit je koristio složeni mehanizam kako bi plaćao manje poreze u Italiji, pretvarajući kamate u dividende, za koje se u Italiji velikim dijelom ne plaća porez. Jedan je glasnogovornik Unicredita kazao da su u banci "jako iznenađeni" zbog zapljene sredstava budući su bili uvjereni "da su postupali ispravno".

STOCKHOLM - Nordijska telekomunikacijska kompanija Tele2 objavila je da je u trećem tromjesečju povećala temeljnu dobit za pet posto, izdvajajući rekordan rezultat ključnog ruskog ogranka. Dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) u promatranom je razdoblju iznosila 2,9 milijardi švedskih kruna (434 milijuna dolara). Analitičari su u prosjeku očekivali EBITDA u iznosu 2,8 milijardi kruna. U Švedskoj je poslovanje u segmentu prijenosnih telefona ostalo snažno zahvaljujući 'pametnim telefonima' dok je poslovanje u Rusiji pridonijelo rezultatu sa čak 1,2 milijarde kruna. Potvrđena je i rujanska prognoza za poslovanje u Hrvatskoj o marži EBITDA od 20 posto do trećeg tromjesečja 2013. Procjena kapitalnih ulaganja grupe u ovoj godini snižena je pak na maksimalnih pet milijardi kruna, s ranije procijenjenih 5,5 milijardi.

NEW YORK - Najveća svjetska tehnološka tvrtka Apple izvijestila je u godišnjem izvješću da joj je neto dobit u poslovnoj godini do 25. rujna porasla 85 posto, na 25,9 milijardi dolara. To nije bilo dovoljno Wall Streetu pa su Applove dionice pale gotovo pet posto nakon zatvaranja tržišta u utorak. Donekle je razočaralo četvrto poslovno tromjesečje, kada nisu lansirani nikakvi važniji novi proizvodi. Apple je u tom razdoblju prodao 17,1 milijun iPhonea, što je 21 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, te 11,1 milijuna iPada, za kojima se potražnja povećala 166 posto. Analitičari su očekivali da će u tom razdoblju Apple prodati 20 milijuna iPhonea. U rujnu je na Appleovu prodaju nepovoljno utjecalo očekivanje kupaca da se lansira nova verzija iPhonea 4S, koji je pušten u prodaju 14. listopada. U prva tri dana kompanija je prodala 4 milijuna novih modela telefona. Riječ je o prvom izvješću o poslovnim rezultatima nakon smrti suosnivača poduzeća Stevea Jobsa.

LONDON - Cijene nafte u srijedu su pale na međunarodnim tržištima, pritisnute bojaznima povezanim s dužničkom krizom u eurozoni i izgledima potražnje, nakon što je agencija Moody's snizila rejting Španjolskoj. Cijena barela sirove nafte pala je na londonskom tržištu 49 centi, na 110,66 dolara. Na američkom tržištu ostala je gotovo nepromijenjena, te se barel prodavao po 88,27 dolara. Moody's je u utorak za dvije razine snizio rejting Španjolskoj, dijelom i zbog izazova s kojim se ta zemlja sučeljava u ostvarivanju fiskalnih ciljeva s obzirom na pogoršane prognoze rasta u regiji. Tržišta dionica ojačala su nakon izvješća da su Francuska i Njemačka postigle dogovor o planu kojim bi se vrijednost Europskog fonda za financijsku stabilnost uvećala na 2.000 milijardi eura. Ulagači su istodobno zaobilazili naftu i drugu robu osjetljivu na potražnju, poput bakra, jer strahuju od posljedica takvoga dogovora. Obeshrabilo je i upozorenje agencije Moody's u utorak da bi mogla staviti na razmatranje francuski kreditni rejting. U međuvremenu je Standard & Poor's u utorak snizio rejtinge 24 talijanske banke i financijske institucije, temeljem slabijih izgleda gospodarskog rasta.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europske dionice porasle su u srijedu temeljem optimizma da će europski političari na summitu ovog vikenda poduzeti značajne mjere kako bi suzbili sve ozbiljniju dužničku krizu, što je ublažilo utjecaj snižavanja kreditnog rejtinga Španjolske na tržište. Indeks londonske burze FTSE ojačao je 1,1 posto na 5.468 bodova, indeks frankfurtske burze za 1,3 posto na 5.952 boda, a pariški CAC za 0,8 posto na 3.166 bodova. Optimizam je potpirilo izvješće da su Francuska i Njemačka dogovorile plan za povećanje zajmodavnih kapaciteta europskog kriznog fonda na 2.000 milijardi eura. U srijedu su dva viša dužnosnika EU-a opovrgla napise o francusko-njemačkom dogovoru. Dobitnike je predvodio bankovni sektor, u prosjeku na dobitku 1,9 posto. Pritom je francuski div BNP Paribas dobio na vrijednosti 4,6 a Deutsche Bank 5,4 posto. Sektoru su dodatnu potporu pružili i bolji od očekivanja rezultati američkih banaka, kao je Bank of America, čije su dionice oštro porasle u utorak. Španjolske dionice uglavnom su ojačale, nakon što je optimizam diljem Europe pomogao neutralizirati snižavanje kreditnog rejtinga zemlje. Španjolske banke Banco Santander i BBVA ojačale su za 0,7 i 1,1 posto. Među gubitnicima izdvajao se tehnološki sektor, nakon što je Apple zapanjio Wall Streetu lošijim od očekivanja rezultatima po prvi put u mnogo godina.

TOKYO - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, zahvaljujući nadi ulagača da će europski fond za suzbijanje dužničke krize biti povećan, no dobici su ograničeni jer je Moody's smanjio kreditni rejting Španjolskoj. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks bio u plusu 0,1 posto, a blago su porasle i cijene dionica u Šangaju i Singapuru. Burzovni indeksi u Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu ojačali su između 0,5 i 1,2 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio na dobitku 0,5 posto. Tržište se nada da će rješenja za dužničke probleme biti usuglašena na summitu Europske unije predstojećeg vikenda.

NEW YORK - Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica porasle, no tek u posljednjem satu trgovanja, nakon vijesti da su Njemačka i Francuska dogovorile povećanje europskog fonda za financijsku stabilizaciju. Dow Jones indeks porastao je 180 bodova, ili 1,58 posto, na 11.577 bodova, dok je S&P 500 skočio 2,04 posto, na 1.225 bodova, a Nasdaq indeks 1,63 posto, na 2.657 bodova. Sva tri indeksa naglo su skočila tek u posljednjem satu trgovanja, nakon što je britanski Guardian objavio da su Francuska i Njemačka, kao dio plana za suzbijanje dužničke krize, dogovorile povećanje europskog fonda za financijsku stabilizaciju (EFSF) na 2.000 milijardi eura. Prije vijesti o povećanju europskog fonda na tržištu je vladala nesigurnost zbog slabih kvartalnih poslovnih rezultata banaka.

(Hina) xggoj ymkuz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙