FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 23. rujna 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES - Prijedlog da šest zemalja članica eurozone s najvećim kreditnim rejtingom izdaju zajedničke obveznice jedna je od opcija koje Europska komisija razmatra u traženju rješenja za dužničku krizu, izjavila je u petak glasnogovornica Komisije. "Razmatra se čitav niz prijedloga, među kojima je i taj", rekla je glasnogovornica Pia Ahrenkilde, odgovarajući na upit da komentira zamisao koju je u jednom intervjuu iznijela povjerenica za pravosuđe Viviane Reding. Reding je za njemački list Hannoversche Allgemeine Zeitung rekla da bi bilo dobro da šest zemalja eurozone koje imaju najviši kreditni rejting AAA (Njemačka, Francuska, Nizozemska, Luksemburg, Austrija i Finska) stvore zajedničko tržište državnih obveznica jer bi to predstavljalo čvrstu obranu od spekulativnih napada na eurozonu. Ideja o uvođenju euro-obveznica, kojima bi ekonomski i financijski jače države jamčile za dugove zemalja u krizi, jedan je od najčešćih prijedloga za trajnije rješenje dužničke krize. Tome se međutim protivi najjača država u EU-u Njemačka, koja inzistira na tome da ne može biti solidarnosti bez fiskalne odgovornosti država članica.

LONDON - Regulator financijskog sektora u Europskoj uniji u petak je poručio da ne namjerava siliti slabe banke da ubrzaju svoje planove dokapitalizacije unatoč pogoršanju dužničke krize. "U ovoj fazi i trenutku nema promjena rasporeda koji je dogovoren u preporuci iz srpnja", kazala je glasnogovornica Europske agencije za banke (EBA). "EBA pomno prati situaciju na tržištima", dodala je. Europski povjerenik za financijske usluge Michel Barnier pozvao je na brzu dokapitalizaciju 16 banaka koje su 'za dlaku' prošle ljetošnje provjere otpornosti na krizu. EBA je slabim bankama dala rok do travnja iduće godine da pripreme planove o povećanju rezervi kapitala. Za osam banaka koje nisu prošle test rok je ovogodišnji prosinac. Očekuje se da će zajmodavci ulaganja potražiti na privatnim tržištima, no pojačano se nagađa da bi im mogla trebati i državna pomoć.

VARŠAVA - Europa u dvije brzine sa snažnijom političkom i proračunskom integracijom unutar eurozone jedini je način za opstanak eurozone, ocijenio je u guverner Poljske središnje banke Marek Belka. "Ako je danas najbolji način za spašavanje eurozone veća proračunska ili čak politička integracija u okviru neke vrste federalizma, tada to ne možemo izbjeći i ne možemo se tomu protiviti", dodao je. "Dakle, ako je za spašavanje eurozone potrebno ići prema konfederaciji, ja sam za", rekao je Belka, bivši poljski premijer i ministar financija, za poljsku agenciju PAP. "Po mojem mišljenju, dezintegracija eurozone i propast zajedničke valute za nas bi bili najveća katastrofa". Belka je ocijenio da "države članice eurozone, da bi osigurale opstanak zajedničke europske valute, moraju uspostaviti još užu proračunsku i gospodarsku suradnju, a to implicira neke elemente političke suradnje". "Bez nekih elemenata političke unije, euro neće preživjeti", rekao je. Varšava se nada da će do 2015. ispuniti kriterije za uvođenje eura.

ATENA - Zaposlenici u atenskom javnom prijevozu - podzemnoj željeznici, tramvajima i trolejbusima - štrajkali su u petak drugi dan zaredom protiv vladinih mjera stroge štednje. Sindikat autobusa i trolejbusa najavio je dva prekida rada za ponedjeljak. Vlasnici taksija predvidjeli su 48-satni štrajk u srijedu i četvrtak, nastavljajući prosvjed započet u srpnju protiv nadolazeće konkurencije. Vrhunac bi trebao biti 19. listopada s općim štrajkom predviđenim u javnom i privatnom sektoru protiv novih mjera štednje najavljenih kako bi se u listopadu zajamčila isplata šestog obroka međunarodne pomoći odobrene prošle godine Grčkoj.

ZAGREB - Revizorsko-konzultantska kuća Deloitte je u protekloj fiskalnoj godini koja je trajala do 31. svibnja ostvarila prihod od 28,8 milijardi dolara, najveći u povijesti za globalne članice Deloittea, priopćeno je danas iz te tvrtke. Ukupni prihodi porasli su najviše u posljednje tri godine, za 8,4 posto, s tim da je najbrži rast od 15,1 posto ostvaren u uslugama financijskog savjetovanja, te uslugama konzaltinga gdje su bili veći za 14,9 posto, priopćio je Deloitte.Rast je ostvaren u sve tri velike regije, pri čemu se isticala azijsko-pacifička sa stopom rasta prihoda od 15,8 posto. Sukladno planu investiranja u zemlje u razvoju, najveći rast prihoda, od 20 posto, Deloitte je postigao i u Brazilu i Čileu. U prošloj je godini poduzeće otvorilo čak 12 tisuća novih radnih mjesta, 7,1 posto više nego u prethodnoj godini. Trenutno zapošljava 182.000 stručnjaka diljem svijeta. U planu su i nastavljena ulaganja u tržišta u razvoju, pri čemu u Brazil, Indiju, Rusiju, Kinu, Japan, Bliski istok i Jugoistočnu Aziju namjeravaju uložiti 500 milijuna dolara. Najavljeno je i ulaganje u razvoj inovativnih usluga i multidisciplinarnu ponudu, ističe se u priopćenju.

LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima nakon početnih dobitaka pod pritiskom jačanja zabrinutosti u vezi izgleda za gospodarstvo i naftnu potražnju. Barel sirove nafte na londonskom tržištu pojeftinio je za 1,42 dolara, na 104,07 dolara. Prethodno mu se cijena nakratko spustila na 103,45 dolar, najnižu razinu od 10. kolovoza. Na američkom tržištu nafta je pojeftinila dva dolara, na 78,51 dolar. Cijene nafte proteklih su dana bile pod pritiskom sniženih globalnih gospodarskih prognozi Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i upozorenja američke središnje banke Fed na značajne rizike s kojim se suočava najveće svjetsko gospodarstvo. Barel je tako na londonskom tržištu od početka tjedna pojeftinio gotovo sedam posto i na putu je da zabilježi najveći tjedni pad cijene od svibnja. "Prerano je reći jesu li cijene dotakle dno s obzirom na brige vezane uz gospodarstvo", kazala je Carsten Fritsch u petak u Frankfurtu, u komentaru prije najnovijeg pada cijena. U međuvremenu je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) na internetskoj stranici objavila da je cijena barela njezine košarice nafte u četvrtak pala u odnosu na dan ranije za 3,88 dolara, na 105,11 dolara.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙