FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministarstvo financija: financiranje proračuna u skladu s planom

Autor: nbrc
ZAGREB, 17. listopada 2011. (Hina) - Ministarstvo financija danas je izvijestilo da se financiranje državnog proračuna obavlja u skladu s planom državnog proračuna i strategijom upravljanja javnim dugom.

"U tom smislu, ukupne potrebe za financiranjem predviđene za realizaciju na međunarodnim financijskim tržištima ostvarene su u prvoj polovici godine, a krajem srpnja realizirana su planirana dugoročna izdanja obveznica na domaćem tržištu kapitala u ukupnom iznosu od oko 6 milijardi kuna", navode iz Ministarstva financija.

Navedenim transakcijama, kako ističu, upotpunjen je plan dugoročnih zaduženja koji je podrazumijevao da međugodišnji saldo trezorskih zapisa bude nepromijenjen na razini iz 2010. godine.

To u najvećoj mjeri podrazumijeva zanavljanje upisa trezorskih zapisa sukladno dinamici dospijeća, ističu iz resora financija u priopćenju kojim reagiraju na tekst "PBZ i Zaba zatvorile špinu" objavljen u današnjem Novom listu, a koji su prenijeli i neki portali.

Iz Ministarstva navode da se navodi u naslovu i opremi teksta znatnim dijelom odnose na aukcije trezorskih zapisa u posljednjih 60 dana, u kojem Privredna banka Zagreb i Zagrebačka banka nisu imale značajnih dospijeća, pa posljedično tome ni značajnih upisa istih.

"No u ukupnom iznosu upisanih trezorskih zapisa PBZ i Zaba sudjeluju s 5,5 milijardi kuna, što je 53 posto od ukupnog iznosa zapisa upisanih od strane bankarskog sektora", ističu iz Ministarstva.

Vezano za zaduživanje općenito, pa tako i na domaćem financijskom tržištu, iz Ministarstva naglašavaju kako je jedan od osnovnih postulata iznalaženje izvora financiranja po najprihvatljivijem trošku.

"U tom smislu se kod financiranja provode natječaji u kojoj potencijalni kreditori nude svoja sredstva pod određenim uvjetima, a država odabire najpovoljnije ponude i ponuđače", zaključuje se u priopćenju.

(Hina) xpp ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙