FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministri G20 pozivaju banke da ojačaju kapitalne pozicije

Autor: gple
PARIZ, 14. listopada 2011. (Hina/Reuters/AFP) - Ministri financija najvećih razvijenih i gospodarstava u razvoju pozvali su u petak uoči sastanka skupine G20 u Parizu europske krhke banke da pojačaju kapitalne pozicije.

Dužnosnici članica G20 izvan Europe žele znati što Europljani planiraju učiiti kako bi zaštitili svoje banke, od kojih bi se mnoge suočile s velikim gubicima čak i u slučaju kontroliranog bankrota Grčke.

"Apsolutni je prioritet utvrditi mogućnosti za stabilizaciju eurozone, koja je epicentar globalne krize", priopćeno je uoči ministarskog sastanka G20 iz ureda francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja. Dvodnevni sastanak počinje u petak navečer.

Francuska trenutno predsjeda skupinom G20.

Europski dužnosnici upozorili su da bi banke mogle biti prisiljene otpisati i više od dogovorenih 21 posto vrijednosti portfelja grčkih državnih obveznica. Naglasili su istodobno da bi državna pomoć trebala biti tek posljednje utočište za one banke koje ne uspiju same pojačati kapitalne pozicije.

Japan i Sjedinjene Države traže od Europe da predoči detaljan plan za sprečavanje prelijevanja krize iz Europe u svijet i posljedično klizanje svjetskog gospodarstva u recesiju.

Francuski ministar financija Francois Baroin izjavio je da njegova vlada podupre poziv predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa da banke povećaju stopu adekvatnosti kapitala na devet posto.

Neke su banke poručile da je ta stopa previsoka i da bi takav zahtjev zakočio rast ali je francuski ministar kazao da bi takav zaštitni mehanizam "pomogao apsorbirati šok" dužnike krize u eurozoni.

Sugerirao je da banke, počev od onih koje nisu prošle na europskim provjerama otpornosti na krize ili su za dlaku izbjegle negativnu ocjenu, trebaju pojačati kapitalne pozicije isplatom nižih dividendi i nižih bonusa trgovcima.

"Ne bi to trebale činiti nauštrb gospodarskih aktivnosti ili kredita građanima i kompanijama", upozorio je.

"Ako ne mogu same poboljšati kapitalne pozicije, trebaju se okrenuti tržištima. Ako ni tržišta nisu dovoljna, trebaju potražiti partnere a posljednje je rješenje mogućnost europske koordinacije" u korištenju proračunskih sredstava, kazao je.

Najavio je također da će Francuska u subotu predložiti G20 da usvoji skup načela za zaštitu potrošača financijskih usluga kako bi se obnovilo povjerenje u financijski sektor i spriječilo ponavljanje financijske krize.

Tako bi financijski proizvodi trebali biti skrojeni prema potrebama gospodarstva a ne upregnuti u cilj maksimalnog povećanja prihoda banaka, sugerirao je francuski ministar.

Trebali bi također biti prilagođeni sposobnosti potrošača da ih plate, dodao je.

Moraju biti i transparentni i razumljivi i za kupce i za prodavače a same banke moraju bolje razumjeti rizike koje njihovi proizvodi predstavljaju, pojasnio je.

"Pogrešno određivanje cijena rizika zbog složenih financijskih proizvoda hranilo je nepovjerenje, najveći uzročnik nestabilnosti u svjetskom gospodarstvu", kazao je uoči sastanka ministara financija G20.

"Moramo ponovno stvoriti uvjete za povjerenje. To je jedan od prioriteta G20 u financijskim pitanjima", izjavio je Baroin na konferenciji o zaštiti potrošača u financijskom sektoru koju je upriličila Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD).

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙