FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nade u pomoć bankovnom sektoru poduprle euro, ulagači oprezni

Autor: vmom
LONDON, 5. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Euro se u srijedu stabilizirao na međunarodnim tržištima nakon što je obećanje političara da će ojačati europski bankovni sektor smanjilo pritiske prodaje, no pritišće ga izostanak konkretnih pojedinosti za rješenje dužničke krize i strah od grčkog bankrota.

Eurom se tako trgovalo po 1,3315 dolara, na gubitku od 0,2 posto tijekom dana. Ranije se nakratko spustio na 1,3260 dolara, najnižu razinu u današnjoj trgovini.

Jen je prema euru ojačao 0,5 posto, pa se europskom jedinstvenom valutom trgovalo po 102,02 jena. Dolar je također bio na gubitku prema jenu, iako neznatnom, kliznuvši na 76,77 jena.

Švicarski franak oslabio je pak zbog spekulacija da bi Švicarska središnja banka mogla utvrdili novi minimalni tečaj eura prema franku kako bi dodatno obuzdala jačanje svoje valute. Franak je tako oslabio 0,2 posto prema euru i 0,5 posto prema dolaru.

Podršku euru prema dolaru pružila je izjava dužnosnika MMF-a da bi fond mogao uložiti na sekundarnim tržištima u kupovinu talijanskih i španjolskih obveznica zajedno s Europskim fondom za financijsku stabilnost (EFSF). Rast europskih burzovnih indeksa pomogao je euru da se održi iznad najnižih dnevnih razina i devetomjesečnih najnižih razina prema dolaru, no mnogi se ulagači i dalje pitaju hoće li dužnosnici eurozone zauzeti proaktivni stav kako bi se umanjile štete od potencijalnog grčkog bankrota.

Europski povjerenik za gospodarstvo i monetarna pitanja Olli Rehn za londonski je financijski dnevnik Financial Times (FT) ustvrdio da postoji zajedničko stajalište da kapitalne pozicije europskih banaka moraju biti ojačane, no ulagači ostaju skeptični glede spremnosti političara da poduzmu odgovarajuće akcije glede rizika.

Snižavanje talijanskog kreditnog rejtinga, koje je objavila agencija Moody's, naglasilo je probleme s financiranjem s kojim se suočava treće najveće gospodarstvo eurozone, a Francuska i Belgija bile su primorane pomoći Dexiji, što je prvi slučaj državnog spašavanja jedne europske banke u aktualnoj krizi.

Analitičari su kazali da bi jedinstvena europska valuta mogla dalje slabjeti ako ulagači osjete da europski političari ne pokazuju dovoljnu spremnost za djelovanje.

"Imamo samo vijesti da se vode rasprave o mogućoj dokapitalizaciji banaka, no pojedinosti nisu dostupne," kazao je Kasper Kirkegaard, valutni strateg u Danske banci u Kopenhagenu. "Vrlo je velik rizik daljnjih rasprodaja ako uskoro ne dobijemo pojedinosti u vezi toga."

Kratkotrajnu podršku euru pružilo je najnovije, bolje od očekivanja izvješće američke agencije za zapošljavanje ADP, pokazavši da je privatni sektor u rujnu otvorio 91 tisuću novih radnih mjesta.

Mnogi na tržištu spekuliraju da je euro suočen s daljnjim pritiscima na slabljenje ako Europska središnja banka (ECB) u četvrtak otvori vrata za nove mjere ublažavanja monetarne politike kako bi poduprla gospodarstvo tijekom dužničke krize.

Još jedan riskantan događaj za ulagače mogli bi biti najnoviji podaci o zaposlenosti u SAD-u, čija se objava očekuje u petak.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙