FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijske burze oštro pale, euro ispod 1,32 dolara

Autor: neba
TOKYO, 4. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama i jutros, drugi dan zaredom, cijene dionica oštro pale, jer se ulagači plaše bankrota Grčke, što bi moglo izazvati novu financijsku krizu i recesiju.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 1,6 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Singapuru, Australiji i Južnoj Koreji potonule između 1,6 i 5 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na gubitku 1,5 posto, nakon što je jučer potonuo 3,6 posto. Trenutačno se nalazi blizu najnižih razina u 16 mjeseci.

Grčka dužničke kriza i dalje trese svjetske burze. Nakon što su jučer oštro pale cijene dionica na europskim tržištima i Wall Streetu, rasprodaja dionica ne posustaje ni na azijskim burzama.

Grčka je jučer priznala da ni ove, ni iduće godine neće uspjeti ispuniti s međunarodnim kreditorima dogovorene fiskalne ciljeve. Premda europski dužnosnici signaliziraju da će Atena dobiti drugu ratu međunarodnog kredita na vrijeme, ulagači se plaše bankrota Grčke i posljedično velikih gubitaka europskih banaka, što bi moglo izazvati novu financijsku krizu, sličnu onoj iz 2008. godine, koja je najveća svjetska gospodarstva gurnula u recesiju.

„Možda nam predstoji čak i veći potres nego kada je bankrotirao Lehman Brothers. Banke su pod pritiskom zbog njihove izloženosti grčkim dugovima, a povrh toga, pad tržišta slabi njihovu financijsku snagu jer su i one same investitori. Jednostavno, banke su se zaplele i ne mogu se izvući iz te situacije“, kaže Hideki Amikura.

Vlasti pojedinih zemalja interveniraju na tržištima kako bi zaustavile poniranje cijena dionica. Južnokorejske vlasti jutros su privremeno prekinule određene programe trgovanja zbog drastičnog pada terminskih cijena, nakon što je Kospi indeks potonuo više od 5 posto.

Tajvanski državni investicijski fond agresivno je, pak, kupovao dionice najvećih tamošnjih kompanija kako bi spriječio oštar pad tržišta.

Zbog strahovanja ulagača od nove financijske krize i recesije jača japanska valuta, koja se smatra sigurnim utočištem. To, pak, šteti velikim japanskim izvoznicima jer na taj način poskupljuju njihovi proizvodi na svjetskom tržištu.

Jutros su cijene dionica Panasonica, Canona, Sonya i Honde potonule između 2,2 i 4,1 posto.

Oštro su pale i dionicea u naftom sektoru zbog pritiska na cijenu 'crnog zlata', s obzirom da bi recesija izazvala pad potražnje.

Nakon što je jučer potonula za 1,5 dolara, ili 2 posto, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku pala daljnjih 90-ak centi, na 76,69 dolara po barelu, najnižu razinu od rujna prošle godine.

Na valutnim je, pak, tržištima euro pod pritiskom. Jutros je u jednom trenutku njegov tečaj zaronio na samo 1,3163 dolara, najnižu razinu u devet mjeseci. Ipak, kasnije se vratio iznad granice od 1,32 dolara.

U odnosu, pak, na japansku valutu, cijena eura pala je na novu najnižu razinu u 10 godina, na samo 100,77 jena.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti stabilno se kreće oko 76,60 jena.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙