FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: moguć nastavak rasta cijena treći tjedan zaredom

Autor: neba
NEW YORK, 17. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu su cijene dionica u protekla dva tjedna snažno porasle, ponajviše zahvaljujući nadi da će europski lideri do kraja ovoga mjeseca usuglasiti rješenja za suzbijanje dužničke krize, a cijene bi mogle porasti i ovoga tjedna, ako se nastavi niz dobrih kvartalnih poslovnih izvješće kompanija.

Dow Jones indeks porastao je prošloga tjedna 4,9 posto, na 11.644 boda, dok je S&P 500 skočio 6 posto, na 1.224 boda, a Nasdaq indeks 7,6 posto, na 2.667 bodova.

Rast tržišta dva tjedna zaredom, što nije zabilježeno još od početka srpnja, zahvaljuje se nadi da će europski dužnosnici do kraja listopada usuglasiti rješenja za dokapitalizaciju europskih banaka, spašavanje Grčke od bankrota i zauzdavanje dužničke krize.

Pozitivno su prošloga tjedna na tržište utjecali i dobri makroekonomski podaci, koji bude nadu da će američko gospodarstvo izbjeći novu recesiju.

Ovoga se tjedna očekuju izvješća o industrijskoj proizvodnji i iskorištenosti kapaciteta, te proizvođačkim i potrošačkim cijenama, koja će pokazati kakvi su inflacijski pritisci u SAD-u.

Ipak, hoće li se idućih dana nastaviti uspon cijena dionica, ponajviše ovisi o kvartalnim poslovnim izvješćima kompanija.

Prošloga su tjedna ulagače oduševili rezultati Googlea u trećem tromjesečju, a bolje rezultate nego što se očekivalo ostvario je i PepsiCo. S druge strane, razočarala su kvartalna izvješća aluminijskog diva Alcoe i druge po veličini američke banke JPMorgan Chase.

Unatoč pojedinim podbačajima, analitičari ocjenjuju da je sezona objave kvartalnih poslovnih rezultata počela dobro. Nastave li kompanije izvještavati o boljim nego što se očekivalo tromjesečnim poslovnim rezultatima, to bi pružilo podršku tržištu za daljnji rast, kažu analitičari.

U anketi Reutersa procjenjuje se da je 500 kompanija, čije su dionice sadržane u S&P indeksu, u proteklom kvartalu ostvarilo rast dobiti za 12,4 posto. No, to pokazuje da se procjene smanjuju, s obzirom da su u srpnju analitičari očekivali rast dobiti od 17 posto.

Posljedica je to usporavanja rasta kako američkog, tako i drugih najvećih svjetskih gospodarstava, posebice u Europi, što je posljedica dužničke krize.

Zbog toga ulagači pomno analiziraju ne samo ostvarenu dobit kompanija, nego i prihode.

Ovoga će tjedna u fokusu biti izvješća financijskih divova, kao što su Citigroup, Bank of America, Goldman Sachs i Wells Fargo.

O poslovnim rezultatima izvijestit će čak 10 od 30 kompanija u sastavu Dow Jones indeksa, uključujući Microsoft, American Express i Johnson & Johnson.

Cijene dionica Applea i IBM-a dosegnule su u petak rekordne razine, jer se očekuje da će ti tehnološki divovi ovoga tjedna objaviti bolje kvartalne poslovne rezultate nego što analitičari procjenjuju.

„S obzirom na visoka očekivanja, te kompanije doista moraju izvijestiti o sjajnim rezultatima kako bi cijene njihovih dionica nastavile rasti. Mislim da je to moguće“, kaže Wasif Latif, potpredsjednik u fondu USAA Investment Management.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙