FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: investitori s oprezom čekaju izvješće o zaposlenosti

Autor: scvi
NEW YORK, 7. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas su u blagom minusu, nakon tri dana snažnih dobitaka na Wall Streetu, dok investitori čekaju objavu ključnog izvješća o zaposlenosti u SAD-u.

Dow Jones terminski indeks oko 13,00 sati bio je na gubitku 28 bodova, a tehnološki Nasdaq 7 bodova.

Istodobno, S&P 500 indeks bio je u minusu 3,4 bodova, te ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Investitori s nestrpljenjem očekuju najnovije izvješće američkog ministarstva rada o zaposlenosti u rujnu u SAD-u.

Ekonomisti procjenjuju da je u američkom gospodarstvu u proteklome mjesecu kreirano ukupno 60.000 novih radnih mjesta, a da je stopa nezaposlenosti ostala na kolovoških 9,1 posto.

„Očito je da tržište čeka izvješće o zaposlenosti. Svako odstupanje od procjene, bilo naviše ili naniže, moglo bi izazvati reakciju tržišta“, ističe Peter Cardillo, ekonomsit špri Rockwell Global Capitalu.

Danas se još očekuje i objava podataka o zalihama veleprodavača te Fedovo izvješće o potrošačkim kreditima u kolovozu.

Cardillo napominje i da će investitori biti fokusirani na nove vijesti iz eurozone.

U protekla tri dana S&P 500 indeks ojačao je 6 posto na krilima optimizma investitora da će europski političari poduzeti konkretne korake za rješavanje dužničke krize.

„Nadamo se daljnjim dobrim vijesti iz Europe tijekom vikenda“, navodi Cardillo.

Na europskim burzama, pak, indeksi su izbrisali jutrošnje dobitke, jer investitore zabrinjava sukob na relaciji Merkel-Sarkozy oko načina rješavanja dužničke krize.

I dok se francuski predsjednik Nicoals Sarkozy zalaže za to da banke koje posrnu pod teretom izloženosti dugovima u perifernim zemljama članicama eurozone odmah dobiju novac iz EFSF-a, njemačka kancelarka Angela Merkel ne slaže se s time.

Merkel smatra da prvo banke moraju svoj problem pokušati riješiti dokapitalizacijom na tržištu, potom na državnoj razini, dok bi novac iz EFSF-a trebao bi biti korišten kao posljednje utočište za spas. Sarkozy i Merkel na svom susretu zakazanom za nedjelju među ostalim razgovarat će i o toj temi.

Trenutno je londonski Ftse na gubitku 0,17 posto, na 5.282 boda, frankfurtski DAX 0,4 posto, na 5.622 boda, a pariški CAC 0,43 posto, na 3.062 boda.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙