FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: tdel
ZAGREB, 11. listopada 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

ZAGREB - Chicago je jedno od najmoćnijih i najvažnijih gospodarskih, političkih i kulturnih središta u SAD-u i svijetu, grad koji možda ne bi bio ono što jest da nije i tamošnje velike hrvatske zajednice, izjavio je danas predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović na svečanom otvaranju službenog programa "Tjedna Chicaga" u Zagrebu. "Siguran sam da ćemo kroz važnu i veliku povijest Chicaga koja će nam ovdje biti predstavljena – skandale, pravosuđe, borbu za građanska prava, kao i naličje svih dobrih stvari koje su se događale u tom gradu - vidjeti i puno toga što je i nama važno", kazao je Josipović. "Tjedan Chicaga" skup je kulturnih događanja koja se održavaju od 11. do 13. listopada u organizaciji američkog veleposlanstva u Hrvatskoj, namijenjenih upoznavanju hrvatske javnosti s poslovnom, političkom i kulturnom slikom toga trećeg po veličini američkog grada i jednog od najvažnijih novčarskih, transportnih i kulturnih središta kontinentalnog SAD-a. Zahvalivši svima uključenima u realizaciju ovog projekta, američki veleposlanik u Hrvatskoj James Foley naglasio je da je "Tjedan Chicaga" u prvome redu usmjeren na predstavljanje toga grada kao onoga što on jest – jedan od najutjecajnijih gradova na karti svijeta, globalno industrijsko, komunikacijsko, obrazovno i umjetničko središte, grad velikih suprotnosti i još većih različitosti, gdje se susreću pripadnici svih mogućih ethničkih skupina svijeta, te vodeće središte hrvatske imigrantske zajednice.

ZAGREB - Akademiku Vladimiru Markoviću danas je u Hrvatskom državnom arhivu uručena nagrada "Vicko Andrić" za njegova ukupna izvanredna dostignuća i dugogodišnji predani rad na zaštiti hrvatske kulturne baštine, dok su godišnje nagrade uručene Dragi Miletiću i Mariji Valjato-Fabris dodijeljene su za dovršetak konzervatorsko-restauratorskih radova na plemićkom gradu Sokolac u Brinju što je ocijenjeno kao jedan od najznačajnijih projekata u zaštiti kulturne baštine u neovisnoj Hrvatskoj. Nagrade im je na prigodnoj svečanosti uručio ministar kulture Jasen Mesić. što je ocijenjeno kao jedan od najznačajnijih projekata u zaštiti kulturne baštine u neovisnoj Hrvatskoj. Ministar Mesić rekao je da je Ministarstvo kulture u prošloj godini financiralo više od tisuću programa za pojedina kulturna dobra te da u svom registru danas imaju gotovo 9000 registriranih kulturnih dobara ili cjelina. Hrvatska je, istaknuo je, danas jedna od europskih zemalja koje iz svog proračuna izdvaja najviše za obnovu kulturne baštine.

SPLIT - Sudac Općinskoga suda u Splitu Robert Pešutić uhićen je u 8,30 sati ispred ulaza u stan, potvrdio je njegov odvjetnik Vinko Ljubičić. "Ništa više od toga vam ne znam reći, niti zbog čega je uhićen. Znam samo da se od jutros s njim u USKOK- u obavljaju određeni razgovori, a kada to bude završeno, nešto ćemo više o svemu znati i reći vam. Očekujem da me se pozove", kratko je komentirao odvjetnik Ljubičić dodajući da je vjerojatno u tijeku pretraga Pešutićeva stana. Po neslužbenim informacijama, suca Pešutića USKOK je nadgledao nekoliko mjeseci. Pojavilo se nekoliko neslužbenih priča o tome zašto je sudac uhićen, među kojima je i ona o poslovima s nekretninama. Sudac Pešutić je javnosti poznat iz tzv. slučaja Đapićeva magisterija. Anto Đapić i Boris Kandare oslobođeni su optužbe za kažnjiva djela poticanja i zloporabe položaja i ovlasti jer, kako je tada u izricanju presude rekao sudac Pešutić, iako je dokazano da je Đapić većim dijelom prepisao magistarski rad iz radova tadašnjega mentora prof. Kandarea, "time se trebalo baviti Fakultetsko vijeće splitskoga Pravnog fakulteta koje mu je dodijelilo akademski stupanj magistra pravnih znanosti".

ZAGREB - Dvodnevni okrugli stol "Historiografija/povijest u suvremenom društvu", koji se održava u prigodi obilježavanja 50. obljetnice postojanja Hrvatskoga instituta za povijest (HIP) jutros je u palači HIP-a otvorila ravnateljica Instituta Jasna Turkalj. Turkalj je istaknula kako je cilj skupa utvrditi historiografske tendencije tijekom proteklih pola stoljeća, propitati analitičke perspektive i metode pri uporabi i obradbi informacija o povijesnom naslijeđu te sagledati različite diskurse povijesnoga prihvaćanja, ali i promisliti odnos sjećanja, obrazovanja, politike i historiografije. Napomenula je kako se skupom želi procijeniti i doprinos znanstvenoga rada HIP-a i njegovih djelatnika povijesnim istraživanjima. Okrugli stol "Historiografija/povijest u suvremenom društvu" održava se u četiri diskusijska panela, a jutros je se raspravljalo o historiografiji, teoriji povijesti i metodologija. Poslijepodne su na rasporedu rasprave o historiografiji i obrazovanju, a izlagači će sutra raspravljati o suradnji hrvatske sa susjednim historiografujama te odnosu historiografije, politike i medija.

OSIJEK - U teškoj prometnoj nesreći na južnoj osječkoj obilaznici, u blizini izlaza na autocestu kod Josipovca, oko 11 sati poginule su dvije muške osobe, izvijestila je Policijska uprava osječko-baranjska. Prema prvim informacijama policije, u sudaru dva osobna automobila na mjestu nesreće poginuli su vozači. Identitet poginulih još se utvrđuje, a u tijeku je očevid o okolnostima i uzrocima nesreće.

OSIJEK - Na dva mjesta u Osječko-baranjskoj županiji pronađene su eksplozivne naprave, koje su uklonili policijski službenici osječko-baranjske Policijske uprave. Prilikom izvođenja radova na nogometnom igralištu u Belom Manastiru, u Ulici Žrtava domovinskog rata, jučer je pronađena kumulativna mina. Djelatnici Tvornice cementa Našice pronašli su jučer ručnu bombu, u pogonu za spaljivanje starih guma. Eksplozivne predmete uklonili su djelatnici Odsjeka za protueksplozijsku zaštitu.

ZAGREB - Španjolski operni pjevač i jedan od najpoznatijih svjetskih tenora Placido Domingo održat će 21. listopada u zagrebačkoj Areni koncert u pratnji Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem Eugena Kohna. Tenor jedinstvena, dramatična glasa s rasponom od više od četiriju oktava, s dosadašnjih 136 opernih uloga i više od 3500 izvedaba, Domingo je pjevao u više uloga nego ijedan drugi tenor u povijesti. Snimio je više od 50 glazbenih spotova te više od stotinu nosača zvuka kompletnih opera, kompilacija arija i dueta, što mu je priskrbilo 12 Grammyja, od toga tri latinska. Kako su najavili organizatori, slavni će operni pjevač u Zagrebu izvesti poseban program, biran samo za zagrebačku publiku, a njegovi će gosti biti američke sopranistice Angel Blue i Micaele Oeste te hrvatski pjevač Tony Cetinski.

(Hina) xtdel ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙