FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: mcur
ZAGREB, 11. listopada 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović danas je, govoreći o ideji proširenja predsjedničkih ovlasti, naglasio da tu nije riječ o stjecanju nekih novih ovlasti predsjednika, barem ne u smislu povećanja vlasti ili moći, već da mu je želja ojačati položaj građana te parlamentarnu demokraciju. U intervjuu za Media servis dodao je, međutim, da sada nije vrijeme za razgovor o promjeni Ustava, ali da je o toj ideji vrijedno razmisliti. Napomenuo je pritom da mu se dnevno javljaju građani nezadovoljni radom pojedinih državnih tijela i tijela lokalne samuoprave pa se često raspituje o čemu se radi i moli državna tijela da postupe u okviru svoje nadležnosti ili da barem daju informacije, ali da ima onih koji se, nažalost, ogluše zbog nedostatka izričite odredbe u Ustavu da su to dužni učiniti. "Moja je želja da se ojača položaj građana koji na neki način osjećaju da nisu tretirani kako treba od strane državnih tijela. Dakle - ne jača se funkcija predsjednika u smislu njegovih izvornih vlasti već u zaštiti građana", dodao je. Druga ideja je, navodi, vezana uz činjenicu da predsjednik po Ustavu mora potpisati određene zakone od kojih su neki i neustavni ili štetni. "Mislim da je primjereno - ne preuzeti ovlast od Sabora i Vlade - nego u slučaju takvih zakona imati mogućnost da se stvar vrati još jednom na raspravu u Sabor. Znači, racionalizirati postupke i omogućiti da se problematični zakoni još jednom rasprave", naveo je Josipović i odgovorio kako bi, da danas postoji takav mehanizam, vratio zakon o ništetnost još jednom na raspravu kada bi došao u sadašnjem obliku. Josipović je ponovio da to nije hitna tema i da je možda bilo pogrešno u predizborno vrijeme izaći s tom temom i okupirati javnost kada je najvažnije da ljudi vide izborne programe i liste. "O toj temi raspravljat će se kad će se i ako se bude mijenjao Ustav", dodao je. Na pitanje kako bi riješio problem srbijanskih optužnica protiv hrvatskih branitelja budući da ne podupire zakon o ništetnosti, Josipović je rekao da s Republikom Srbijom moramo zaključiti međunarodni ugovor gdje će se rješiti pitanje nadležnosti za ratne zločine temeljem državljanstva, odnosno prebivališta", smatra Josipović i tvrdi da ćemo tako "jednom zauvijek skinuti problem takvih optužnica - za koje ne znamo i koje su sumnjive kvalitete".

ZAGREB - Dekan Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras smatra da ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs trebao najprije govoriti o tomu da nema dovoljno novca za obrazovanje i znanost, a ne o modelima studentskih participacija u školarinama. Prije početka sjednice Senata zagrebačkoga Sveučilišta dekan Boras je za Hinu komentirao današnju izjavu ministra Fuchsa da je "Filozofski fakultet donio najrigorozniji sustav studentskih participacija" kao i da "dekan toga fakulteta Damir Boras nije poštovao odluke svoga sveučilišta koje se odredilo za linearni model studentskih participacija". "Nije riječ o tomu hoće li se ukupni iznos studentskih participacija u školarinama prevaliti na ove ili na one studente", rekao je Boras te spomenuo različita stajališta o tomu da studenti koji su upisali studij po osobnim potrebama zadrže taj status do kraja studija pa plaćaju studij svi bez obzira na postignut uspjeh, što je za neke pravedno, a za druge nepravedno. Dodao je da osobno smatra kako bi bilo bolje da se teret školarina podjednako raspodjeli.

PULA- Na seminaru o mjerama suzbijanja korupcije i sprječavanju sukoba interesa koji je danas počeo u pulskome hotelu Histriji sudjeluju mnogi dužnosnici i službenici u tijelima lokalne i regionalne samouprave. Po riječima načelnika sektora za suzbijanje korupcije Ministarstva pravosuđa Davora Dubravice, svrha je seminara probuditi svijest o štetnosti korupcije i sprječavanje sukoba interesa. "Ovo je seminar koji je fokusiran na prevenciju korupcije kako bi se uspostavili bolji propisi, bolji radni procesi i nadzorni mehanizmi koji bi onemogućili da se korupcija uopće pojavi", istaknuo je načelnik Dubravica. Dodao je kako je takav seminar već održan u šest županija kako bi se pravodobno spriječila korupcija. Polaznici seminara raspravljat će i o tome kako u lokalnoj samoupravi pravodobno uočiti opasnosti od korupcije kako se ona ne bi niti dogodila, a u praktičnome dijelu seminara upoznat će se s procesom bitnim za prepoznavanje korupcije.

ZAGREB/RIJEKA - Pritvorenik Franko Valić (23), nepravomoćno osuđen na 28 godina zbog silovanja i ubojstva 73-godišnje susjede u Podhumu kraj Rijeke, pokušao se objesiti u riječkom zatvoru 3. listopada, potvrdili su danas iz Uprave za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa. Navodeći samo inicijale pritvorenika, u priopćenju ravnatelja te uprave Branka Perana ističe se da je Valić u 2,45 sati u zatvoru u Rijeci pokušao počiniti samoubojstvo vješanjem. Odmah je pozvana hitna medicinska pomoć koja ga je prevezla u riječki Klinički bolnički centar, a nakon pružene pomoći i obrade pritvorenik je poslan u Zatvorsku bolnicu u Zagreb. O svemu je odmah obaviješten sudac Županijskoga suda u Rijeci koji vodi postupak, a "utvrđivanje razloga samoozljeđivanja pritvorenika je u tijeku", stoji u priopćenju.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙