FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 15,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 13. listopada 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati:

BUDIMPEŠTA - Mađarska će podržati Srbiju kao kandidatkinju za članstvo u Europskoj uniji samo pod uvjetom da promijeni zakon o povratu imovine konfiscirane u komunističkom režimu nakon Drugoga svjetskog rata, tvrdeći da je postojeći zakon diskriminatoran prema pripadnicima mađarske manjine u Srbiji, priopćilo je u četvrtak mađarsko ministarstvo vanjskih poslova. Zakon, donesen u srbijanskom parlamentu 26. rujna, izazvao je zabrinutost u Mađarskoj jer su iz prava na povrat konfiscirane imovine isključeni nasljednici pripadnika okupacijskih snaga, čak i ako nisu počinili nikakvo kazneno djelo, stoji u priopćenju. "Rezolucija srbijanskog parlamenta počiva na zastarjelom načelu kolektivne krivnje i kao takva je diskriminatorna i protivi se općim i europskim normama i vrijednostima", objašnjava se u priopćenju mađarskog ministarstva. Ministarstvo ističe da bi Europsko vijeće moglo 9. prosinca donijeti jednoglasnu odluku o dodjeli statusa zemlje kandidata Srbiji samo ako se taj problem riješi, što praktično znači da Mađarska svoj glas uvjetuje promjenom zakona. Ministar vanjskih poslova Janos Martony upozorio je da će doći do "ozbiljnih problema ukoliko Srbija ne riješi to pitanje", poručivši da je spomenuti zakon "neprihvatljiv moralno, pravno i politički".

ZAGREB - Proturječna izvješća kruže oko uhićenja Motasima Gadafija u lučkome gradu Sirtu, rodnome gradu njegova oca, svrgnutog libijskog vođe Moamera Gadafija, javlja u četvrtak katarska televizija Al Džazira na svojoj internetskoj stranici. "Nije točno da je Motasim uhvaćen", rekao je Vesam Bin Hamid, visoki vojni zapovjednik brigade Libijskog nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC) u Sirtu. Dodao je, međutim, kako su "neki zarobljenici tvrdili da je u Sirtu osobno Moamer Gadafi". Neimenovani dužnosnik NTC-a je Reutersu ranije prenio da je Motasim ulovljen u srijedu i prevezen na ispitivanje u Bengazi. Na vijest o uhićenju Motasima Gadafija stanovnici Tripolija izašli su u srijedu navečer na ulice i slavili. No, glasnogovornik NTC-a u Bengaziju, Džalal el-Galal rekao je kako "nema potvrde o uhićenju Motasima Gadafija". Potvrdio je da su uhićeni neki ljudi bliski njemu. Novinar Al-Džazire razgovarao je s nekoliko dužnosnika NTC-a u Tripoliju i svi su mu rekli da su čuli za priču o uhićenju, ali nitko je nije mogao potvrditi. Da je Motasim uhićen borci NTC-a bi ga sigurno ispitali o tome gdje se kriju Moamer Gadafi i drugi njegovi sinovi. Vjeruje se da je obitelj izbjegla iz Tripolija kada je krajem kolovoza glavni grad pao u ruke NTC-a. Motasim je ocu bio savjetnik za nacionalnu sigurnost, ali nije bio tako istaknut kao njegova braća Saif, Sadi i Hamis.

ZAGREB - Hrvatska premijerka Jadranka Kosor pozdravila je u četvrtak izvješće Europske komisije o napretku Hrvatske, naglasivši kako se u njemu zaključuje da nema područja u kojem nema napretka, te posebno izdvojivši ocjenu da je hrvatsko gospodarstvo funkcionirajuće gospodarstvo spremno nositi se sa svim izazovima koji ga čekaju u EU. Premijerka Kosor na početku današnje sjednice vlade istaknula je kako je jučerašnje izvješće EK povijesno važno za Hrvatsku jer je njime dano konačno pozitivno mišljenje o hrvatskom zahtjevu za punopravno članstvo u Europskoj uniji. Govoreći o ocjeni koju je EK u izvješću iznijela o hrvatskom gospodarstvu, Kosor je kazala kako, kada to kaže EK koja nije u predizbornoj kampanji, "onda tome treba vjerovati". Naglasila je i važnost ocjene o napretku u području pravosuđa, odnosno borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, te zaštiti ljudskih prava i prava manjina.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić primio je u četvrtak u Hrvatskom saboru šefa delegacije Europske unije u RH Paula Vandorena, koji mu je uručio Izvješće Europske komisije o napretku Hrvatske u procesu pridruživanja Europskoj uniji, priopćeno je iz Ureda predsjednika Sabora. "Riječ je o dobrom izvješću za Hrvatsku i njezine građane", rekao je Vandoren, dodajući kako je riječ o posljednjem izvješću o napretku te da će Europska komisija ubuduće objavljivati sveobuhvatna izvješća o monitoringu. Članice Europske unije putem posebnog mehanizma monitoringa nastavit će pratiti provođenje započetih mjera na području poglavlja o tržišnom natjecanju (poglavlje 8), pravosuđu i temeljnim pravima (poglavlje 23) te pravdi, slobodi i sigurnosti (poglavlje 24), izvijestio je Vandoren. Predsjednik Sabora je Izvješće Europske komisije ocijenio pozitivnim nadahnućem te izrazio uvjerenje da će Hrvatska, bez obzira na ishod predstojećih parlamentarnih izbora, nastaviti provoditi potrebne mjere u procesu pridruživanja EU.

BEOGRAD - Srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je za beogradski dnevnik "Politika" od četvrtka kako bi usvajanje zakona koji je hrvatska vlada uputila Saboru, a kojim se utvrđuje ništetnost pravnih akata iz Srbije koji se odnose na Domovinski rat, regionalnu suradnju na tom polju vratilo na početak. Teško je razumjeti kako zamolnica za pomoć u otkrivanju počinitelja najgnjusnijih ratnih zločina ugrožava sigurnost Hrvatske, osim ako se nešto nije duboko promijenilo u opredjeljenju Hrvatske prema osnovnim civilizacijskim vrednostima, izjavio je Vukčević. On smatra da međunarodna zajednica to neće dopustiti jer bi to po njegovu mišljenju predstavljalo nezamisliv višedesetljetni korak unatrag u razvoju međunarodnog prava. Ukoliko Hrvatska usvoji zakon i počne primjenjivati stajališta izneta u njemu, regionalna suradnja glede procesuiranja ratnih zločina bi, po Vukčevićevim riječima, političkom odlukom bila vraćena na početak i time bi bila poslana jasna poruka da će ratni zločini ostati nekažnjeni. "Ovakav prijedlog predstavlja jednostrani odustanak od ratificiranog ugovora o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenom stvarima i sporazuma između državnih odvjetništava Hrvatske i Srbije o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina", istaknuo je Vukčević.

SARAJEVO - Carinske uprave Hrvatske i Bosne i Hercegovine pojačat će suradnju kako bi onemogućile izbjegavanje plaćanja carinskih i poreznih pristojbi, dogovoreno je u četvrtak u Banjoj Luci tijekom posjeta izaslanstva Carinske uprave Hrvatske sjedištu Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UNO). Kako je priopćeno nakon razgovora, koje su vodili ravnatelj hrvatske carine Hrvoje Čović i vršitelj dužnosti ravnatelja UNO Miro Džakula dogovorena je razmjene podataka o izvozu robe kako bi se spriječio fiktivni izvoz iz BiH i Republike Hrvatske na temelju kojega se traži povrat poreza na dodanu vrijednost (PDV). Podsjećajući kako će granice Hrvatske od srpnja 2013. godine ujedno postatati vanjske granice Europske unije Čović je kazao kako je s obzirom da dužinu granične crte s BiH od oko tisuću kilometara posebice važno osigurati potrebnu razmjenu podataka. "Jasno je da smo više nego zainteresirani da s carinskom službom BiH uspostavimo posebnu suradnju u smislu razmjene podataka o uvozu i izvozu robe i rizičnim poreznim obveznicima", kazao je Čović najavivši početak razmjene podataka već tijekom ovog mjeseca. Rizični porezni obveznici, kako je također najavljeno, bit će pod posebnim nadzorom a na dnevnoj razini bit će razmijenjeni podaci o svim uvozima i izvozima roba te sravnavanje tih podataka u svrhu otkrivanja krijumčarenja robe i fiktivnog izvoza.

RIM - Talijanski premijer Silvio Berlusconi ocijenio je u četvrtak da nema alternative njegovoj vladi u ovo vrijeme krize, u govoru pred zastupnicima od kojih je zatražio da mu ponovno daju povjerenje. "Na političkom planu nema alternative ovoj vladi", istaknuo je u petnaestminutnom govoru tijekom kojega su oporbeni zastupnici odlučili napustiti dvoranu. Pad vlade bio bi katastrofa za zemlju i za ekonomiju. Pod pritiskom zbog optužba za korupciju i seksualne skandale, Berlusconi je objekt žestokih kritika oporbe zbog načina na koji se njegova vlada nosi s ekonomskom krizom. Berlusconi je u strastvenom govoru pred parlamentom optužio oporbu da ima "opsesiju" da ga zbaci s vlasti. "Oporba ima zakonsko pravo na kritiku, ali ona je danas podijeljena, rekao bih čak da je više i nema", rekao je u polupraznoj dvorani, istaknuvši pak da njegova vlada ima "politički ujedinjenu većinu". Berlusconija su i talijanski predsjednik i guverner središnje banke pozvali da dokaže da ima snage za borbu sa socijalnim i ekonomskim problemima u Italiji. Talijanski premijer je kazao da je njegova koalicija "jedinstvena" unatoč povremenim neslaganjima, kao što je bio pad nacrta proračuna za sljedeću godinu na glasovanju u utorak. Analitičari kažu da će čak i ako Berlusconi pobijedi, iz ovog glasovanja izaći tako "natučen" da je samo pitanje mjeseci kada će se naći u novoj političkoj krizi.

PRIŠTINA - Mirovne snage NATO-a u četvrtak su krenule u akciju zatvaranja ilegalnih prijelaza na sjevernoj granici Kosova sa Srbijom, pojačavajući pritisak na Srbe u tom području koji su blokirali službene granične prijelaze. Srbi sa sjevera Kosova blokirali su dva glavna cestovna pravca južno od granice u znak prosvjeda protiv uspostave kosovske carine i policije na granici. Srbi su otvorili alternativne rute, zaobilazeći granične prijelaze. Snage NATO-a na Kosovu - KFOR, koje broje 6.250 vojnika, pokrenule su operaciju "uspostave kontrole" u blizini graničnog prijelaza Jarinje, "kako bi spriječili korištenje ilegalnih pravaca i zaustavili krijumčarenje". KFOR je priopćio da djeluje na zahtjev policijske i pravosudne misije EU-a uspostavljene na Kosovu 2008. godine, nakon proglašenja nezavisnosti. Zapovjednik KFOR-a general bojnik Erhard Drews je kazao da "KFOR zadržava pravo da ukloni barikade" te da ih neće tolerirati u nedogled. Operacija je uslijedila dan nakon što je Europska komisija preporučila kandidatski status Srbiji za članstvo u Europskoj uniji, uz napomenu da popravi odnose s Kosovom.

JERUZALEM - Izraelski vojnik Gilad Shalit kojega Hamas više od pet godina drži u zatvoru, treba se sljedeće srijede vratiti u Izrael preko Egipta, objavili su u četvrtak palestinski čelnik i izraelski mediji. Palestinski čelnik koji je htio ostati anoniman rekao je za agenciju France Presse da vojnik treba biti oslobođen u srijedu 19. listopada, dan pošto Izrael pusti na slobodu više od 450 palestinskih zatvorenika, u sklopu prve faze provedbe dogovora o razmjeni zatvorenika s Hamasom. Prije nego se vrati u Izrael, prvo će biti prepraćen u Kairo, a zatim će preko cestovnoga graničnog prijelaza Rafaha, između Pojasa Gaze i Egipta ući u Izrael. Ondje će ga dočekati roditelji i premijer Benjamin Netanyahu, a zatim će ga pregledati ekipa liječnika i psihologa. Izraelsko ministarstvo pravosuđa reklo je da će "najkasnije u nedjelju ujutro" na internetskoj stranici zatvorske uprave objaviti popis imena Palestinaca - 450 muškaraca i 27 žena - koji ispunjavaju uvjete za oslobađanje u sklopu prve faze ugovora. Izraelski i Hamasovi čelnici rekli su da će se prva faza razmjene održati "za nekoliko dana". Dva mjeseca nakon toga, na slobodi se treba naći još 550 palestinskih zatočenika u Izraelu.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙