FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 9,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 9. listopada 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

VARŠAVA - Birališta na parlamentarnim izborima u Poljskoj otvorena su u nedjelju ujutro, javljaju agencije. Po zadnjim anketama uoči glasovanja, Građanska platforma (PO) liberalnog i proeuropskog premijera Donalda Tuska ima nekoliko postotaka prednosti nad glavnim političkim protivnikom, konzervativnom strankom Prava i pravde (PiS) bivšeg premijera Jaroslawa Kaczynskog. Ne očekuje se da će neka od dviju velikih stranaka osvojiti dovoljno mandata za samostalno sastavljanje vlade. Seljačka stranka (PSL), saveznica vladajućih liberala, osvaja pet posto glasova prema ispitivanjima, što je dovoljno za ulazak u parlament i za vjerojatan ostanak u vladajućoj koaliciji. Pravo glasa ima 30 milijuna ljudi. Birališta će biti otvorena do 21 sat, a prvi se rezultati očekuju nekoliko sati kasnije. Oporbeni socijaldemokrati (SLD) u anketama dobivaju oko osam posto glasova, a iznenađujuće dobro stoji nova stranka krajnje ljevice, Ruch Palikota, antiklerikalna stranka koja u većinski katoličkoj Poljskoj u anketama dobiva oko sedam posto glasova. Uspiju li liberali osvojiti drugi mandat, bit će to prvi put u Poljskoj nakon pada komunizma 1989. godine.

PARIZ - Sedam mjeseci prije francuskih predsjedničkih izbora, oporbeni socijalisti mogli bi u nedjelju izabrati svog kandidata za predsjednika države, a umjereni ljevičar malo poznat izvan Francuske, Francois Hollande, najveći je favorit. Socijalistička stranka nada se da će njezin kandidat dobiti neosporni legitimitet na prvim stranačkim predizborima u zemlji, na kojima može sudjelovati svaki birač lijeve orijentacije koji plati jedan euro. Krajnji cilj je pobjeda nad Nicolasom Sarkozyjem na izborima i povratak socijalista u Elizejsku palaču nakon 17 godina. Danas će se za socijalističku nominaciju natjecati šest kandidata. Hollandeu će najveća suparnica biti Martine Aubry, kći bivšeg predsjednika Europske komisije Jacquesa Delorsa i ministrica rada u posljednjoj socijalističkoj vladi (1997-2002). Natječe se i kandidatkinja socijalista na prošlim predsjedničkim izborima Segolene Royal, koju je Sarkozy pobijedio 2007. sa sedam posto glasova razlike. Ankete sugeriraju da je Hollande ne samo dovoljno popularan za pobjedu na socijalističkim predizborima, nego i za uvjerljivu pobjedu nad Sarkozyjem. Ukoliko nitko od kandidata danas ne dobije natpolovičnu većinu, drugi krug predizbora održat će se sljedeće nedjelje.

BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy večeras će za radnom večerom u Berlinu na "jelovniku" imati tešku temu pronalaska zajedničkog stajališta za dokapitalizaciju europskih banaka, što bi mogao biti ključan korak za rješavanje krize u eurozoni, javljaju agencije. Neke od europskih banaka počele su posrtati pred dužničkom krizom kojoj se ne nazire kraj. Propast belgijsko-francuske banke Dexie, kao i smanjenje kreditnih rejtinga Italije i Španjolske, ubrzala je hitnost razgovora njemačkih i francuskih čelnika. Na dnevnom redu u Berlinu bit će i stanje u Grčkoj, kojoj nužno treba nova tranša iz prošle godine dogovorene pomoći MMF-a i EU-a za spas njezinih financija. Sarkozyja je uoči puta u Berlin posjetila nova direktorica MMF-a Christine Lagarde, koja je prošli mjesec prva pozvala na dokapitalizaciju banaka. Velike francuske banke prihvatile bi državnu dokapitalizaciju u iznosu od 10 do 15 milijarda eura pod uvjetom da njemačka središnja Deutsche Banka također poveća svoj kapital, objavio je u subotu Frankfurter Allgemeine Zeitung, pozivajući se na financijske izvore. Njemačka bi, međutim, htjela da banke prvo same pokušaju povećati svoj kapital, prije nego li zatraže pomoć. Pariz bi također htio da se Fond za europsku financijsku stabilnost (ESEF) iskoristi za dokapitalizaciju banaka, dok ga Berlin drži kao posljednju opciju, po riječima Merkel u petak.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙