FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12.30

Autor: sdje
ZAGREB, 1. listopada 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12.30:

BEOGRAD

Srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je za beogradske "Večernje novosti" od subote kako bi usvajanje zakona koji je hrvatska vlada uputila Saboru, a kojim se utvrđuje ništetnost pravnih akata iz Srbije koji se odnose na Domovinski rat, loše utjecalo na regionalnu suradnju. Ratni zločinci bi, po riječima Vukčevića, opet mogli trljati ruke i bili bi sigurni u granicama svojih novostvorenih država. Dodao je kako bi načelo nekažnjivosti u Hrvatskoj pobijedilo načelo pravde te da je to "civilizacijski nedopustivo, ma koliko bila u toku predizborna kampanja".

Govoreći o optužnici srbijanskog tužiteljstva protiv hrvatskih dužnosnika i branitelja zbog navodnog zločina u Vukovaru, Vukčević je naveo kako je predmet ”Šeks i ostali” bio razmatran na sastanku izaslanstva srbijanskog i hrvatskog pravosuđa u Zagrebu. "Dogovorili smo se tada da ćemo sve predmete iz razdoblja vojnog pravosuđa 'pročešljati' i vratiti u okvire Sporazuma o ustupanju dokaza iz 2006. godine. Europski pravni standardi propisuju univerzalnu nadležnost i naš Zakon o suđenjima za ratne zločine to je i usvojio", rekao je Vukčević.

PEKING

Kinezi u subotu proslavljaju 62. godišnjicu uspostave Narodne Republike Kine koju je Mao Ce Tung proglasio 1. listopada 1949. godine, javljaju agencije prateći proslavu na poznatom pekinškom trgu Tiananmem. Predsjednik Hu Jintao, premijer Wen Jiabao i ostali visoki dužnosnici Kineske komunističke partije poklonili su se pred spomenikom mučenicima revolucije. Premijer Wen je održao govor u kojem se založio za jačanje demokracije i potvrdio volju režima da se uhvati u koštac s velikim izazovima koji stoje pred zemljom, rastućom inflacijom, pitanjem sigurnosti hrane, korupcijom, zagađenim okolišom i sveopćom društvenom nepravdom. Usprkos opetovanim obećanjima o liberalizaciji života, vlada Wena Jiabaoa je ugušila svaki prosvjed od kada je zatvoreni disident Liu Xuabo dobio 2010. Nobelovu nagradu za mir. Kineski parlament trenutno razmatra izmjene kaznenog zakona prema kojem bi policija uhićene mogla držati u zatvoru šest mjeseci bez podizanja optužnice i bez da obavijesti obitelji uhićenih.

TRIPOLI

Human Rights Watch (HRW) zatražio je od čelnika Nacionalnog tranzicijskog vijeća (NTC) da prekine proizvoljna uhićenja i zlostavljanja zatvorenika u Libiji. Organizacija za zaštitu ljudskih prava sa sjedištem u New Yorku posjetila je 20 kaznionica u Tripoliju i ispitala 53 zatvorenika. "Zatvorenici izvješćuju o zlostavljanju u šest zatvora", osuđuje HRW u priopćenju. "NTC, uz međunarodnu podršku, mora bez odgađanja uspostaviti pravosudni sustav koji će se pozabaviti stanjem svih zatvorenika", ocjenjuje organizacija. Po podacima HRW-a, tisuće osoba uhićene su nakon pada bivšeg čelnika Moamera Gadafija krajem kolovoza, posebice Libijci tamne kože ili subsaharski Afrikanci optužen da su se borili na strani pro-Gadafijevaca.

ISLAMABAD

Pakistanac koji je 4. siječnja ubio guvernera najveće pokrajine Pandžab, Salmana Tasirija, u subotu je osuđen na smrt, priopćili su odvjetnici obrane. Mumtaz Kadri, tjelohranitelj guvernera Tasirija, optužen je za terorizam i ubojstvo. Radikalnih religioznih stajališta Kadri je ubio guvernera zbog njegove liberalnosti i glasne kritike pakistanskog zakona o bogohulništvu koji predviđa i smrtnu kaznu za taj delikt. Tasir se zalagao za reformu tog zakona. Smrt guvernera Tasira najspektakularnije je političko ubojstvo poslije ubojstva bivše premijerke Benazir Bhutto u prosincu 2007, a Kadri uživa potporu velikog dijela konzervativnog i radikalnog stanovništva.

SANA

Izaslanik UN-a u Jemenu ocijenio je da je "vrijeme za jemenske čelnike da postignu brzo rješenje" oko političke tranzicije na čelu države. U protivnom ti će čelnici morati "snositi posljedice" sukoba u zemlji, upozorio je Džamal Omar na konferenciji za tisak održanoj u petak u Sani. "Rješenje može biti samo jemensko a uloga UN-a sastojat će se u olakšavanju tog rješenja i njegovom praćenju", naglasio je on. Omar je kazao da se "Jemen trenutno nalazi na velikoj prekretnici jer je nasilje u zemlji produbilo krizu povjerenja između sukobljenih strana". Pozvao je jemenske čelnike na izravan dijalog kako bi se započelo razdoblje demokratizacije i postigao sporazum o političkoj tranziciji.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙