FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: na azijskim burzama vlada oprez, euro ojačao

Autor: scvi
TOKIO, 10. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim se burzama jutros trguje oprezno, dok je euro ojačao, nakon što su čelnici Njemačke i Francuske u nedjelju obećali da će do kraja ovoga mjeseca objaviti cjeloviti plan za rješavanje dužničke krize.

U Hong Kongu je u 7,30 sati Hang Seng indeks bio u minusu 0,5 posto, dok su u Šangaju cijene dionica oslabile oko 0,3 posto.

Burzovni indeksi u Južnoj Koreji, Singapuru i Australiji porasli su između 0,6 i 0,8 posto, dok se na Tokijskoj burzi zbog blagdana danas ne radi.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na petak.

U nedjelju su na sastanku u Berlinu francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i njemačka kancelarka Angela Merkel obećali da će do kraja mjeseca predstaviti cjeloviti plan za rješavanje grčke dužničke krize i dokapitalizaciju banaka.

No, kao i puno puta do sada, dvoje čelnika nije ponudilo nikakve detalje, pa na tržištima vlada oprez.

Pozitivno su, pak, na azijske ulagače utjecali podaci iz SAD-a, objavljeni u petak, koji pokazuju da bi najveće svjetsko gospodarstvo moglo izbjeći novu recesiju.

Zbog toga su jutros porasle cijene sirovina. Terminska cijena nafte na burzi u New Yorku ojačala je 60-ak centi, na 83,65 dolara po barelu, što je pozitivno utjecalo na dionice u rudarskom i energetskom sektoru.

Ulagače je ponešto ohrabrilo i spašavanje francusko-belgijske financijske grupe Dexia, koja se prošloga tjedna našla pod snažnim pritiskom zbog njezine izloženosti dugovima prezaduženih članice eurozone.

Belgijska je vlada u nedjelju objavila da će kupiti bankarsko poslovanje Dexie u Belgiji za 4 milijarde eura.

Nada da će europski dužnosnici uskoro objaviti konkretne mjere za rješavanje dužničke krize pozitivno je utjecala na euro.

Nakon što je u petak, pod pritiskom smanjenja kreditnog rejtinga Italije i Španjolske, pao na 1,3375 dolara, jutros je na valutnim tržištima tečaj europske valute dosegnuo 1,3450 dolara.

U odnosu, pak, na japansku valutu, cijena eura ojačala je sa 102,68 jena, koliko je iznosila u petak, na 103,30 jena.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti stabilno se, pak, kreće oko 76,70 jena.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙