FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: mtau
ZAGREB, 9. listopada 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

ZAGREB - Članstvo u Europskoj uniji određeni je osigurač za zemlje članice koje u EU mogu napraviti više nego kao mali izolirani otok, rekao je u subotu navečer za Dnevnik plus predsjednik Ivo Josipović i također ponovio da se pri imenovanju veleposlanika mora poštovati procedura. Na pitanje novinarke strahuje li da bi hrvatski građani na referendumu mogli odbaciti članstvo u Europskoj uniji s obzirom na dužničku i gospodarsku krizu, Josipović je rekao da hrvatska kriza ne ovisi o Europskoj uniji te ukazao na pozitivne strane članstva. "Pogledajte Grčku, tko je spašava, Europska unija", rekao je predsjednik. "Prema tome, očito je da članstvo u EU zapravo znači određeni osigurač za zemlje članice, određenu pomoć, jer se zajedničkim snagama, koordiniranom politikom i financijskom i gospodarskom, može napraviti puno više nego ako ste mali izolirani otok", istaknuo je Josipović. Na komentar novinarke da već tri mjeseca nije odgovorio na zahtjev premijerke Jadranke Kosor glede imenovanja veleposlanika, Josipović je rekao da je on apsolutno odgovorio. "Apsolutno sam odgovorio na to i mislim da je odgovor bio vrlo jasan - da se poštuje u cjelosti procedura". "Ono što očekujem, bez obzira da li će to biti za ove vlade ili iduće, da se poštuje procedura", istaknuo je predsjednik Republike.

MOSTAR - Čelnici hrvatskih i bošnjačkih stranaka u županiji Središnjoj Bosni postigli su u subotu navečer u Travniku suglasnost oko nacionalne raspodjele ministarskih pozicija u vladi te županije, nakon što su predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović i SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija ovoga tjedna usuglasili okvirni sporazum o zajedničkoj uspostavi vlasti u dvjema županijama, više od godinu dana od održanih izbora u toj zemlji. Kako je izvijestila Federalna televizija (FTV), za samo dva i pol sata pregovora predstavnici HDZ-a BiH i HDZ-a 1990., SDP-a i SDA iz Srednjobosanske županije usuglasili su način raspodjele pozicija u izvršnoj vlasti. Četiri ministra imenovat će dva HDZ-a, trojica su dužnosnici SDP-a, a SDA će imenovati premijera i jednog ministra. Po dogovoru Čović-Lagumdžija, vodeće mjesto u skupštini tamošnje županije pripast će Hrvatu. Čelnici županijskih stranačkih organizacija, po navodima FTV-a, nisu još dogovorili raspored ministarstava obrazovanja i financija. Pregovarači dva HDZ-a izrazili su zadovoljstvo nakon sastanka, dok su pak predstavnici bošnjačkih stranaka iskazali djelomično nezadovoljstvo. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je ovoga tjedna sa čelnikom SDP-a BiH Zlatkom Lagumdžijom dogovorio da se najdalje do kraja sljedećeg tjedna istodobno uspostavi vlast u Srednjobosanskoj i Hercegovačko-neretvanskoj županiji, što bi po njemu bila pretpostavka i za lakši ustroj novoga vijeća ministara koje nije uspostavljeno više od godinu dana od održanih općih izbora u toj zemlji.

BUKUREŠT - Parlamentarna skupština NATO-a pozvala je u subotu na godišnjoj skupštini u Bukureštu saveznike da ne smanjuju proračun za obranu kako ne bi doveli u pitanje sigurnost. U rezoluciji o kojoj bi se trebalo glasovati u ponedjeljak, parlamentarci traže od zemalja članica da se suzdrže od proračunskih rezova koji bi mogli naškoditi nacionalnoj i međunarodnoj sigurnosti. "Operacija koja je u tijeku u Libiji najbolji je primjer aktualnog odnosa između obveza vezanih uz sigurnost i proračunskih realnosti", smatraju oni. Rezolucija također upozorava Europu da bi mogla izgubiti na važnosti ako ne počne ulagati više sredstva u obranu. Po brojkama koje je predstavio direktor NATO-a za planiranje snaga Frank Boland, 18 od 28 zemalja članica smanjilo je budžet za obranu od 2008. a samo tri poštuju cilj da u obranu ulažu najmanje 2 posto BDP-a. Dok je udio SAD-a u budžetu NATO-a prešao sa 61 posto koliko je iznosio prije deset godina na 77 posto koliko iznosi danas "suočeni smo s ozbiljnim stanjem u smislu podjela zadaća", kazao je Boland. U ponedjeljak bi o tom pitanju u Bukureštu trebao govoriti i glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen.

CARDIFF - Tisuće obožavatelja Michaela Jacksona okupili su se na cardiffskom stadionu u subotu na kontroverznom koncertu kojem su nazočili troje djece pokojnog pjevača i neki, ali ne svi članovi obitelji. Koncert "Michael zauvijek" u Cardiffu se održao unatoč nizu teškoća, među kojima su nesuglasice u obitelji Jackson, ljutiti obožavatelji i otkazivanje glavnih zvijezda događaja. Chris Hunt, koji je na čelu agencije koja je organizirala koncert za do 50.000 obožavatelja, događaj je najavio kao "golem i spektakularan". No, zbog teškoća u organizaciji i promociji u danima prije koncerta neprodanih je ostalo još 10.000 ulaznica. Na koncertu su sudjelovala Jacksonova braća Marlon, Tito i Jackie i, prvi put u gotovo 20 godina, njegova sestra La Toya. Braća Jermaine i Randy su, međutim, kritizirala koncert jer se podudara sa suđenjem u Los Angelesu Michaelovom liječniku za ubojstvo iz nehaja. Janet Jackson je odbila sudjelovati navodeći isti razlog. Nastup pjevačice Beyonce, koja je sudjelovala putem videa, najavila su Michaelova djeca Prince Michael, Paris and Blanket. Izvođačima su se pridružili i Christina Aguilera, Cee-Lo Green, Smokey Robinson, Leona Lewis and JLS.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙