FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 18. rujna 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

KAIRO - Prvi parlamentarni izbori u Egiptu od rušenja predsjednika Hosnija Mubaraka održat će se 21. studenoga, objavili su televizija Al Arabija i list Al-Ahram. Al-Ahram je prenio riječi predsjednika egipatskog izbornog povjerenstva Abdela Moeza Ibrahima koji kaže kako će se za donji dom parlamenta, Narodnu skupštinu, glasovati u tri faze od 21. studenoga 2011. do 3. siječnja 2012. Za gornji dom, Vijeće šure glasovat će se od 22. siječnja do 4. ožujka 2012. Izborno povjerenstvo još nije komentiralo te datume, a jedan izvor blizak vojsci rekao je kako će datumi biti određeni idućih dana. No državna novinska agencija MENA prenijela je riječi jednoga izvora iz izbornog povjerenstva koji kaže da je povjerenstvo vojsci preporučilo siječanj i studeni kao početne datume izbora. Vojno je vijeće pod pritiskom javnosti da odredi datum izbora koje je obećalo kad je u veljači Mubarak bio prisiljen odstupiti nakon trideset godina vladavine. Mnogi Egipćani strahuju da vojno vijeće odugovlači pripremu za prijelaz u demokraciju, a neki čak i da vijeće nije sklono predaji vlasti civilima.

MIRANSHAH - Američka bespilotna letjelica u nedjelju se srušila u sjeverozapadnom dijelu Pakistana u kojemu žive pakistanska plemena, izvijestili su pakistanski sigurnosni izvori. Zrakoplov se srušio u području Južnog Vaziristana, koje Washington smatra glavnim uporištem Al-Kaide u svijetu, kao i uporištem više grupa afganistanskih talibana, kazali su za France presse pakistanski dužnosnici. "Američka bespilotna letjelica srušila se u području Zangare u Južnom Vaziristanu, a uzrok su vjerojatno bili tehnički problemi", kazao je dužnosnik. Zangara je smještena 80 km sjeverno od glavnoga grada regije Wane. Informaciju o rušenju zrakoplova potvrdile su dvije pakistanske tajne službe.

BERLIN - Njemački gigant Siemens definitivno okreće novu stranicu kada je o nuklearnoj energiji riječ i više neće sudjelovati u razvoju nuklearne tehnologije, već će se ograničiti na isporuku konvencionalne opreme poput turbina, rekao je za nedjeljno izdanje časopisa Der Spiegel direktor Siemensa Peter Loescher. "Više nećemo sudjelovati u cjelokupnom razvoju nuklearne tehnologije, izgradnji nuklearnih centrala niti u njihovu financiranju. To je poglavlje za nas završeno", izjavio je Loescher. "Od sada ćemo nastaviti s isporukom konvencionalne opreme poput turbina, što znači da ćemo se ograničiti na tehnologije koje nisu namijenjene samo nuklearkama, već i termoelektranama na plin ili na ugljen", objasnio je. Njemačka je vlada još u ožujku donijela odluku o hitnom prekidu rada najstarijih nuklearnih reaktora u zemlji, a do 2022. namjerava se u potpunosti odreći nuklearne energije.

ŽENEVA - Stanovnici Liechtensteina u nedjelju su odbili legalizirati pobačaj, na referendumu organiziranom na javnu inicijativu u toj većinski katoličkoj državi s 18.800 popisanih birača Prema rezultatima objavljenim u nedjelju, s 52,3 posto glasova protiv i 47,7 posto glasova za, glasači su odbili inicijativu pokrenutu pod nazivom "Bolje je pomoći nego kazniti". Ovo je drugi referendum organiziran na javnu inicijativu u toj zemlji gdje se u lipnju stanovništvo izjasnilo za sklapanje civilnih brakova među pripadnicima istospolnih zajednica. Pobačaj se u Liechtenstenu kažnjava s godinom dana zatvora, čak i ako ga žena obavi u nekoj od susjednih zemalja.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙