FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 24. rujna 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

CAPE CANAVERAL

NASA-in satelit mase od šest tona raspao se pri padu kroz Zemljinu atmosferu rano ujutro u subotu, a njegovi ostaci najvjerojatnije su pali na kanadski teritorij, objavila je američka svemirska agencija, prenose agencije. Prema izvješćima na Twitteru, više krhotina palo je nedaleko od Okotoksa, gradića južno od Calgaryja u zapadnoj Kanadi, a riječ je najvjerojatnije o ostacima satelita UARS (Upper Atmosphere Research Satellite) koji je pao na Zemlju nakon dvadeset godina u orbiti, prenosi Reuters. Znanstvenici nisu mogli odrediti točno vrijeme i lokaciju UARS-ova pada zbog nepredvidljive putanje satelita pri ulasku u gornje slojeve atmosfere. Duljine 10,6 i širine 4,5 metra, UARS je jedan od najvećih svemirskih objekata koji je nekontrolirano pao na Zemlju, premda je znatno manji od 75-tonskog NASA-ina Skylaba koji se srušio u zapadnoj Australiji 1979. Stručnjaci napominju da predmeti veličine ovih s UARS-a na Zemlju padaju otprilike jednom na godinu. UARS je u orbitu postavio space shuttle Discovery 1991. zbog proučavanja gornjih slojeva atmosfere, a svoju je misiju završio 2005. kad je potrošio gorivo. Nakon toga je polako gubio visinu, privučen Zemljinom gravitacijskom silom.

SANA

Jemenska vojska je u noći na subotu izvela silovit napad na Trg promjena u Sani, središte prosvjeda, ubivši najmanje pet prosvjednika, doznaje se od očevidaca i medicinskog izvora. Snage predsjednika Alija Abdulaha Saleha su nešto poslije ponoći povele napad s različitim vrstama oružja i granatama na Trg promjena, gdje su od konca siječnja utaboreni prosvjednici što traže odlazak predsjednika države, rekli su svjedoci. Prosvjednici su bili i na meti vatre snajperista postavljenih u zgradama oko trga, dodaju. "Ubijeno je najmanje pet prosvjednika", rekao je medicinski izvor u poljskoj bolnici na Trgu promjena. Ovime se broj žrtava ubijenih u petak popeo na 25, a broj stradalih u valu prosvjeda koji je u nedjelju počeo u prijestolnici, na 120.

BOGOTA

Sedam osoba je izgubilo život u srijedu u eksploziji metana u ugljenokopu na sjeveroistoku Kolumbije, priopćio je u petak Institut za geologiju i rudnike objavljujući nove informacije o nesreći. U prvom izvješću o nesreći govorilo se o trojici poginulih. Nakon dvodnevne potrage u zatrpanom oknu rudnika blizu grada Soche, u okrugu Boyaci, oko 260 km sjeveroistočno od Bogote, spasilačke ekipe su izvukle beživotna tijela preostale četvorice rudara koji su bili zatrpani pod zemljom, ističe institut u priopćenju. Institut navodi da je nesreću najvjerojatnije uzrokovalo gomilanje metana.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙