FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 3. listopada 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Premijerka Jadranka Kosor najavila je danas da će se idućeg tjedna, 10. i 11. listopada, u zagrebačkom hotelu Westin održati međunarodni investicijski forum "Invest In Croatia" koji bi trebao biti najvećim događajem te vrste u Hrvatskoj. Cilj je foruma jačanje investicijskog potencijala i klime u Hrvatskoj, čime se želi ostvariti jedan od glavnih Vladinih projekata - uklanjanje prepreka za investiranje, rekla je Kosor na konferenciji za novinare. Forum organiziraju Vlada, Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska udruga poslodavaca uz potporu Međunarodne investicijske banke, te uz medijsko pokroviteljstvo Financial Timesa i Bloomberga. Kosor je ocijenila kako je Vlada i dosad puno učinila na poticanju ulaganja, ustvrdivši da se trenutno u različitim fazama realiziraju investicije u vrijednosti 20 milijardi kuna, kao i da su riješeni neki problemi koji se nisu rješavali godinama, poput dolaska švedskog trgovačkog lanca Ikee u Hrvatsku. Potpredsjednik Vlade za investicije Domagoj Ivan Milošević najavio je da će na konferenciji biti organizirane panel rasprave o ubrzavanju gospodarskog rasta kroz ulaganja, ulaganjima dijaspore u Hrvatsku, kao i četiri panela koja pokazuju gdje Vlada očekuje greenfield ulaganja - u energetiku, infrastrukturu, turizam i visoku tehnologiju.

ZAGREB - Quaestus Invest u današnjem priopćenju ocjenjuje da je rješenje Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) o oduzimanju dozvole za rad Quaestus Investu na godinu dana neopravdano i motivirano osobnim obračunom Hanfe s članovima uprave Quaestus Investa, te najavljuje sudske tužbe protiv Hanfe. "Rješenje Hanfe je po svom sadržaju obrazloženja najobičniji pamflet, u suprotnosti sa činjenicama i stvarnim stanjem fonda, nezakonito, nepravedno, tendenciozno i zlonamjerno", navodi se u priopćenju koje potpisuju članovi Uprave Quaestus Investa Borislav Škegro i Tomislav Matić. Hanfa je 29. rujna Quaestus Investu oduzela odobrenje za rad na razdoblje od jedne godine. Škegro i Matić smatraju kako je rješenje Hanfe "motivirano isključivo pokušajem osobnog obračuna i progona članova uprave Quaestus Investa, posebno jednog" te navode da je "s unaprijed postavljenim ciljem oduzimanja licence, pripremano već dulje vrijeme, te oportunistički tempirano obzirom na lako predvidive skorašnje zastoje u punom djelovanju Hrvatskog sabora, Vlade i same Uprave Hanfe". Članovi uprave Quaestus Investa najavljuju niz pravnih koraka koje pripremaju, među kojima tužbu Upravnom sudu protiv rješenja Hanfe te tužbe za naknadu štete dioničarima fonda, za naknadu štete zbog narušavanja poslovnog ugleda Quaestusa i njegovih članova Uprave. Naglašavaju da je poslovanje fonda bilo u skladu sa zakonom i da je njegova imovina fonda uložena u vrlo kvalitetne projekte.

ZAGREB - Sve vrste naftnih derivata od ponoći će se u Hrvatskoj prodavati po nižim cijenama, pri čemu će motorni benzini pojeftiniti između 21 i 24 lipe po litri, a cijene dizelskih goriva bit će manje pet ili šest lipa po litri, pokazuju podaci Ministarstva gospodarstva koje je poslijepodne objavilo najviše razine maloprodajnih cijena naftnih derivata u razdoblju od 4. do 17. listopada. Ministarstvo je najvišu maloprodajnu cijenu najprodavanijeg motornog benzina, eurosupera BS 95 utvrdilo na 9,72 kune, što je 21 lipu manje od dosadašnjih 9,93 kune. S padom od 23 lipe po litri, najviša maloprodajna cijena eurosupera BS 98 od ponoći će biti 10,01 kunu (do sada 10,24 kune), a najviša cijena eurosupera BS 100 može biti 10,21 kunu, što je 24 lipe manje od dosadašnjih 10,45 kuna. Primijene li naftne kompanije najviše cijene koje utvrdi Ministarstvo, a u pravilu to čine, za pet lipa po litri, pojeftinit će eurodizel BS i nova mu je cijena 9,25 kuna (do sada 9,30 kuna), a nova je cijena običnog dizela 8,87 kuna (do sada 8,92 kune). Plavi diezel pojeftinit će za šest lipa, na 5,66 kuna po litri (do sada 5,72 kune), a za isti iznos smanjit će se i cijena plinskog (loživa) ulja s oznakom euro, na najviših 6,65 kuna (do sada 6,71 kuna), te običnog loživog ulja na 6,44 kune (do sada 6,50 kuna).

ZAGREB - Strani turisti, koji su ovoljetni odmor proveli u Hrvatskoj, dnevno su trošili između 16 i 50 eura, uključujući smještaj, pokazuje istraživanje kartičarske kuće Visa provedeno u kolovozu u Dubrovniku, Splitu, Zadru i Zagrebu na uzorku od 500 ispitanika stranih turista. Najveći broj ispitanika, 34 posto, naznačio je da su dnevno u Hrvatskoj trošili 31 do 50 eura, dok ih je 33,5 posto dnevno trošilo 16 do 30 eura. Najmanji broj, njih 4,5 posto, izjasnio se da su trošili više od 100 eura. Na pitanje zašto su odabrali Hrvatsku za odmor, više od polovice ispitanika kazalo je kako je to bilo na preporuku prijatelja i obitelji, a za 22,5 posto internet je bio glavni izvor informacija. Kao najvažnije razloge za posjet Hrvatskoj turisti su većinom navodili prekrasan krajolik i ugodne ljude, a 50 posto ih je istaknulo kako u Hrvatskoj provode najmanje tjedan dana tijekom godišnjeg odmora. Vezano za zadovoljstvo posjetom Hrvatskoj strani su turisti pohvalili prirodne ljepote i pristupačne domaćine, a kritični su bili prema prometnoj infrastrukturi, skupom taksiju i slabijem noćnom životu. Ipak, njih 46 posto kazalo je kako opet namjeravaju posjetiti Hrvatsku.

ZAGREB - Malološinjska hotelska grupacija Lošinj Hotels&Villas, koja je brend tvrtke Jadranka hoteli, krajem ovog tjedna kreće s pripremnim radovima na obnovi i dokategorizaciji hotela Punta u što ulaže više od 12 milijuna eura, izvijestili su danas iz te grupacije. Najavljuju da bi novoobnovljeni hotel prve goste trebao primiti u lipnju iduće godine. Od ukupno 12 milijuna eura vrijedne investicije u hotel Punta tri milijuna eura malološinjska grupacija ulaže iz vlastitih sredstava, a devet milijuna eura iz kredita. Obnovom će se hotel Punta podići na kategoriju četiri zvjezdice, a dobit će i novo ime - Club Hotel Punta. Tim ulaganjem za Lošinj Hotels&Villas (LH&V) zapravo kreće treći investicijski ciklus, a nakon provedena prva dva u koja je od 2007. do sada u sklopu ugovora o suradnji Jadranka hotela d.o.o. i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) investirano više od 35 milijuna eura u obnovu i povećanje kvalitete turističkih objekata iz te grupacije. Ukupna vrijednost investicija u sklopu tog Ugovora s EBRD-om, koji je i u suvlasništvu Jadranka hotela, je više od 80 milijuna eura, a iz LH&V najavljuju da nakon obnove hotela Punta slijedi četvrti investicijski ciklus u obnovu tri hotela u uvali Čikat.

ZAGREB - Hrvatski kuhar Josip Carević među tisuću kuhara iz svijeta osvojio je dvije brončane medalje na najvećem međunarodnom natjecanju kuhara i slastičara u Rusiji "International Kremlin Culinary Cup" održanom u sklopu XII. međunarodnog sajma ugostiteljstva "PIR. Hospitality Industry" u Moskvi, izvijestili su danas iz splitskog sjedišta Saveza kuhara mediteranskih i europskih regija. Sajam i natjecanje kuhara u Moskvi je održano od 27. do 30. rujna, a na sajmu se predstavilo 850 tvrtki iz 25 zemalja svijeta, dok se na kuharskom natjecanju našlo više od tisuću kuhara iz 40 zemalja. Carević, član Saveza kuhara mediteranskih i europskih regija, na tom je natjecanju bio jedini hrvatski predstavnik, a žiri sastavljen od predstavnika Svjetskog udruženja kuhara-WASC te ruskih kuhara i ugostitelja nagradio je njegova jela od ribe i mesa za koja je koristio domaće, hrvatske namirnice (maslinovo ulje, ribu, meso i začine), ističu iz Saveza.

ZAGREB - Redovan promet Zagrebačke burze danas je iznosio 9,65 milijuna kuna, a vrijednost dioničkih indeksa pala je za više od dva posto. Vrijednost Crobexa pala je za 2,03 posto, na 1.816,76 bodova, dok je Crobex10 u minusu od 2,18 posto i trgovanje je završio na 1.002,60 bodova. Među milijunaše danas se uvrstila jedino dionica HT-a s prometom od gotovo tri milijuna kuna. Cijena dionice HT-a je pala za 0,81 posto, na 246 kuna. Nakon HT-a, najveći su promet danas imale redovne dionice Adris grupe kojih je protrgovano za 510 tisuća kuna, a cijena im je pala za 1,46 posto, na 231,58 kuna. Dionice Ericsson Nikole Tesle imale su promet od 476,4 tisuće kuna, zadnja im je cijena 1.022,08 kuna, što je u odnosu na kraj prošlog tjedna pad za 2,66 posto. Cijena je pala i dionici Dalekovoda i to za 4,62 posto, na 160,24 kune, s prometom od 472,3 tisuće kuna. I ostale trgovanije dionice uglavnom bilježe pad cijene, primjerice dionice Atlantske plovidbe pad za 2,06 posto, Belja za 4,17 posto, Atlantic grupe za 5,08 posto, dok je među rijetkim dionicama s rastom cijene dionica Vira koja bilježi blagi rast za 0,04 posto.

ZAGREB - Ni gotovo 100 postotni rast današnje ponude na Tržištu novca nije iznosom dosegao ukupno prijavljenu potražnju, koja je, unatoč lagnom smanjenju i dalje višestruko veća. Tako je ukupno prijavljena potražnja danas iznosila 219 mlijuna kuna ili za oko 12,5 posto manje no u petak. Istodobno se na strani ponude našlo 139 milijuna kuna ili gotovo 96,5 posto više nego krajem proteklog rjedna. Najviše je danas, 48 milijuna kuna, plasirano putem prekonoćnih pozajmica, dok je kamatna stopa snižena s 1,15 na 1,01 posto. Također je plasirano i 10 milijuna kuna ročnih pozajmica na rok od 2 tjedna dana, uz kamatnu stopu od 2,5 posto. Plasirano je i 6 milijuna kuna pozajmica na rok od 3 mjeseca, uz kamatu od 3,7 posto i 5 milijuna kuna na rok od tjedan dana po cijeni od 1,4 posto. Ukupan promet na Tržištu novca dosegao je 69 milijuna kuna, dok je 70 milijuna kuna ponude ostalo neiskorišteno zbog neusuglašenih uvijeta kreditiranja te iskorištenih kreditnih limita sudionika. Prosječna kamatna stopa porasla je s 1,44 na 1,49 posto.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙