FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 5. listopada 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

BERLIN/PARIZ

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle u srijedu je rekao kako smatra da je žalosno što zbog ruskog i kineskog veta nije usvojena rezolucija UN-ova Vijeća sigurnosti kojom se osuđuje sirijski režim, a istog je mišljenja i francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe, prenosi France presse. "Francuska je, zajedno sa svojim partnerima, učinila sve da bi Vijeću sigurnosti predložila dokument koji bi odgovarao svima. No neki su odlučili uložiti veto. Ovo je nesretan dan za sirijski narod, ali i za Vijeće sigurnosti", stoji u Juppeovu priopćenju. "Vijeće sigurnost ne može ne reagirati na sirijsku tragediju. Mora ustati protiv diktatora koji masakrira vlastiti narod i pokušava ugušiti legitimne želje Sirijaca za demokracijom", stoji u priopćenju šefa francuske diplomacije. "Činjenica da rezolucija o Siriji nije usvojena, žaljenja je vrijedna", rekao je šef njemačke diplomacije Westerwelle, dodavši kako će Njemačka nastaviti s naporima da se "izvrši pritisak na sirijski režim", osobito u sklopu EU-a.

STOCKHOLM

Nobelova nagrada za kemiju 2011. dodijeljena je Izraelcu Danielu Shechtmanu za njegovo otkriće kvazikristala, objavio je u srijedu Nobelov odbor za dodjelu nagrada. "Nobelova nagrada za kemiju 2011. temeljito je promijenila shvaćanje kemičara o čvrstim tijelima", pojasnio je Odbor. Shechtman je 8. travnja 1982. godine otkrio kristal u kojem su "atomi bili spojeni u uzorak koji se nije mogao ponoviti". Do tada su znanstvenici mislili da se atomski obrasci unutar kristala moraju ponavljati. To otkriće, slikovito je objasnio Odbor, kvazikristale je predočilo kao "očaravajuće arapske mozaike reproducirane na razini atoma koji se nikada ne ponavljaju". Shechtman je rođen 1941. u Tel Avivu. On je profesor emeritus na izraelskom Institutu za tehnologiju u Haifi.

KABUL

Snage pod vodstvom NATO-a u Afganistanu u srijedu su objavile da je u zračnom udaru u istočnoj pokrajini Kostu uz pakistansku granicu ubijen zapovjednik mreže Hakani koja surađuje s al Kaidom, te još dvojica njegovih suradnika. Dilavar, poznat samo pod tim jednim imenom, bio je "prvi podređeni" Hadži Maliju Kani kojega je NATO zarobio prošli tjedan kao vodećeg zapovjednika Hakanija za Afganistan. Dilavarova smrt "još je jedan velik gubitak te pobunjeničke skupine", objavile su snage ISAF-a u priopćenju kojim se opisuje da je njegova funkcija bila koordiniranje napada na afganistanske snage i organiziranje isporuka oružja. NATO je još priopćio i da je Dilavar pomagao stranim gerilcima da uđu u Afganistan te održavao veze s al Kaidom i Islamističkim pokretom Uzbekistana.

MOGADIŠU

Islamistički pobunjenici iz skupine Shebaab zaprijetili su da će počiniti "brojne" druge napade u Somaliji, nakon samoubilačkog napada kamionom-bombom u kojem je smrtno stradalo više od 70 osoba u utorak u Mogadišuu. "Obećavamo da će ti napadi protiv neprijatelja postati rutina, postat će brojniji a njihov će broj rasti iz dana u dan", izjavio je glasnogovornik islamista Ali Mohamud Rage, u izjavi emitiranoj u srijedu na radiju skupine Shebaab. Napad od utorka, najsmrtonosniji zadnjih godina u Somaliji, "zadao je udarac plaćenicima koji služe interesima nevjernika, koji misle da su zauzeli Mogadišu", nastavio je glasnogovornik. Shebaab se povukao krajem kolovoza iz Mogadišua, suočen s ofenzivom provladinih postrojbi uz podršku snaga Afričke unije, koje islamisti predstavljaju redovito kao "plaćeničke".

SARAJEVO

Svjetska banka (WB) odlučila je do 2015. godine financirati niz novih projekata u Bosni i Hercegovini čija bi ukupna vrijednost mogla dosegnuti iznos od oko 450 milijuna dolara, objavio je u srijedu ured WB u Sarajevu. Kako se dodaje, Izvršni odbor WB u utorak je odobrio novu strategiju partnerstva s BiH za naredne četiri godine. Sastavni dio strategije je odluka o potpori reformskim procesima u BiH na području poboljšanja konkurentnosti njezina gospodarstva, jačanja socijalne zaštite i uključivanja u nju najugroženijih kategorija stanovništva te održivog korištenja prirodnih resursa. Kroz ove će projekte u narednim godinama BiH tako biti dostupno 148 milijuna američkih dolara kroz beskamatna sredstava za investicijske projekte kroz fondove Međunarodne razvojne asocijacije (IDA). Međunarodna financijska korporacija (IFC), koja djeluje u sastavu WB, uz to kani povećati fondove za financiranja privatnog sektora do razine 80 do 100 milijuna dolara.

BEOGRAD

Bivši koordinator Pakta za stabilnost jugoistočne Europe Erhard Busek ocijenio je za beogradski dnevnik ''Večernje novosti'' od srijede kako bi, nakon što prođe aktualna kriza na sjeveru Kosova, predstavnici Kosova, Srbije i međunarodne zajednice trebali razmotriti moguća rješenja za rješenje kosovskog problema, navevši kao jedno od mogućih rješenja podjelu Kosova. Busek je izrazio uvjerenost da se, unatoč tome što je, po njegovu mišljenju, u Europskoj uniji (EU) većina članica pri stajalištu da je gotovo s promjenama granica na Balkanu, protokom vremena i trajanjem krize to može promijeniti tako da unutar EU prevlada stajalište o podjeli kao rješenju.

SARAJEVO

Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu pozvao je čelnike Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koji se nalaze u posjetu Turskoj, da ne dopuste intrumentaliziranje vjere u političke svrhe ističući kako bi im zadaća morala biti promicanje suživota i tolerancije te kulture dijaloga na Balkanu. "Mi u Turskoj cijenimo rad i djelovanje uleme (muslimanskog svećenstva) na Balkanu, posebice u Bosni i Hercegovini, jer znamo da ste vi bili i ostali sa svojim narodom u najtežim iskušenjima vaše i naše zajedničke povijesti. Mi ćemo vas u tome uvijek podržavati, ali i ukazivati na činjenicu da je vaša misija trajna i zato je treba poštedjeti od (zlo)uporabe za dnevnu politiku", izjavio je ministar Davutoglu tijekom susreta s brojnim izaslanstvom Rijaseta (poglavarstva) IZ BiH, koje boravi u višednevnom posjetu Turskoj. Uz muftije iz BiH predvođene reisom Mustafom Cerićem, u Tursku su otputovali i zamjenik zagrebačkog muftije Aziz Hasanović te ljubljanski muftija Nedžad Grabus i zamjenik sandžačkog muftije Nedžad Plojović.

ZAGREB

Francuski ministar zadužen za europske poslove Jean Leonetti posjetit će u četvrtak Hrvatsku gdje bi se trebao sastati s najvišim hrvatskim dužnosnicima te otvoriti regionalni seminar o trgovanju ljudima, priopćeno je iz francuskog veleposlanstva u Zagrebu. Ministra Leonettija u četvrtak će primiti predsjednik Ivo Josipović a trebao bi se sastati i s potpredsjednikom vlade i ministrom vanjskih poslova Gordanom Jandrokovićem te državnim tajnikom za europske poslove Andrejom Plenkovićem. U Leonettijevoj pratnji bit će predsjednik Odbora za europske poslove u francuskoj Nacionalnoj skupštini Pierre Lequiller. "Ovaj posjet bit će prigoda da se još jednom potvrdi potpora Francuske Hrvatskoj u pridruživanju EU-u i da se razgovara o regionalnim pitanjima kao i jačanju bilateralne suradnje", kaže se u najavi francuskog veleposlanstva.

JOHANNESBURG

Južnoafrička Republika (JAR) bila je spremna odobriti vizu Dalaj lami, ali je tibetanski duhovni vođa odgodio svoj posjet koji je bio zakazan za subotu, objasnio je u srijedu južnoafrički potpredsjednik čije riječi prenosi dnevni list The Star. Upitan bi li Dalaj lama bio dobio vizu da nije odgodio svoj posjet, potpredsjednik Kgalema Motlanthe je odgovorio: "Naravno. Već je bio ovdje. Ne vidim čemu sva ova gungula". U utorak je izaslanstvo Dalaj lame objavilo da se tibetanski duhovni vođa zahvalio na pozivu za posjet Desmonda Tutua, južnoafričkog dobitnika Nobelove nagrade za mir, jer nije na vrijeme dobio vizu. To je izazvalo bijes počasnog nadbiskupa Tutua i aktivista za zaštitu ljudskih prava koji optužuju Pretoriju da je popustila pod pritiscima Kine. "JAR je suverena država. Donosimo odluke sukladno našim interesima. Nitko nas nije zastrašio, nismo pod pritiscima i nitko na nas ne utječe", kazao je ministar vanjskih poslova Clayson Moneyla. Tutu je optužio južnoafričku vladu da je "gora od vlade iz razdoblja apartheida".

WASHINGTON

Trećina američkih vojnih veterana, koji su služili u oružanim snagama od terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001., misle da ratovi u Iraku i Afganistanu nisu bili vrijedni borbe, pokazalo je ispitivanje javnog mišljenja objavljeno u srijedu. Anketa koju je proveo Pew Research Center otkrila je da ti veterani imaju pozitivnije mišljenje o ta dva rata od mišljenja američke javnosti, ali da i dalje imaju duboke sumnje glede sukoba. Tridesetitri posto veterana koji su sudjelovali u anketi izjavilo je da nijedan od dva rata nije bio vrijedan toga uzevši u obzir troškove i koristi za SAD. U usporedbi s tim, 45 posto sudionika u anketi koji nisu vojni veterani reklo je da nijedan rat nije bio vrijedan truda. Više od 4.400 američkih vojnika ubijeno je u Iraku, a gotovo 1.700 u Afganistanu.

JERUZALEM

Izrael je otpustio zamjenika veleposlanika u Washingtonu zbog navodnog curenja podataka medijima 2009. u vezi s tajnim razgovorima u kojima su sudjelovale Sjedinjene Države, objavili su u srijedu diplomatski izvori. Po priopćenju, Dan Arbell, bivši zamjenik direktora poslova za Sjevernu Ameriku u izraelskom ministarstvu vanjskih poslova, smijenjen je pošto su sigurnosne službe provjerile i od optužba oslobodile jednog drugog visokog diplomata. Izraelski savez sa SAD-om osnažen je zajedničkim strahom od iranskog nuklearnog programa, ali pojavile su se napukline jer se premijer Benjamin Netanyahu i predsjednik Barack Obama ne slažu o pitanju izraelsko-palestinskog mirovnog programa.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙