FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30

Autor: sdje
ZAGREB, 22. rujna 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9.30:

PEKING

Kinesko ministarstvo obrane u četvrtak je izrazilo "duboko nezadovoljstvo" nakon što je Washington odobrio modernizaciju tajvanskih lovaca F-16. "Kineska vojska izražava duboko nezadovoljstvo i strogo osuđuje to teško uplitanje u unutrašnje poslove Kine koje potkapa državni suverenitet i sigurnost", stoji u priopćenju na internet stranici ministarstva. Kina, koja smatra Tajvan dijelom svog teritorija, već je pozvala Sjedinjene Države da otkažu ugovor u vrijednosti do 5,85 milijardi dolara i naglašava da će dovesti u pitanje nedavna poboljšanja vojnih odnosa između dviju sila, što će naštetiti stabilnosti Tajvanskog tjesnaca. "Pogrešna odluka Sjedinjenih Država da Tajvanu prodaju oružje imati će neizbježni utjecaj na kinesko-američke vojne odnose", nastavlja se u priopćenju. Ured za tajvanske poslove je ocijenio da "zeleno svjetlo Washingtona prijeti miru i stabilnosti s obje strane tjesnaca između Kine i Tajvana".

MOSKVA

U dvostrukom bombaškom atentatu u noći između srijede i četvrtka poginule su tri osobe, a 60 je ranjeno blizu ministarstva unutrašnjih poslova Dagestana u Mahačkali, priopćila je u četvrtak policija.Prva bomba je eksplodirala nakon ponoći po mjesnom vremenu, rekao je jedan policajac telefonom iz Moskve. Druga, jača bomba je bila postavljena u automobil oko 500 metara od sjedišta dagestanskog ministarstva unutrašnjih poslova pri čemu su tri osobe poginule a 60 je ranjeno.

Dvije eksplozije su odjeknule u razmaku od petnaestak minuta. U nemirnom Dagestanu česte su pucnjave i eksplozije. Mjesne vlasti drže da iza njih stoje kriminalističke skupine i čečenski islamisti.

TOKIO

Tajfun Roke, u čijem je naletu u srijedu poginulo i nestalo 15 ljudi, paralizirao je u četvrtak željeznički promet u sjeveroistočnom dijelu Japana. Tajfun je u srijedu zadesio Tokio, a u nuklearnoj centrali Fukushima Daichi nije izazvao veće probleme. Tajfun je prešao preko otoka Hinshu uz jake kiše i vjetrove koji su puhali jače od 200 km na sat, nakon čega su uslijedile poplave i prometni kolaps. Tajfun je stigao s Tihog oceana, zahvatio središnji Japan i popeo su na sjeveroistok zemlje, zadesivši Nagoyu, Tokio i područje Tohoku koje je 11. ožujka pogodio potres i tsunami. U Tohoku je policija u četvrtak naša tijelo jedne žene stradale u odronu zemlje, a dvoje zaposlenika kanalizacije vode se kao nestali. Policija ima podatke o 10 poginulih i 5 nestalih osoba, a stotine su ranjene, prema podacima državne televizije NHK i agencije Jiji. Tajfun se nalazio oko 250 km sjeveroistočno od istočnog dijela otoka Hokkaido oko 6 sati ujutro po srednjoeuropskom vremenu i trebao bi se udaljiti od Japana i krajem dana oslabiti na razinu tropske oluje.

JACKSON - Usprkos brojnim pritiscima da se izvršenje smrtne kazne ponovo odgodi u zatvoru u Jacksonu u saveznoj državi Georgiji smrtonosnom injekcijom je pogubljen Troy Davis (42), koji je postao simbol borbe protiv smrtne kazne. Davis je osuđen na smrt zbog ubojstva policajca Marka MacPhaila 1989. Međutim, oružje, kao ni fizički dokazi protiv Davisa nikada nisu pronađeni. Žalba njegovih odvjetnika nije prihvaćena premda je sedmero od devet svjedoka koji su Davisa teretili za ubojstvo povuklo dio ili cijelo svjedočanstvo. Nisu pomogli ni iskazi svjedoka koji su tvrdili da je druga osoba priznala ubojstvo. Davis je smrtnu kaznu čekao 20 godina, a pogubljenje smrtonosnom injekcijom već je bilo zakazano tri puta tijekom 2007. i 2008, no sva tri puta je odgođeno. Njegov zahtjev za pomilovanje podržali su nekadašnji američki predsjednik SAD Jimmy Carter, papa Benedikt XVI, Vijeće Europe, Amnesty International, a peticijom je prikupljeno više od 650.000 potpisa s ciljem da se ukine smrtna kazna. Međutim, Odbor za pomilovanja je odbacio molbu za ukidanje smrtne kazne. Davisov odvjetnik je u posljednji trenutak pokušao ishoditi odgodu pred Vrhovnim sudom, no najviši sud u SAD odbio je zaustaviti izvršenje kazne.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙