FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 19. rujna 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati:

TRIPOLI - Snage libijskog Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC) u kaosu su se u nedjelju povukle iz područja oko Bani Valida i Sirta, dvaju posljednjih uporišta pristaša Moamera Gadafija, koje neuspješno pokušavaju zauzeti već danima. Otkako su prošli mjesec zauzeli Tripoli, ustanici su nekoliko puta pokušali prodrijeti u Bani Valid i Sirt, ali su se uvijek u neredu povlačili. Nedjeljni pokušaji kod Bani Valida bili su po borce NTC-a najgori dosad i počeli su među njima izazivati nesuglasice. "Napadi su trebali početi topništvom, ali je umjesto toga pješaštvo krenulo prvo. Imamo totalni manjak organizacije. Pješaštvo se razbježalo na sve strane jer su ih Gadafijeve snage zasule raketama i granatama", rekao je Reutersu jedan od zapovjednika na terenu oko Bani Valida, 150 kilometara južno od Tripolija. Među ustanicima se počela pojavljivati sumnja da u njihovim redovima ima izdajnika koji dojavljuju informacije Gadafijevim lojalistima. Ustanici su u nedjelju napadali i Sirt, Gadafijev rodni grad, 500 kilometara istočno od Tripolija, ali također bez ikakva uspjeha. U borbama oko Sirta nedjelja je ipak bila nešto manje intenzivna nego prethodni dan. U međuvremenu se niti političari NTC-a, niti nakon mukotrpnih pregovora, nisu uspjeli dogovoriti oko sastava libijske prijelazne vlade, pa je objavljivanje njezina sastava, najavljeno za nedjelju, odgođeno do daljnjeg.

PARIZ - Bivši čelnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominique Strauss-Kahn priznao je u nedjelju da je bio u "neprikladnom odnosu" sa sobaricom Nafissatou Diallo u hotelu u New Yorku, što je "moralna pogreška" zbog koje se neće kandidirati za predsjednika Francuske. Strauss-Kahn prvi put je progovorio nakon uhićenja polovicom svibnja u New Yorku, pod optužbom za pokušaj silovanja zaposlenice hotela Sofitel na Manhattanu. "Radilo se o neprikladnom odnosu, čak pogreški", izjavio je on za televizijski dnevnik privatne postaje TF1 i dodao: "To je moralna pogreška i nisam zbog nje ponosan". Naglasio je kako vrlo kratak odnos sa sobaricom "nije naplaćen" te odbacio ikakav oblik nasilja. "Ono što se dogodilo ne obuhvaća ni nasilje, ni prisilu, ni agresiju, niti ikakvo kazneno djelo. Tako kaže tužitelj, ne ja", istaknuo je Strauss-Kahn. Afera nakon koje je obustavljeno krivično gonjenje Strauss-Kahna prekinula je postupak kojim bi se kandidirao za predsjedničke izbore sljedećeg svibnja u Francuskoj. "Da, želio sam se kandidirati", izjavio je on dodajući da to sad "očito neće učiniti".

SANA - Jemenske snage sigurnosti ubile su u nedjelju 26 osoba pucajući u Sani na prosvjednike koji su zahtijevali odlazak predsjednika Alija Abdalaha Saleha, prema novim podacima iz medicinskih izvora. "Dvadeset i šest osoba proglašeno je mrtvima", objavili su medicinski izvori. Mohamed al-Abani, šef bolnice, ustvrdio je da je u pucnjavi sigurnosnih snaga ranjeno 500 osoba. Snage reda otvorile su vatru kako bi rastjerale desetke tisuća prosvjednika okupljenih na Trgu promjene u središtu Sane od veljače zahtijevajući odlazak Saleha.

GUWAHATI - Potres jačine 6,9 pogodio je u nedjelju Sikkim, državu na sjeveroistoku Indije koja se nalazi u planinskom području, i uzrokovao smrt najmanje osam osoba od kojih pet u Nepalu, susjednoj zemlji također pogođenoj podrhtavanjem tla. Prema Američkom geofizičkom institutu USGS, do potresa je došlo u malenoj himalajskoj državi Sikkim koju okružuju Nepal, Tibet i Butan. Epicentar se nalazio na približno 60 km sjeverozapadno od glavnog grada Sikkima Gangtoka koji je utonuo u mrak zbog nestanka struje nakon potresa. Potres se osjetio u Nepalu, Butanu, Bangladešu i indijskim gradovima Guwahatiju, Kolkati i New Delhiju.

TORONTO - Film libanonske redateljice Nadine Labaki "Where Do We Go Now" osvojio je nagradu publike na međunarodnom filmskom festivalu u Torontu u nedjelju. Film govori o situaciji u jednom libanonskom selu nastanjenom muslimanima i kršćanima kada do njih dopre širi vjerski sukob. Film, koji je ranije ove godine prikazan u Cannesu, već je osvojio libanonsku nominaciju za kategoriju najboljeg filma na stranom jeziku za Oscare. Na festivalu u Torontu, jednom od najprestižnijih u svijetu, nagradu dodjeljuje samo publika. Ove je godine druga nagrada pripala filmu "A Separation" iranskog redatelja Asghara Faradija, pobjedniku ovogodišnjeg festivala u Berlinu. U nekoliko navrata pobjednik festivala u Torontu kasnije je osvojio Oscara. Posljednji se to put dogodilo prošle godine "Kraljevom govoru", a ranije "Milijunašu s ulice", "Vrtlogu života" i "Fatalnoj nesreći".

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙