FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 16 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 2. listopada 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 16 sati:

ZAGREB

U najvećem marijanskom svetištu Mariji Bistrici održava se danas 19. hodočašće Hrvatske vojske i policije u svetištu majke Božje Bistričke, a svetu misu u otvorenoj crkvi svetišta posvećenog blaženom kardinalu Alojziju Stepincu, predvodio je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić poručivši nazočnima: "Budimo dostojni potomci slavnih predaka!" "Mi ne smijemo postati izrodi, izdajice onih koji su za tu grudu i te vrednote umirali i živote dali. Bez obzira u kojim strukturama, uz dužno poštovanje, ne smijemo postati izrodi nego dostojni potomci slavnih predaka koji su spremni ne biti kukavice, nego heroji vjere, ljudskosti, istine i poštenja!", poručio je kardinal Puljić. Hodočašću, održanom u organizaciji Vojnog ordinarijata, nazočili su i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, predsjednica vlade Jadranka Kosor, ministar obrane Davor Božinović, ministar gospodarstva rada i poduzetništva Đuro Popijač, zamjenik ministra unutarnjih poslova Ivica Buconjić i izaslanik predsjednika Republike načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske general pukovnik Drago Lovrić. Uz hrvatske vojnike, policajce i vatrogasce hodočasti i hrvatski branitelji 100 postotni ratni vojni invalidi, pripadnici pravosudne policije i pripadnici povijesnih postrojbi Hrvatske vojske, kao i vojnici katolici u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

MARIJA BISTRICA

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor rekla je danas kako ju je, ako je ranije znao nešto o optužnicama iz Srbije, predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac trebao obavijestiti o njima. "Ne znam ja otkud sve te informacije gospodinu Pupovcu. Kao što znate, potpredsjednik njegove stranke sjedi u Vladi RH, pa ako je znao, ako je imao informacije, gospodin Pupovac ili gospodin Uzelac, o tim optužnicama, bio bi red da su i mene obavijestili", rekla je premijerka ocijenivši da se radi o skupljanju političkih poena. Pupovac je jučer rekao kako su o optužnicama iz Srbije protiv 40-ak hrvatskih državljana, među kojima je i Vladimir Šeks, znatno prije razgovarali hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i srbijanska ministrica pravde Snežana Malović, te kako mu nije jasno zašto prije nisu izašle u javnost i zašto se "Sabor pretvorio u sredstvo za tu priču". „U politici ne treba ništa čuditi, pogotovo što je sad vrijeme kad se gospodin Pupovac bori za glasove srpske nacionalne manjine", rekla je premijerka komentirajući na traženje novinara Pupovčevu izjavu da je njegov SDSS bliži SDP-u. Izjavu jednog od čelnika Kukuriku kolaicije, predsjednika HNS-a Radimira Čačića, koji je u subotu u Splitu vladajuću garnituru nazvao jadnom, komentirala je rekavši kako očito imaju različita mjerila o tome što je jadno, a što nije. "Evo gospodin Čačić, koji želi biti glavni vozač Kukuriku vozila; koje on sretne na cesti, to je poznato, to su jadni ljudi, i radnici kojima ne isplaćuju plaće u svojim poduzećima", rekla je.

LIVADE

Sajam istarskog bijelog tartufa "Dani Zigante tartufa" u Livadama, koji je i ove godine okupio poznate istarske proizvođače vina, ekstra djevičanskih maslinovih ulja, vrhunske medare i na kojemu će se predstaviti najveći i najljepši primjerci istarskog bijelog tartufa, svečano je danas otvorio predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović "Istra je prepoznatljiva i uzor po mnogo čemu, od turizma do poljoprivrede. Prepoznatljiva je po mnogim proizvodima pa i po tartufima koji su postali jedan od hrvatskih brendova," kazao je Josipović dodavši kako je vrijednost Istre koja, kako je rekao, u Hrvatskoj prednjači na mnogim poljima, upravo u ljudima. "Dani Zigante tartufa" potrajat će punih sedam vikenda, rekao je Giancarlo Zigante i ustvrdio kako je njegova tvrtka u 2010. godini ostvarila više od 29 milijuna kuna prometa, a predviđen rast za ovu godinu iznosi oko pet posto na ukupan promet. Predsjednik Josipović je, prije otvaranja sajma istarskog bijelog tartufa u Livadama, posjetio tvornicu i sjedište tvrtke "Zigante tartufi" u Plovaniji. Predstavnici tvrtke podsjetili su kako je tvornica 2006. godine izgrađena i sredstvima iz SAPARD program Europske unije."Ova je tvornica sjajan primjer kako se mogu koristiti europska sredstva," poručio je predsjednik Josipović i dodao kako je Hrvatska do sada mogla puno više iskoristiti sredstva iz europskih fondova. "Od ključne je važnosti da, jednom kada budemo ušli u EU, iskoristimo te fondove. Imamo dobre primjere zemalja koje su to sjajno iskoristile te je stoga zadaća vlade da naučimo kako se to radi kako bi ta sredstva iskoristili na najbolji mogući način," zaključio je Ivo Josipović.

PLOVANIJA

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je danas u Plovaniji, odgovarajući na pitanja novinara, da jest uočio razliku u izbornim programima HDZ-a i "Kukuriku koalicije" u dosadašnjoj predizbornoj kampanji, ali da ih ne može komentirati s obzirom na ustavnu poziciju predsjednika. "Želim biti potpuno neutralan, što podrazumijeva i nekomentiranje predizbornih kampanja," istaknuo je Josipović. Dodao je da se nada kako će građani više preferirati one koji, kako je rekao, "jednim civiliziranim ponašanjem nude perspektivu a ne govore o raznim povijesnim događajima ili nekim nerelevantnim stvarima". Na upit novinara da komentira izjavu Milorada Pupovca kako je HDZ imao optužnice protiv Merčepa i ostalih još prije tri mjeseca i kako su ih tek sada iznijeli u javnost kao dio predizborne kampanje, predsjednik Josipović je istaknuo kako ne može sa sigurnošću ustvrditi da je to dio nečije kampanje, ali da zna da su "optužnice stigle u kolovozu". Osvrnušvi se na zamolbu novinara na prijedlog zakona o ništetnosti pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, SFRJ te Srbije, Josipović je kazao kako osobno misli da se njime ne može postići željena svrha. "Jasno da je u pitanju jedna politička poruka, s obzirom na to da su se slale optužnice koje nisu slijedile onu proceduru koja je bila dogovorena. No, to nije način rješavanja problema," istaknuo je Josipović dodavši kako je pitanje je li zakon u suglasju s međunarodnim pravom. "Jedini put je da se sjedne za stol te da se dugoročno dogovori sustav po kojem nitko tko je počinio zločin neće izbjeći pravdi. To je vrlo važno i od toga ne treba odstupiti jer će se, s druge strane, spriječiti da se progon za ratne zločine politizira i koristi u bilo kakve političke svrhe," poručio je Josipović.

KASTAV

Čelnici Kukuriku koalicije, predsjednik SDP-a Zoran Milanović, predsjednica Kluba zastupnika HNS-a i HSU-a u Hrvatskom saboru Vesna Pusić, predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić i predsjednik HSU-a Silvano Hrelja posjetili su danas Kastav i prisustvovali tradicionalnoj manifestaciji Bela nedeja. Odgovarajući na pitanja novinara o tijeku kampanje, predstavljanjima njihova programa, Plana 21, i kontaktima s biračima, Milanović je kazao kako je njihov program otvoren te da dijalog s biračima traje stalno, "ako želite imati pravu demokraciju, a ako želite imati fiktivnu demokraciju, onda lupite pečat i stvar je gotova". Rekao je da su putem Interneta dobili nekoliko tisuća pitanja, da su na sva odgovorili i da će i dalje odgovarati. Rekao da su na Beloj nedeji svake godine te da će i dalje posjećivati takve manifestacije, ali da će se, ako im građani daju povjerenje, u što vjeruju, morati baviti i ozbiljnim poslom. „Politiku ipak ne možemo svesti samo na lutanje Hrvatskom, na paradu i na pokazivanje, to nije politika, politika je rad, katkada i samozatajan dosadni rad“, rekao je Milanović. Nije želio komentirati jučerašnju izjavu premijerke Jadranke Kosor "da ju neće pomesti crvena metla". Vesna Pusić je rekla da je cijela kampanja prezentacije programa po Hrvatskoj u stvari skupljanje sugestija i otvaranje prostora za komunikaciju. „Vrlo su ozbiljna očekivanja, ne previše euforije“, kazala je.

ZAGREB

Hrvatski helsinški odbor (HHO) pozvao je Skupštinu Grada Zagreba da promijeni sadašnji naziv Trga maršala Tita u Sveučilišni trg sukladno činjenici da je to bio izvorni naziv trga, da se tamo nalazi sjedište rektorata Sveučilišta u Zagrebu, te da je Zagreb jedan od rijetkih sveučilišnih europskih gradova koji nema takav trg, priopćeno je danas iz HHO-a. U priopćenju o inicijativi HHO-a koje je potpisao njegov predsjednik Ivan Zvonimir Čičak, navodi se da je Izvršni odbor HHO-a na sjednici održanoj 1. srpnja 2011. donio odluku o pokretanju inicijative za promjenu imena Trga maršala Tita u Zagrebu u Sveučilišni trg. "Polazeći od rezolucije Europskoga parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu, kojom su fašizam i komunizam izjednačeni, i Zakona o obilježavanju 23. kolovoza Danom sjećanja na žrtve svih totalitarnih režima (fašizma i komunizma), Odbor drži nedopustivim da se u središtu Zagreba još uvijek nalazi trg koji nosi ime jugoslavenskoga komunističkog diktatora, Josipa Broza Tita. Otkrića mnogobrojnih masovnih grobnica u zemljama nastalim raspadom SFRJ dokazuju da je upravo on bio najodgovornija osoba za brojne ratne zločine i progone političkih protivnika i neistomišljenika". Navodi se i kronologija promjene imena trga.

PAG

Danas prijepodne opažen je kit pored Paga, izvijestio je Institut Plavi svijet, koji po opisu očevidaca pretpostavlja da je riječ o sredozemnom velikom kitu. Županijski centar 112 iz Zadra obavijestio je Plavi svijet o opažanju kita oko 10,30 sati sa zapadne strane paškog mosta u blizini uvale Vlašići na Pagu. Nakon dojave kontaktirali smo opažatelje koji su oko 11,15 sati još uvijek promatrali kita. Kit je plivao oko 500 metara od obale, na površini se pojavljivao svakih desetak minuta i plivao u smjeru mosta, kaže se u priopćenju. Iako bez fotografija nije moguće sa sigurnošću utvrditi vrstu, pretpostavljamo kako se radi o velikom kitu - Balaenoptera physalus (Linnaeus, 1758), jedinoj vrsti koja trajno naseljava Sredozemno more, priopćeno je iz Plavog svijeta. I u Jadranu, kao dijelu Sredozemlja, veliki kitovi redovito se pojavljuju. S obzirom na to da se u blizini obale mogu dezorijentirati i nasukati, ako se kit pojavi u nekoj uvali, potrebno je osigurati da se životinju ne proganja te da joj se ne približavaju motorna plovila i on će nakon određenog vremena sam pronaći siguran izlaz, poručuju iz Plavog svijeta i mole građane da dojave svoja opažanja službi 112, te na telefon 051 604666 ili 091 4637424, kako bi mogli pratiti njegov put uz našu obalu.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙